ΠΟΙΑ ΔΙΑΙΤΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ;

Έχεις μπερδευτεί στο διαδίκτυο με τόσα πολλά «τρομερά» και «πετυχημένα» είδη δίαιτας που δημοσιεύονται ως «καταπληκτικές» και δεν ξέρεις τι να κάνεις;

Θες να κάνεις, αλλά δεν ξέρεις τι; Πάμε λοιπόν να δούμε τι παίζει στην πραγματικότητα.

Είσαι λοιπόν σε μία κατάσταση που αναγνωρίζεις ότι δεν πάει άλλο πια με το σώμα σου, δεν σου αρέσει αυτό που βλέπεις και αποφασίζεις να πάρεις δραστικά μέτρα.

Και έχεις ακούσει πως το πιο δραστικό μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η διατροφή και μία άσκηση. Και σκέφτεσαι και λες σιγά μην πληρώσω διαιτολόγο, όλα τα έχουμε έτοιμα στο ίντερνετ.

Για να ανοίξω λοιπόν να δω και να κάνω την έρευνά μου, όπως όταν πάω να πάρω παπούτσια ας πούμε. Η διαφορά με τα παπούτσια όμως, είναι ότι θα τα αγοράσεις μόνο αν σου ταιριάζουν στο πόδι αλλά και φαίνονται ωραία στο πόδι, και το αποτέλεσμα είναι αυτό που ήθελες. Δεν ρισκάρεις με το παπούτσι ή με τα ρούχα, όσο ωραία και αν φαίνονται στο μοντέλο που τα προβάλλει έτσι δεν είναι; Και ξέρεις πολύ καλά, πως το αν φαίνονται ωραία σε ένα μοντέλο, δεν σημαίνει πως θα φαίνονται τόσο καλά και σε σένα.

Με τις δίαιτες όμως δεν θες να κάνεις το ίδιο. Αρχίζεις και Ψάχνεσαι μεν, αλλά με σκοπό να φορέσεις, όποια δίαιτα δεις ότι έχει πετύχει σε κάποιον άλλον.. Και πού θα ψαχτείς πρώτα; μα φυσικά στους celebrity ή σε άλλους φίλους ή σε άλλα ιντερνετικά παραδείγματα. Ο τάδε έχασε τόσα κιλά, η τάδε έγινε σαν λεπίδα, και λοιπά και λοιπά…

Και χωρίς να δεις αν ταιριάζει στο δικό σου σώμα, χωρίς να δεις αν ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό, στις δικές σου ανάγκες, κάνεις ότι ΔΕΝ κάνεις με τα παπούτσια και τα ρούχα. Την εφαρμόζεις τυφλά… σου πάει δεν σου πάει, σου ταιριάζει δεν σου ταιριάζει. Και ξεχνάς ότι ο τάδε που έχασε τόσα κιλά, δεν τα έχασε μόνος του, αλλά πήγε σε κάποιον να τον αναλάβει… δεν έψαξε στο ίντερνετ, δεν έκανε του κεφαλιού του.

Και μετά; Τζίφος.

Αφού έκανα το μπούσουλα και όλα αυτά που είδα. Τι φταίει και ούτε χάνω, αλλά και να χάσω, δεν φαίνομαι καλύτερα;;

Μήπως υπάρχει κάποια άλλη καλύτερη δίαιτα να με κάνει να χάσω πιο γρήγορα τα κιλά μου και να επιδιορθώσω και τη ζημιά που έπαθα;

Για να ψάξω καλύτερα. Α, Αυτή φαίνεται καλύτερη, ας κάνω και αυτή. Μετά ας κάνω και την άλλη, την άλλη, γιατί όλοι λένε πως είναι η καλύτερη αυτή η δίαιτα!

Και τελικά, ύστερα από μία μακρά πορεία ταλαιπωρίας, συνεχίζεις να αναρωτιέσαι: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα να κάνω και να ακολουθήσω; atkins, των ομάδων αίματος, dukan, χημικές, νηστείες; τι;

Και δοκιμάζεις κάθε τι τυποποιημένο υπάρχει, λες και οι δίαιτες είναι one size όπως τα ρούχα.

Και τελικά καταλήγεις από εκεί που ήθελες να χάσεις γρήγορα, να έχεις καθυστερήσει τόσο πολύ, μα τόσο πολύ… Μα τόσο πολύ! Και να χάσεις πολύ περισσότερο χρήμα από ότι θα έδινες ένα ειδικό να σε αναλάβει.

Παιδιά ορισμένοι πρέπει να καταλάβετε ένα πράγμα. Οι περισσότεροι που δημοσιεύουν στο ίντερνετ, σφυγμομετρούν τις ανάγκες, και δημοσιεύουν εύκολα στο μάτι άρθρα, για να ανέβουν στην κατάταξη της Google και να πληρώνονται από την Google.

Όταν το καταλάβετε αυτό, θα πάψετε σε τόσο λεπτά θέματα υγείας να ψάχνεστε εκεί μέσα.

Και η ερώτηση παραμένει η ίδια: Ποια δίαιτα τελικά είναι αυτή που κρύβει το καλύτερο και ιδιαίτερο «μυστικό» για να χάσω σίγουρα τα κιλά μου; γιατί δεν μπορεί… κάποιο μυστικό θα υπάρχει!

Προσοχή εδώ! Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ότι άλλο το να χάσω κιλά, και άλλο το να χάσω λίπος. Νομίζουν ότι χάνοντας κιλά αδυνατίζουν, από όπου και να τα χάσουν. Γιατί δεν φροντίζουν να ενδιαφερθούν περαιτέρω, από το να χάσουν απλά κιλά. Το μάτι είναι μόνο στο να χάσει κιλά. Πώς θα χάσω κιλά. Η λέξη “Πώς” όμως, περιλαμβάνει από πίσω δεκαετίες γνώσεων έρευνας και εμπειρίας πάνω στην ανθρώπινη βιοχημεία. Και ο άλλος θέλει να πληκτρολογήσει απλά πώς να χάσω κιλά, να δει κάνα βίντεο, και νομίζει ότι έμαθε. Ποιος διαιτολόγος καημένε; εγώ θα σου πω τι θα κάνεις! Νεοελληνικό μυαλό ε;

Έχω δημοσιεύσει 450 βίντεο εδώ και οκτώ με εννέα χρόνια τώρα, τα οποία έχουν καλύψει πια σχεδόν όλα τα βασικά πάνω σε αυτά τα θέματα, και πιάνουν όλα αυτά τα πλήρη και με πάρα πολλή γνώση και πληροφορία βίντεο, μόνο το 4 με 5% αυτών που χρειάζεται να ξέρει κάποιος, για να πετύχει αποτέλεσμα σε αυτό τον τομέα. Είναι απλά μία αρχική μικρή βάση. Και νομίζει ο άλλος πώς αν απλά πληκτρολογήσει πώς να χάσω κιλά, θα βρει και τον τελικό τρόπο.

Η απάντηση που έχω να δώσω, και που θα συμφωνούν όσοι έχουν δει όλα αυτά τα βίντεο, είναι ότι δεν υπάρχει έτοιμη δίαιτα κουστουμάκι και μάλιστα με ιδιαίτερο μυστικό που να μας δώσει αυτό που εμείς θέλουμε.

Και συνήθως τι θέλουμε; να αδυνατίσουμε γρήγορα. Το οποίο είναι εγκληματικό λάθος. Και γιατί λάθος; γιατί αλλά θέλει το μυαλό μας που παρασύρεται από τα κοινωνικά, και άλλα θέλει πραγματικά το δικό μας σώμα.

Το μυαλό μας ζητάει τον πιο γρήγορο απλά τρόπο, ενώ το σώμα μας ζητάει τον πιο σίγουρο για αυτό τρόπο, ο οποίος συνάμα θα είναι και ο πιο γρήγορος για εμάς προσωπικά. Και αυτό δεν το ξέρει (αλλά απ’ ότι έχω δει όλα αυτά τα χρόνια), ούτε και θέλει να καταλάβει ο περισσότερος κόσμος.

Είδατε πόσο κακό πράγμα είναι η αγνωσία και η ημιμάθεια;

Ο μόνος σίγουρος δρόμος και αποτέλεσμα που θα μας οδηγήσει η αγνωσία, είναι σε λάθος δρόμους, θα μας καθυστερήσει, θα καταξοδευτούμε, και θα μας μπερδέψει και θα μπλοκάρει τελικά το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να μη χάσουμε εν τέλει αυτά τα σωστά κιλά από λίπος, και να απογοητευτούμε, έχοντας μέσα μας μετά, μία μόνιμη καχυποψία για κάθε τι, και για κάθε έναν ο οποίος τελικά θα είναι εκπαιδευμένος να μας οδηγήσει σωστά.

Και ποιος μας φταίει εντέλει; η αγνωσία που έχουμε, αλλά και το πείσμα στο ότι εμείς ξέρουμε επειδή είδαμε 5 βίντεο.

Και τρέχα μετά στον ειδικό να σου φιξάρει τον οργανισμό. Και ευτυχώς που γίνεται αυτό. Αλλά δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου.

Δηλαδή αν σου καεί το μοτέρ του αυτοκινήτου σου, θα δεις βίντεο για το πώς θα το επισκευάσεις; Δεν θα το πας στο μηχανικό; Πώς λοιπόν στο αυτοκίνητο δίνεις μεγαλύτερη αξία από το τόσο ευαίσθητο σώμα σου;

Τελικά ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε εξαρχής;

Ο πιο αποτελεσματικός και πιο σίγουρος τρόπος για να αδυνατίσουμε, όχι από απλά από οτιδήποτε κιλά, αλλά μόνο από λίπος ώστε να φαινόμαστε πολύ ωραία και σε σχήμα μετά, και να μην είμαστε πλαδαροί από την έλλειψη του μυϊκού και την αύξηση του λίπους λόγω λανθασμένου δρόμου δίαιτας, είναι ένας, και θα είναι ένας, ότι και να δημοσιευτεί στο ίντερνετ. Ο δρόμος που όλοι μας ακολουθούμε χρόνια τώρα. Και να ξέρετε πως αν υπήρχε άλλος τρόπος, θα σας το είχα πει από την πρώτη ώρα που άνοιξα το κανάλι μου.

Ο τρόπος λοιπόν είναι:

Εντοπίζω τις προσωπικές ανάγκες του δικού μου οργανισμού, σε ποιον τρόπο ανταποκρίνεται ο δικός μου οργανισμός, και του δίνω αυτό ακριβώς που θέλει ο δικός μου οργανισμός.

Πώς θα γίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εντοπίσω τις προσωπικές μου ανάγκες… υπάρχουν ειδικοί δείκτες και καρτέλες ιστορικού του οργανισμού μας, που ένας ειδικός είναι εφοδιασμένος για αυτό ακριβώς το σκοπό.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό βέβαια. Υπάρχει και το ιστορικό υγείας και κατάστασης του οργανισμού που κάτω από κάποιους παράγοντες μπορεί να μπλοκάρει το μεταβολισμό σας, και φυσικά εκεί μόνο ένας ειδικός μπορεί να υπολογίσει και να σας ξεμπλοκάρει.

Για αυτό το άρθρο, θέλω να πειστείτε και να σιγουρευτείτε, να μην παίρνετε έτοιμες δίαιτες κουστούμια που φοράνε άλλοι και να τις φορέσετε εσείς… για κάποιους μπορεί να υπάρξει επιτυχία, όχι όμως για τους περισσότερους. Θες να ρισκάρεις την υγεία και τα αποτελέσματά σου; το θεωρείς πιο εύκολο να κάνεις ότι να ‘ναι από το να κάνεις ότι πρέπει για σένα; Για κάτσε και σκέψου το λίγο.

Δεν είναι σίγουρο ότι κάνει για σας, και πολύ περισσότερο δεν είναι σίγουρο αν ταιριάξει με το δικό σας ιστορικό οργανισμού και υγείας. Τι σημαίνει ότι μπορεί να μην ταιριάξει; Σημαίνει ότι αντί να στρώσω και να ενεργοποιήσω θετικά το μεταβολισμό μου, θα τον μπερδέψω, και αντί να χάσω γρήγορα κιλά, θα με καθυστερήσω αδικαιολόγητα, θα χάσω τσάμπα χρόνο και χρήμα, και τελικά Θα απογοητευτώ.

Μην ταλαιπωρήσετε το σώμα σας και μην το απορυθμίζετε ακολουθώντας ότι δίαιτα δείτε στο δρόμο σας, επειδή ταίριαξε σε κάποιον άλλον που πήγε σε ειδικό για να γλιτώσετε και καλά χρήματα. Γιατί μετά θα υποφέρετε πολύ για να το επαναφέρετε στη σωστή του λειτουργία. Λέτε να μην ξέρω τη δουλειά μου και τι έχω αντιμετωπίσει από τέτοια τόσα χρόνια; Να είστε καλά και υγιείς!

Δείτε και ένα εντελώς σχετικό άρθρο εδώ: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας