Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που στενοχωρεί πολλούς άδικα!
Θα μιλήσουμε για τη φήμη του χαλασμένου μεταβολισμού, για το τι γίνεται πραγματικά, και το πώς μπορεί να επιδιορθωθεί αυτή η κατάσταση!
Πάμε λοιπόν να το δούμε!
Μια πολύ συχνή φράση που ακούω όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρεται στο ότι ο μεταβολισμός μου έχει χαλάσει, και δεν μπορώ να χάσω βάρος, κλπ, κλπ, πράγμα το οποίο αναγκάζει κάποιους να κάνουν όλο και πιο στερητικές δίαιτες, και να φτάνουν σε σημεία πλέον να μη χάνουν καθόλου, επειδή και καλά έχει χαλάσει ο μεταβολισμός τους.
Κάποιοι μάλιστα, έχουν κάνει και μετρήσεις και τους είπαν οι «ειδικοί» εκεί πέρα, πως έχει χαλάσει ο μεταβολισμός τους και κάτι τέτοια κουλά, όπου απογοητεύουν τον κόσμο, κάνοντάς τον να νομίζει πως θα υποσιτίζεται όλο και πιο πολύ και δεν θα τα καταφέρει.
Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται εδώ πέρα και τι συμβαίνει πραγματικά. Και κατ’ αρχάς, μια παρένθεση που θέλω να σας πω εδώ και καιρό: Έλεος βρε παιδιά με αυτά τα μηχανήματα που έχουν γίνει τόσο μόδα και έχετε πειστεί πως χωρίς αυτά δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία σας! Οκ… είναι ένα κίνητρο ας πούμε, αλλά είναι πολύ στο «περίπου», και δεν εξαρτάται η πορεία και η πρόοδος μας από αυτά, έτσι ώστε να καταντάει αρρώστια και ναρκωτικό, και χωρίς αυτά να μην μπορούμε να κάνουμε βήμα… ειδικά οι ζυγαριές-λιπομετρητές είναι για κλάματα, καθώς στηρίζονται σε έναν μαθηματικό αλγόριθμο που διαιρεί λίπος, μυς και κόκκαλα μόνο, από όλο το σωματικό μας περιεχόμενο! Αν ο διαιτολόγος ξέρει τη δουλειά του, δεν χρειάζεται κανένα τέτοιο μηχάνημα να σε αγχώνει! Ο καθρέφτης σου, είναι ο καλύτερος λιπομετρητής. Δηλαδή όταν δεν υπήρχαν παλιά αυτά τα μηχανήματα δεν αδυνατίζαμε τον κόσμο από λίπος; Μην τρελαίνεστε από μετρήσεις. Δεν σας ωφελεί αυτό. Αυτά για την παρένθεση.
Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν αυτό το μπέρδεμα αυτής της έννοιας, του ότι χάλασε ο μεταβολισμός μου.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει χαλασμένος μεταβολισμός, αλλά μειωμένος μεταβολισμός.
Γιατί ο μεταβολισμός μας, είναι όλη μας η ύπαρξή! Όλη η ύπαρξή μας, στηρίζεται στο μεταβολισμό.
Δηλαδή, η δουλειά του οργανισμού μας, είναι να λαμβάνει τα καύσιμα και τα υλικά οικοδομής που τρώμε, και να τα μετατρέπει σε ενέργεια για να λειτουργεί το σώμα μας. Αυτό είναι ο μεταβολισμός!
Πώς λοιπόν γίνεται να χαλάσει αυτό το πράγμα; Αν χαλούσε, θα σταματούσαμε να ζούμε! Το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι είτε να αλλάξει το μεταβολικό προφίλ μας εξ’ αιτίας κάποιας ασθένειας και να δοθεί και διαφορετική προτεραιότητα για την αντιμετώπισή της, ή να μειωθεί η ταχύτητα μεταβολισμού, λόγω μιας μακράς υποθερμιδικής διατροφής. Δεν μπορεί όμως ποτέ να σταματήσει, ή να χαλάσει όλο αυτό. Ο οργανισμός μας, πάντα θα βρίσκει οδούς να μεταβολίζει τις τροφές σε ενέργεια. Έτσι είναι φτιαγμένος. Όσοι γνωρίζετε από ανθρώπινη βιολογία, βιοχημεία και φυσιολογία, θα καταλαβαίνετε πολύ καλά αυτό που λέω. Αλλά ότι και να γίνει από τα παραπάνω που σας είπα, πάντα μα πάντα επιδιορθώνεται, εφόσον γνωρίζεις τη διάγνωση, και ξέρεις που να στοχεύσεις. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι κλινικοί διαιτολόγοι, οι οποίοι ανάλογα την περίπτωση του ασθενή, ρυθμίζουν πολύ ωραία τη διατροφή του, σύμφωνα με το μεταβολικό προφίλ που έχει αλλάξει στο σώμα του, λόγω κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας.
Στην πραγματικότητα λοιπόν, δεν υπάρχει χαλασμένος μεταβολισμός, αλλά μειωμένος, ή μπλοκαρισμένος μεταβολισμός, το οποίο οφείλεται είτε σε πολυκαιρισμένες και πολύ στερητικές δίαιτες, (όπου εκεί το σώμα και έχει προσαρμοστεί να ζει με πολύ λίγες θερμίδες, και έχουν μπλοκάρει εντελώς κάποιες ζωτικές ορμόνες και δεν μπορεί να χάσει περαιτέρω), είτε εκ γενετής κάποιοι άνθρωποι έχουν μειωμένο μεταβολισμό, είτε η βιοκίνηση τους είναι πολύ μειωμένη, δηλαδή οι φυσιολογικές και απαραίτητες κινήσεις που χρειάζεται το σώμα μας κάθε μέρα, είναι πολύ μειωμένες σε αυτούς, λόγω καθιστικής ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα σε περίπτωση μπλοκαρισμένου μεταβολισμού;
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κατανοήσουμε ένα σπουδαίο πράγμα. Μεταβολισμός υφίσταται, όταν υπάρχει καύσιμο να μεταβολιστεί. Χωρίς καύσιμο, δεν υπάρχει μεταβολισμός. Τι θα μεταβολίσει; Το νερό; Δεν μεταβολίζεται το νερό. Αν τρώμε λίγο, λίγος θα είναι και ο μεταβολισμός μας. Αν τρώμε επίσης μόνο 1 γεύμα τη μέρα, καταδικάζουμε το μεταβολισμό μας σε μεγάλη και κάθετη πτώση.
Άρα: λίγη τροφή + λίγα γεύματα= λίγος μεταβολισμός.
Αν επίσης αρχίζουμε μια δίαιτα και πέφτουμε πολύ απότομα σε πολύ χαμηλές θερμίδες για τις εκάστοτε ανάγκες μας, το σώμα μας αλλάζει τις εσωτερικές του λειτουργίες, λόγω εντοπισμού κινδύνου του βίου του. Όπου εκεί, ενεργοποιεί ειδικούς «διακόπτες», που παύουν να καίνε το λίπος μας και παίρνουν από το μυϊκό ιστό για τις βασικές οργανικές μας λειτουργίες. Και παρατηρείται το φαινόμενο να πέφτουμε πολύ σε βάρος, επειδή οι μυς ζυγίζουν πολύ, αλλά τα ρούχα και ο καθρέφτης μας δεν δείχνει κάτι σημαντικό. Δεν ταιριάζει δηλαδή η οπτική μας, με την απώλεια των κιλών μας. Μάλιστα, γινόμαστε πλέον και πλαδαροί, λόγω του μειωμένου μυϊκού ιστού σε σχέση με το λίπος μας.
Και εδώ τώρα, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος! Ορισμένοι, βλέποντας πως δεν χάνουν λόγω της προσαρμοστικότητας του σώματος, μειώνουν ακόμα περισσότερο τις θερμίδες τους, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει όλος αυτός ο μηχανισμός. Και δώσ’ του μετά κι άλλη μείωση, και τελικά, πείθονται πως έχουν χαλασμένο μεταβολισμό!
Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι το είδος των θερμίδων που είναι ωφέλιμες να καταναλώνουμε. Δηλαδή, από πού προέρχονται, καθώς και την πληρότητα του εκάστοτε πιάτου μας.
Και εδώ θέλει προσοχή. Ακούω πολλούς που για γεύμα έχουν μόνο μία σαλάτα και τίποτε άλλο, νομίζοντας πως έτσι κάνουν δίαιτα. Είναι μία κατάσταση, που εγώ τη λέω αντι-δίαιτα, καθώς η έλλειψη όλων των απαραίτητων συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όμοια με αυτά που αναφέραμε πριν. Ανάλογα επίσης και την ώρα της ημέρας, χρειαζόμαστε και τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά, αλλιώς τσάμπα ταλαιπωριόμαστε!
Άλλοι πάλι, στην αντίθετη τώρα πλευρά, πιστεύουν πως αν καταναλώνουν τις θερμίδες που χρειάζονται, μπορούν να τρώνε οτιδήποτε τους κάνει κέφι, αρκεί να είναι μέσα στις θερμίδες τους. Κι αυτό τεράστιο λάθος, καθώς δεν εξαρτάται η επιτυχία μας μόνο από τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αλλά από πολλούς παράγοντες, μέσα στους οποίους υπάγεται και η σωστή ορμονική ρύθμιση, και μάλιστα ανάλογα σωστή, για την εκάστοτε ώρα της ημέρας, κάτι το οποίο είναι ίσως και σημαντικότερο από μια απλή θερμιδική ρύθμιση!
Άρα λοιπόν, αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουμε, είναι το πόσο και το τι πρέπει να τρώμε, για να λειτουργήσει σωστά ο μεταβολισμός μας.
Τώρα… Σε περίπτωση μειωμένου μεταβολισμού υπάρχει τρόπος ανάκτησης;
Ναι! Υπάρχει, αλλά δεν θα αρέσει σε πολλούς παρόλο που είναι πιο απολαυστικός, επειδή περιλαμβάνει φαγητό, γιατί αντιβαίνει στον αγώνα και την ταλαιπωρία και τις ημιμαθείς γνώσεις που έχουν αποκτήσει, επειδή «φαίνεται» αντίθετος με τους «διαιτητικούς» κανόνες που ξέρουν. Και εδώ η λύση είναι μία:
ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Και πώς θα γίνει αυτό;
Ο τρόπος για να αρχίζουμε να ξεμπλοκάρουμε το μεταβολισμό μας, είναι να ανεβάζουμε για κάποιο διάστημα τις θερμίδες που τρώμε, στις οποίες θα περιλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα συστατικά, και θα αυξάνονται σταδιακά. Εγώ, όσους αναλαμβάνω με τέτοιες καταστάσεις, τους κάνω πρώτα μια ψυχολογική προετοιμασία για τη μέθοδο που θα κάνουμε, γιατί πολλοί παθαίνουν πανικό στο άκουσμα της αύξησης θερμίδων. Είπαμε… έλλειψη γνώσης!
Τους ρυθμίζω δηλαδή τις αρχικές τους διατροφές σιγά σιγά να φτάσουν σε υψηλές θερμίδες, με πλήρη συστατικά, ακόμα και με σαβούρα, ώστε να επανεκινηθεί και να επανέλθει ο οργανισμός τους σε φυσιολογική λειτουργία. Αλλιώς δεν θα ανταποκριθεί. Απαγορεύεται το ζύγισμα εδώ για ψυχολογικούς λόγους, καθώς η κατακράτηση υγρών τριπλασιάζεται με την άνοδο θερμίδων και υδατανθράκων, και αφού περάσουν οι μέρες των κατακρατήσεων και σταθεροποιηθεί το βάρος, περιμένουμε η ζυγαριά, να αρχίσει να δείχνει περαιτέρω αυξήσεις του 1 κιλού σε λίπος. Η όλη διαδικασία, μπορεί να πάρει κάνα μήνα για να γίνει καλά, αλλά δεν τους αφήνω τόσο πολύ, για να μην απογοητευτούν, οπότε τους το μειώνω στις 2 εβδομάδες, κι ας πάει πιο αργά το αδυνάτισμα μετά!
Αυτό σημαίνει, πως έχει αρχίσει να λειτουργεί και πάλι φυσιολογικά ο οργανισμός, και μετά φυσικά, θα μπούμε σε διαιτητική διατροφή, με πλήρη θρεπτικά συστατικά και με όλους τους καλούς κανόνες της, και με μικρή μείωση θερμίδων.
Δεν γίνεται αλλιώς. Αν δεν γίνει έτσι, πάντα θα ταλαιπωριέται ο άνθρωπος τσάμπα και μόνιμα, και δεν θα «κάτσει» στο σώμα του, καμία μέθοδος και κανένα πρωτόκολλο! Παιδιά… το άχαρο και ατσούμπαλο γκρέμισμα ενός οικοδομήματος, θέλει και τον κατάλληλο τρόπο να ξαναχτιστεί… αλλά και τον μάστορα να το κάνει… έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να γίνει.
Ένα βίντεο για να καταλάβετε πώς γίνεται με την «αντίστροφη δίαιτα» όπως λέγεται, σας έχω να δείτε εδώ: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΔΙΑΙΤΑ
Τώρα… ένα ακόμα που θα βοηθήσει άπειρα το μεταβολισμό μας σε συνδυασμό με μια καλά ρυθμισμένη διατροφή, είναι φυσικά η άσκηση! Κάτι, το οποίο φτιαχτήκαμε να κάνουμε σαν οντότητες, και ο σημερινός καθιστικός τρόπος ζωής που κάνουμε, μας το σβήνει σιγά σιγά. Η κατασκευή μας, θέλει να κινούμαστε μέσα στη μέρα σε συγκεκριμένο επίπεδο, κάτω από το οποίο θα υπάρξουν θέματα.
Η βιοκίνηση, δηλαδή οι φυσιολογικές κινήσεις της ημέρας μας, είναι μεγάλο κλειδί να ενεργοποιήσουμε τον οργανισμό μας να καίει σαν ατμομηχανή και να χάνουμε το περιττό μας λίπος! Πόσο μάλλον μια έξτρα άσκηση που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό! Με την άσκηση, αυξάνει και ο μυϊκός μας ιστός, ο οποίος παρόλο που πολλοί το φοβούνται αυτό λόγω αγνωσίας, θα κάνει το μεταβολισμό μας να τρέχει! Γιατί ο μυϊκός μας ιστός, είναι σχεδόν, αποκλειστικά υπεύθυνος για τις καύσεις του οργανισμού μας.
Θέλω όμως, να εμπεδώσουμε 2 πράγματα.
Όλα αυτά τα ωραία που μας συμβαίνουν βεβαίως, δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς έχουμε αμυντικούς μηχανισμούς μέσα μας ευτυχώς, που πρέπει να προσαρμοστούν για να αποδώσουν. Αλλιώς θα κινδύνευε η ζωή μας! Άρα, χρειάζεται να έχουμε υπομονή κι επιμονή στο στόχο και τη ζωή μας. Μην ξεχνάτε, πως για να φτάσουμε να συσσωρεύσουμε λίπος στο σώμα μας, και να μειώσουμε το μεταβολισμό μας, και να αυξήσουμε το βάρος μας, κάναμε κάποια χρόνια. Και διατηρούμε το έξτρα αυτό βάρος για χρόνια.
Εκπαιδεύουμε το σώμα μας σε μία τέτοια ζωή, επί πολλά χρόνια. Τις ορμόνες μας τις έχουμε ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια. Δεν γίνεται, και δεν μπορώ να έχω την απαίτηση από το σώμα μου μετά, να ανταποκριθεί και να αφήσει αυτές τις ενσωματωμένες συνήθειες τόσων ετών σε μια στιγμή χρόνου, αν και το λίπος φεύγει γρηγορότερα πάντα απ’ ότι μπαίνει.
Είναι μια παράλογη και παραφύση κατάσταση, που το ίδιο το σώμα μας θα μας πολεμήσει και θα αντισταθεί, μέχρι σιγά σιγά να προσαρμοστεί.
Όσοι πάτε για μετρήσεις κλπ… οκ… ωραία… πήγες και μετρήθηκες. Είδες πράγματα που ίσως δεν σου άρεσαν. Παρακάτω… τι απογοητεύεσαι από ένα μηχάνημα εκεί πέρα και το αφήνεις να σε επηρεάζει; Προχώρα! Υπάρχει τρόπος, υπάρχει λύση! Τα είπαμε! Άμα προχωράς, μη φοβάσαι. Εκτός αν το χρησιμοποιήσεις σαν δικαιολογία να αράξεις, όπως πολλές φορές έχω δει να συμβαίνει.
Αυτά είχα να σας πω, και ελπίζω να σας βοήθησα!
Δείτε επίσης: Μεταβολική Βλάβη
Καραμανέας Ιωακείμ
- Diploma in Health Studies
- Certification in Human Health
- Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
- Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
- Specialization in Workout & Training Apps
- Personal development coach
- Συγγραφέας 26 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας