Επειδή η αλήθεια πάντα θα ελευθερώνει αυτούς που “θέλουν να ελευθερωθούν”, είπα να κάνω ένα άρθρο που πιστεύω θα είναι ανακουφιστικό για τους περισσότερους που βομβαρδίζονται με τόσες εικόνες και λόγια πάνω σε θέματα σωματικής βελτίωσης, αλλά και γιατί μου αρέσει να σπάω με αλήθειες ψευτο-ϊδανικούς κανόνες, που δεν έχουν μέσα τους καμία δόση πραγματικότητας.

Πάμε λοιπόν να σπάσουμε μερικούς κανόνες.

Με έχει κουράσει πραγματικά αυτό που συμβαίνει τελευταία, και έχει γεμίσει το ίντερνετ με άτομα «ειδικούς» πού είναι τεχνητά κατασκευασμένοι και προσπαθούν να πείσουν τον απλό και αμαθή κόσμο, πώς να φτιάξει κορμάρα σαν τη δική τους, με φυσικό τρόπο.

Και όταν λέω τεχνητά κατασκευασμένοι, δεν εννοώ από την προπόνηση, τη διατροφή και την απαραίτητη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό. Εννοώ πως έχουμε γεμίσει συμβούλους που το φάρμακο θα λέγαμε “τρέχει από τη μύτη τους” από την υπερδοσολογία, και ναι μεν σου λένε τι να κάνεις για να γίνεις σαν αυτούς, αλλά δεν σου λένε ότι ούτε αυτοί οι ίδιοι δεν μπορούν να γίνουν έτσι όπως φαίνονται και όπως τους βλέπεις στα βίντεο και στις φωτογραφίες με φυσικό τρόπο και χωρίς φαρμακευτική υποστήριξη. Και τα άσχημα Εδώ είναι 3.

Το πρώτο είναι ότι οι γνώσεις τους για να φτιάξει ένα κορμί, φτάνουν μόνο αν το υποστηρίξεις φαρμακευτικά, το δεύτερο είναι ότι πείθουν λόγω της εμφάνισης που έχουν με το τεχνητά κατασκευασμένο σώμα τους, και το τρίτο είναι ότι στην πράξη όσοι πάνε και δοκιμάζουν αυτές τις μεθόδους χωρίς την υπερβολική φαρμακευτική που παίρνουν εκείνοι, βλέπουν εντέλει πως σε αυτούς επάνω, δεν έχει το αποτέλεσμα που βλέπουν στα άτομα από τα οποία πήραν τις συμβουλές. Και τελικά δημιουργείται ένα κοινό απογοητευμένων, που ακόμα ψάχνονται και θα ψάχνονται πάντα.

Ακούστε λοιπόν την αλήθεια και βάλτε το καλά μέσα στο μυαλό σας, για να μην απογοητεύεστε και νιώθετε ότι εσείς είστε από άλλο πλανήτη.

Καταρχάς δεν έχω κανένα σκοπό να θίξω ούτε αθλητές, ούτε μοντέλα, ούτε ηθοποιούς οι οποίοι παίρνουν φαρμακευτική υποστήριξη. Αυτοί καλά κάνουν και παίρνουν ότι παίρνουν, γιατί έτσι απαιτεί η δουλειά τους και το άθλημα τους. Και αυτό γιατί η εποχή μας είναι απαιτητική ως προς τις αθλητικές επιδόσεις, και απαιτητική ως προς την εμφάνιση των μοντέλων και των ηθοποιών. Κι αν κάποιος θέλει να επιβιώσει στη δουλειά του αυτή, αναγκαστικά θα πάρει, καθώς ο ανταγωνισμός είναι υπέρμετρα μεγάλος.

Οπότε όταν εσύ κοριτσάκι βλέπεις τον Μομόα και τρελαίνεσαι, και έχεις βλέψεις το ταίρι σου να είναι έτσι, μάθε πώς ο καημένος ο Μομόα, δεν είναι έτσι στη φυσιολογική του ζωή, αλλά τον κατασκευάζουν για λίγο διάστημα μέχρι να βγει η ταινία πού παίζει, και μετά επιστρέφει στη φυσιολογικότητα στην οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτόν που βλέπεις στις ταινίες του. Όπως ακριβώς γίνεται και με κάθε ηθοποιό δράσης κυρίως. Σταμάτα λοιπόν να ζεις σε παραμύθια και προσγειώσου στην πραγματικότητα.

Αυτό που με καίει όμως, είναι όλος αυτός ο αριθμός των “φαρμακευτικά φτιαγμένων” φουσκωμένων πιτσιρικάδων, που βγαίνουν να συμβουλεύσουν ως ξαφνικοί ειδικοί από το πουθενά, στους οποίους εάν τους κόψεις το φάρμακο, δεν θα ξέρουν τι θα κάνουν και πού πάνε τα τέσσερα!

Το ανθρώπινο λοιπόν σώμα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Έχουμε μέσα μας μηχανισμούς και μία φυσιολογία, η οποία μας επιτρέπει όσο και να προπονηθούμε και να προσέξουμε τη διατροφή μας, να φτάσουμε μέχρι ένα επίπεδο. ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΜΩΣ!

Ναι, μπορείς να αποκτήσεις ένα καλλίγραμμο και ένα σχετικά μυϊκό σώμα μέχρι όμως είπαμε ένα μικρό επίπεδο. Ακόμα και με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές. Όλα είναι θέμα της βασικής και γενικής φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος, αλλά και της προσωπικής γενετικής κατασκευής του καθενός.

Ως προς την μυϊκότητα, το ίδιο μας το σώμα μπλοκάρει την ανάπτυξη μετά από ένα σημείο. Έχετε ακούσει ποτέ για τη μυοστατίνη; Είναι μία πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός η οποία δρα αρνητικά ως προς την μυϊκή ανάπτυξη. Χωρίς την μυοστατίνη, η μυϊκή μας ανάπτυξη δεν θα είχε τέλος, σε σημείο να μην είμαστε λειτουργικοί για την καθημερινότητα και θα κινδύνευε η ζωή μας. Πρέπει λοιπόν υπάρχει κάτι πού να φέρει ένα φρένο σε αυτήν. Καθορίζει μέχρι πού θα αναπτυχθεί το φυσιολογικό μυϊκό σύστημα ώστε να είναι λειτουργικό σε μας, αλλά και πόσους μυς χάνουμε, κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Χωρίς την μυοστατίνη, δεν θα υπήρχε ανάγκη σήμερα οι αθλητές, τα μοντέλα, οι ηθοποιοί και άλλοι, να υπερκαταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αναβολικών, αυξητικής ορμόνης και τεστοστερόνης.

Και φυσικά, αυτός είναι μόνο ένας πολύ μικρός παράγοντας που το σώμα έχει όρια σε αυτό. Ολόκληρο βιβλίο χρειάζεται να πούμε για να αναφέρουμε τους παράγοντες μπλοκάρουν την μυϊκή ανάπτυξη.

Όσο για το αδυνάτισμα σε υπερβολικό σημείο μιας “νομιζόμενης μόνιμης γράμμωσης” όπως βλέπετε σε φωτογραφίες και βίντεο, και που τόσο επιθυμείτε να έχετε, υπάρχουν και εδώ μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι επίτηδες, ώστε να μας προφυλάξουν από την υπερβολική μείωση του λίπους το σώμα μας, το οποίο σώμα, εντοπίζει πως θα απειλούσε τη ζωή μας.

Και για να σας το κάνω πιο λιανά…

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες ως προς την σωματική μας κατασκευή. Υπάρχει ο εκτόμορφος ο οποίος είναι αδύνατος, και άμα τον βάλεις να φάει 1 κουβά βούτυρο θα παραμείνει αδύνατος, αλλά δεν μπορεί να πάρει μυϊκό εύκολα, στην αντίθετη ακριβώς όχθη υπάρχει ο ενδόμορφος, ο οποίος παχαίνει με τον αέρα αλλά παίρνει εύκολα μυϊκό, και στην όποια κατηγορία ανήκω και εγώ, και υπάρχει και η ευλογημένη αλλά σπάνια κατηγορία του μεσόμορφου, όπου όλα λειτουργούν ρολόι σωματικά. Έχει τέλειες αναλογίες, μεγάλη μυϊκότητα και είναι άπαχος. Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλές υποκατηγορίες, οι οποίες προσδιορίζουν το τελικό αποτέλεσμα, και αλλάζουν τα γενικά δεδομένα.

Οι σπάνιοι καθαροί μεσόμορφοι, είναι θα λέγαμε η κατηγορία που έχεις σπάσει τους διαιτητικούς και προπονητικούς κανόνες. Ότι και να κάνουν δουλεύει. Ακόμα και χωρίς φάρμακο, μπορούν να φτάσουν σε σημεία που εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να φτάσουμε όσο και να κοπιάσουμε και να μένουμε με ακρίβεια σε αυτά που κάνουμε. Στη ζωή μου να έχω συναντήσει τρεις το πολύ τέτοιους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες. Και εκεί το βρισίδι βέβαια πάει σύννεφο όταν βλέπεις ότι εσύ πας με χίλια, και εκείνοι κάνουν παρέλαση. Ακόμα και αυτοί όμως, έχουν πολύ μικρά και περιορισμένα όρια.

Δεν μπορείς όμως να είσαι ενδόμορφος και να περιμένεις να είσαι κομμάτια. Σε μπλοκάρει το ίδιο σου το σώμα. Μπορείς να έχεις αρκετή μυϊκή ανάπτυξη, αλλά δεν θα μπορείς να αποκτήσεις εύκολα, ούτε να διατηρηθείς με six pack. Πρέπει να το καταλάβεις! Και όταν φτάσεις σε σημεία γράμμωσης, θα είναι μέχρι ένα σημείο, και θα χάσεις και πολύ μυϊκότητα για να το πετύχεις. Και φυσικά δεν θα μπορέσεις να το διατηρήσεις. Μιλάμε πάντα για φυσικό τρόπο μην μπερδεύεσαι με ότι βλέπεις ή σου λένε. Έχεις όρια αν είσαι ενδόμορφος. Μη στεναχωριέσαι, αποδέξου την κατασκευή σου, και κάνε ότι καλύτερο μπορείς μέχρι στο σημείο που σου επιτρέπει η κατασκευή σου. Μην μην μπερδεύεσαι και μην ψαρώνεις με αυτά που βλέπεις γύρω σου και στο διαδίκτυο. Όλα είναι τεχνητά.

Εάν από την άλλη είσαι εκτόμορφος, μπορείς να έχεις όση γράμμωση θες και μάλιστα με μικρή προσπάθεια, μπορείς να έχεις six pack, αλλά δεν μπορείς να έχεις μεγάλη μυϊκότητα. Ακόμα και να φας τόσο πολύ σε σημείο να θολώσουν και να μην φαίνονται οι κοιλιακοί σου, και πάλι δεν θα αποκτήσεις τη μυϊκότητα αυτή. Έχεις όρια αν είσαι εκτόμορφος. Αποδέξου το κι εσύ, ζήσε με αυτό και κάνε ότι καλύτερο μπορείς.

Ακόμα όμως και μεσόμορφος να είσαι, και εσύ έχεις όρια. Μπορείς να έχεις καλύτερη μυϊκότητα και καλύτερη γράμμωση από τους υπόλοιπους σωματότυπους, αλλά δεν θα φτάσεις ποτέ να γίνεις με φυσικό τρόπο όπως τα μοντέλα, τους ηθοποιούς και τους αθλητές πού βλέπεις στο διαδίκτυο.

Επίσης, σταματήστε να πείθεστε ότι υπάρχουν κάποιοι με μεγάλη μυϊκότητα και κομματιασμένοι, οι οποίοι έγιναν με φυσικό τρόπο. Είναι ουτοπία. Μπορώ να σου πω και μόνο που θα τον δω, και τι φάρμακα έχει πάρει, και πόσο. Γιατί είναι η δουλειά μου. Είναι δυνατόν να είμαι προπονητής και να μην ξέρω αθλητική φαρμακολογία; είναι δυνατόν να είμαι διατροφολόγος και να μην ξέρω βιολογία, βιοχημεία και φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος; ή τώρα βγήκα στο κουρμπέτι; Είμαι ήδη 38 χρόνια στο χώρο με άπειρη έρευνα σε κάθε νέα και παλιά μέθοδο!

Δεν είναι λοιπόν θέμα μεθόδων και εξελιγμένης γνώσης που ήρθαν εξωγήινοι και έφεραν στη γη. Αν ήταν μόνο θέμα προπόνησης και διατροφής, και εγώ, και όλοι όσοι χτυπιόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο, θα ήμασταν αν όχι παραπάνω, τουλάχιστον ίδιοι με όλους τους άλλους. Την προπόνηση και την διατροφή που κάνω εγώ προσωπικά, δεν την έχει δει ούτε στον ύπνο του ο πιτσιρικάς ο φουσκωτός και κομματιασμένος! Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα! Βασικά, δεν ξέρει ότι υπάρχει τέτοια προπόνηση και διατροφή καν! Και όμως… δεν μοιάζουμε σωματικά. Γιατί; επειδή εγώ δεν ξέρω να τα κάνω αυτά, ή γιατί εκείνος ιδρώνει φάρμακο;

Πού είναι λοιπόν η διαφορά; Μα στο φάρμακο. Καθαρά και μόνο στο φάρμακο, που οι σύγχρονες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει τον κόσμο να λαμβάνει ασύστολα.

Η αλήθεια αυτή είναι και δεν αλλάζει. Από κει και πέρα it’s up to you. Δες τι θες, πόσο το θες, και πόσο σε ενοχλεί αν δεν το ‘χεις. Έχεις δύο επιλογές. Ή θα αποδεχτείς τη φυσική σου υπόσταση και θα βαδίσεις μέχρι τα όρια που σου επιτρέπει κάνοντας ότι καλύτερο μπορείς, ή εάν δεν μπορείς να το ανεχτείς αυτό, ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις, είναι να αρχίσεις την επικίνδυνη λήψη αμφίβολων αναβολικών, τεστοστερόνης, αυξητικής ορμόνης, νευροδιεγερτών και άλλων συναφών φαρμάκων, πληρώνοντας και το ανάλογο τίμημα βέβαια της υγείας και της τσέπης σου! Γιατί το τυρί το είδες. Τη φάκα δεν την είδες;

Αν όμως δεν εξαρτάται ο βίος σου και η δουλειά σου από τη σωματική σου κατάσταση, και θες με κάθε τρόπο να γίνεις έτσι, και μπαίνεις σε παρά φύση φαρμακευτικές καταστάσεις για να το πετύχεις, τότε έχεις πρόβλημα προσωπικότητας και πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Μετράς λάθος τα πράγματά στη ζωή, και έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Δεν χρειάζεσαι λοιπόν να βελτιώσεις το κορμί σου, αλλά το πνεύμα, το μυαλό και την ψυχολογία σου.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας