Να φάω τελικά πρωινό ή όχι;

Υπάρχει μία διαμάχη εδώ ανάμεσα στους διατροφολόγους και τον κόσμο κατ’ επέκταση.

Κάποιοι υποστηρίζουν την “old school” αντίληψη, ότι πρέπει να τρώμε πέντε γεύματα τη μέρα (το οποίο πριν πολλά χρόνια έλεγα και εγώ, γιατί δεν είχαν ακόμα ερευνηθεί νέα δεδομένα, οπότε και μέναμε σε αυτό που ξέραμε), και ότι χωρίς πρωινό δεν θα λειτουργήσει μετέπειτα ο μεταβολισμός, και πως είναι το πιο απαραίτητο γεύμα της ημέρας!

Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν λογισμικά απαρχαιωμένα, τα οποία είναι ρυθμισμένα μόνο με πέντε γεύματα και απαραιτήτως με πρωινό, οπότε σου δίνει αυτό και σε πείθει πως αν δεν πας με αυτό το μοτίβο, δεν θα λειτουργήσει ο μεταβολισμός σου.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημασία και ότι τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.

Τι ισχύει τελικά; Τι λένε τα μεταδεδομένα στο 2023;

Τα δεδομένα λοιπόν στο 2023 μας λένε ότι: “Ξέχασε ότι ξέρεις μέχρι τώρα. Είτε είσαι επαγγελματίας είτε είσαι πελάτης”!

Στην ερευνητική πειραματική πραγματικότητα, οι μετα-αναλύσεις έχουν βρει ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους των ανθρώπων και του αν τρώνε πρωινό.

Άλλα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της παράλειψης πρωινού και υψηλότερου κινδύνου μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Αλλά αυτό, είναι και κάτι στο πρέπει να έχεις και προδιάθεση για αυτό!

Εξάλλου όταν ένα ερευνητικό αποτέλεσμα αναφέρει μέσα τη λέξη “μπορεί” και “ίσως”, σημαίνει ότι το ερευνητικό στοιχείο είναι αμφιλεγόμενο. Τα δείγματα και τα υποκείμενα της έρευνας, δεν ικανοποίησαν τα δεδομένα έτσι ώστε να βγει απόλυτο συμπέρασμα.

Οπότε λοιπόν τι κάνουμε εδώ; τρώμε ή δεν τρώμε πρωινό;

Εξετάζοντας όλα τα στοιχεία, η πραγματική απάντηση σε αυτό είναι:

Εξαρτάται το άτομο!

Πρώτα από όλα υπάρχει ο χρονότυπος. Δηλαδή οι φυσικές μας προτιμήσεις για την αφύπνιση και τον ύπνο, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για ορισμένες από τις διατροφικές μας προτιμήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μερικοί άνθρωποι ξυπνούν πεινασμένοι. Άλλοι όχι και βρίσκουν δυσάρεστο το φαγητό το πρωί.

Κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι πολυάσχολοι και να έχουν μάθει να παραλείπουν το πρωινό.

Μερικές φορές, η παράλειψη του πρωινού σε κάποιους, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπερφαγίας τη νύχτα.

Ένα πρωινό 400 θερμίδων που δεν τρώγεται στις 8-9 π.μ. θα μπορούσε εύκολα να γίνει επιδρομή σε ντουλάπι 2000 θερμίδων στις 8-9 μ.μ.

Άλλες φορές, κάποιοι που παραλείπουν το πρωινό, απλώς ξεκινούν να φάνε όταν πεινούν (ίσως γύρω στα μέσα του πρωινού ή αργότερα προς το μεσημέρι), και συνεχίζουν τη μέρα τους νιώθοντας απόλυτα ικανοποιημένοι, οπότε δεν καταφεύγουν σε υπερφαγία το βράδυ.

Και το απόλυτο συμπέρασμα είναι ότι εξαρτάται από το τι έχει συνηθίσει ο οργανισμός του καθενός!

Οι καλύτερες διατροφές, βγαίνουν πάνω σε αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα και τις προτιμήσεις του ατόμου, και όχι σε αυτά που θέλει ένα απαρχαιωμένο λογισμικό ή μία απαρχαιωμένη αντίληψη και γνώμη ενός ειδικού.

Αν έχεις μάθει να τρως δύο φορές τη μέρα, τότε δύο φορές τη μέρα θέλει ο οργανισμός σου για να ανταποκριθεί καλά. Και άντε να μπει σφήνα ένα τρίτο σνακ, σε περίπτωση πείνας κάποιου.

Γιατί ένας ειδικός πρέπει να υπολογίζει ότι τα δύο γεύματα που έτρωγε κάποιος, ήταν σύμφωνα με τα είδη των τροφών και τις ποσότητες που έτρωγε σε αυτά μέσα τα γεύματα, οπότε ήταν χορτασμένος. Άρα εάν δοθεί μία διαιτητική διατροφή, παρόλο που περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι πιο ισορροπημένη και χορταίνει καλύτερα έναν άνθρωπο, δεν παύει να είναι καθαρή και να περνάει γρήγορα από την πέψη στη διαχείριση, όπου εκεί μπορεί να προέλθει κάποιο είδος μικρής πείνας ανάμεσα στα γεύματα.

Όλα αυτά όμως είναι θέματα, τα οποία πρέπει να γνωρίζει καλά ο ειδικός, ο οποίος χρειάζεται να παίρνει ιστορικό και να μιλάει με τον πελάτη που αναλαμβάνει, ώστε να μπορέσει να βγάλει συμπέρασμα τι θα του κάνει, ώστε να καλυφθούν όλες αυτές οι τυχούσες περιπτώσεις και να φροντίσει να ικανοποιηθεί ο οργανισμός του ατόμου που αναλαμβάνει.

Οπότε λοιπόν, εάν σας πουν ότι είναι απαραίτητο να τρώτε πρωινό ή να σας πουν ότι πρέπει να τρώτε απαραιτήτως πέντε γεύματα τη μέρα για να αδυνατίσετε, να τους απαντήσετε να εξελίξουν τη δουλειά τους και να πάνε να ερευνήσουν και να μελετήσουν.

Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ανεξερεύνητος. Τα δεδομένα και τα στοιχεία αλλάζουν καθώς αλλάζει και εξελίσσεται η τεχνολογία, η οποία μπαίνει όλο και πιο βαθιά, και μας φέρνει στο φως καινούργια στοιχεία κάθε φορά.

Αν μπείτε σε παλιότερα βίντεο που έχω δημοσιεύσει πριν 15 περίπου χρόνια, σε ορισμένα σημεία μέσα αναφέρω οδηγίες, που στα τωρινά μου βίντεο τις έχω καθαιρέσει εντελώς. Γιατί όταν ασχολείσαι με ειδικότητες ανθρώπινης υγείας, δεν μένεις σε αυτά που έμαθες από τις Σχολές και τα πανεπιστήμια, γιατί το έχασες εκεί. Εκεί θα πάρεις την απαραίτητη μόνο βάση. Στη μετέπειτα όμως πορεία πρέπει συνεχώς να έρευνας και να εξελίσσεσαι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Αλλιώς άλλαξε δουλειά!

Δεν είναι λοιπόν απαραίτητο το πρωινό, ούτε τα πέντε γεύματα τη μέρα, αλλά αυτά που έχει συνηθίσει ο κάθε ξεχωριστός οργανισμός να διαχειρίζεται.