θες να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος του; υπάρχει μία λύση καλύτερη από το να το μαλώνεις όταν δεν τα καταφέρνει… Φρόντισε πρώτα τη διατροφή του, και θα του βάλεις το ισχυρότερο θεμέλιο που θα χτίσεις επάνω το καλύτερο, το πιο γερό, το πιο αποδοτικό και το πιο έξυπνο οικοδόμημα.
Ήρθε πάλι ο Σεπτέμβριος, και όλοι οι γονείς φροντίζουν να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με όλα όσα χρειάζονται να έχουν στο σχολείο. Τσάντες, τετράδια, μολύβια και όλα αυτά τα αξεσουάρ. Ξέρετε όμως ως το μεγαλύτερο εφόδιο και η μεγαλύτερη μέριμνα που θα μπορέσετε να κάνετε για το παιδί σας πρώτα είναι ο σχεδιασμός της διατροφής του;
Η διατροφολογία είναι τεράστια επιστήμη.
Όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω μας, από το μικρόκοσμο των κυττάρων μέχρι τη διάθεση και την ψυχολογία μας, εξαρτώνται πρώτα από τη βάση της διατροφής και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα να κάτσουν καλά στο σύστημά μας και να μας δώσουν τα αποτελέσματά τους. Εξαιτίας της διατροφής λειτουργεί καλά η βιοχημεία μας.
Όταν Λειτουργεί καλά η βιοχημεία μας, λειτουργούν καλά τα όργανά μας, οι αδένες και οι ορμόνες μας. Και όταν λειτουργούν καλά αυτά, λειτουργεί τέλεια και το σώμα, και ο εγκέφαλος,
και η διάθεση και η ψυχολογία μας, τα οποία εξαρτώνται από αυτήν.
Η έλλειψη υλικών και καυσίμου, οδηγεί σε υπολειτουργία όλου του οργανισμού μας και κατ επέκταση σχολικής μας απόδοσης και σωματικής και ψυχολογικής. Και η μάθηση, είναι ένα αποτέλεσμα, ένας καρπός, που τρέφεται και αυτή από τα υλικά που θα πάρει από τις ρίζες.
Ξέρετε ο εγκέφαλος τρέφεται με σάκχαρα. Αν του τα στερήσουμε, θα είναι σαν το καλύτερο αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη. Δεν κινείται. Και όσο και να μαλώσουμε, η να απειλήσουμε, η να χτυπήσουμε αυτό το αυτοκίνητο, δεν πρόκειται να κινηθεί.
Φανταστείτε λοιπόν ένα παιδί, που δεν τρέφεται σωστά, και να έχουμε την απαίτηση να αποδώσει. Όσο και να του εξηγούμε το μάθημα, όσο και να το μαλώσουμε, το πολύ-πολύ να μας κοιτάει αφηρημένα. Το καλύτερο λοιπόν, είναι να κοιτάξουμε τη δική μας ευθύνη ως υπεύθυνοι τροφοδότες, που η δουλειά τους είναι να παρέχουν στο παιδί τα απαραίτητα ξύλα, για να καίει μόνιμα φωτιά του.
Η δουλειά μας ως γονείς, δεν περιορίζεται μόνο στο να το εφοδιάζουμε με μολύβια, κασετίνες, μπογιές, τσάντες, τετράδια. Το παιδί έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις τροφοδοσίας, επειδή αναπτύσσεται και δημιουργείται.
Δημιουργείται συνεχώς το σώμα του, δημιουργείται συνεχώς και ο εγκέφαλός του.
Οπότε η πληρότητα, και η ποιότητα, και η ισορροπία των υλικών οικοδομής και του καυσίμου που θα του δώσουμε, είναι ζωτικής σημασίας.
Ότι ξέρετε ότι ισχύει πάνω σε μία διατροφή ενηλίκου, ισχύει και για ένα παιδί, με τη διαφορά ενήλικος που έχει ήδη σχηματιστεί, μπορεί και να τα φορτώσει στον κόκορα αν θέλει. Στο παιδί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Όπως δεν μπορούμε να του φερθούμε σαν ενήλικο άτομο, δεν μπορούμε και να το θρέψουμε με τη νοοτροπία του ενήλικου ατόμου.
Όπως όταν ήταν μωρό, ήμασταν πολύ ακριβείς στο τάισμα του, στις ώρες του και στις τροφές που του δίναμε, έτσι ακριβείς πρέπει να είναι ένας γονιός όσο το παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία και αναπτύσσεται ακόμα.
Ίσως έχετε παρατηρήσει όπως έχω παρατηρήσει και εγώ, πώς συνειδητοποιημένοι γονείς που έχουν πάρει σοβαρά το θέμα της διατροφής του παιδιού τους, έχουν δυνατότερα και εξυπνότερα παιδιά σε σχέση με γονείς που τα έχουν αφήσει χύμα.
Ο συνειδητοποιημένος γονιός, φροντίζει και τη σωματική και την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού του. Ο χύμα γονιός, το μόνο που έχει είναι απαιτήσεις από το παιδί του, και άμα το παιδί του δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέλει αυτός, ξεσπάει επάνω του τις δικές του ευθύνες που δεν έλαβε, και τις δικές του ελλείψεις.
Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορούμε να εφοδιάσουμε σωστά το παιδί μας, ώστε να μη χρειαστεί ούτε να του σπάσουμε τα νεύρα, ούτε να σπάσουν τα δικά μας νεύρα. Δεν θα αναφερθώ ψυχολογική υποστήριξη γιατί ο κάθε γονιός αν θέλει ξέρει θα στηρίξει το παιδί που αγαπάει.
Και το πρώτο που πρέπει να εννοήσουμε, είναι πως το πρωί που θα σηκωθεί το παιδί, έχει ανάγκη εφοδίων για να ανταπεξέλθει σωματικά και ψυχολογικά εκεί που πάει στο σχολείο του. Άρα το καύσιμο και τα υλικά πρέπει να είναι ενισχυμένα. Αν το παιδί τρώει πρωινό, κάποιο γαλακτοκομικό με δημητριακά, ή βρώμη αν μπορεί, ή μούσλι που είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό, είναι ότι πρέπει.
Το σχολείο μπορεί να έχει δύο μικρά σνακ, όπως μία μπάρα δημητριακών στο ένα διάλειμμα, και ένα μικρό ψωμάκι με τυρί και ντομάτα, η γαλοπούλα και τυρί και ντομάτα στο άλλο διάλειμμα.
Αν το παιδί δεν τρώει πρωινό, φροντίζουμε να αναπληρώσουμε αυτή την έλλειψη στο κολατσιό του. Δηλαδή τοστ με 2 φέτες γαλοπούλα, μία τυρί, ντομάτα και μαρούλι. Και σίγουρα θα χρειαστεί ένα ακόμα μικρό σνακ, όπου μία μπάρα δημητριακών μαζί με ένα φρούτο θα κάνει μία χαρά τη δουλειά.
Το μεσημέρι που θα γυρίσει σπίτι, να ξέρετε ότι χρειάζεται μία καλή αναπλήρωση. Φροντίστε σας παρακαλώ, μην του δώσετε φτωχές τροφές όπως κάτι φασολάκια με ψωμί όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα και τέτοια πράγματα.
Τα ζαρζαβατικά είναι σαλάτες, δεν είναι πλήρη γεύματα.
Αν έχετε τέτοια ζαρζαβατικά, φροντίστε να συνοδεύονται είτε με κάποιο κρεατικό ή κοτόπουλο, τυρί και κάποιο φρούτο ή σαλάτα. Και φυσικά το ψωμί του αν θέλει.
Για φυτική τροφή, το καλύτερο είναι να προτιμάτε τα όσπρια που είναι πλήρη.
Τα οποία βέβαια θα συνοδεύονται με κάποιο πρωτεϊνικό, και σαλάτα ή φρούτα.
Τώρα το καλύτερο βέβαια είναι γεύματα όπως κοτόπουλο ή μπιφτέκια η ψάρια η κρέατα με πατάτες ή ρύζι και σαλάτα με φρούτο. Προσοχή λίγο στα μακαρόνια, να μην είναι σκέτα με σάλτσα και τυρί, αλλά να προτιμάτε να είναι με κιμά και τυρί. Και να είναι λιγότερα τα μακαρόνια και περισσότερος ο κιμάς.
Σίγουρα θα χρειαστεί απογευματινό σνακ, αλλά μην το επιβαρύνετε εκεί.
Εάν διαβάζει, φροντίστε να έχει περισσότερους υδατάνθρακες, όπως μπάρες δημητριακών. Και το βράδυ, μπορεί να φάει είτε όπως το μεσημέρι είτε σουβλάκι, είτε σπιτικό burger, ή σπιτική πίτσα.
Παρεμπιπτόντως, τα σουβλάκια, τα σπιτικά burger, και οι σπιτικές πίτσες, είναι πολύ καλές για παιδιά όταν είναι σε σωστές ποσότητες και μη σας κάνει εντύπωση. Αρκεί να είναι σωστές οι ποσότητες τους και όχι ανεξέλεγκτες.
Μην ξεχνάτε τα γλυκάκια τα έχει ανάγκη ο εγκέφαλος τους.
Και θυμηθείτε, τα παιδιά δεν κάνουν δίαιτα, εκτός εάν χρειάζεται.
Τα παιδιά χρειάζονται διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας