Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις ονομαστές πυραμίδες των τροφών, που έχουν καθιερωθεί ως στυλοβάτες της υγείας.

Καθώς έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα, το σώμα μας χρειάζεται υλικά ανοικοδόμησης  των κατεστραμμένων κατά τη διάρκεια της ημέρας ιστών, καθώς και καύσιμα για να παραχθεί ενέργεια και να μπορεί να κινείται όπως και κάθε τι σε αυτή τη ζωή. Όλα αυτά, θα τα προμηθευτούμε από τις τροφές.

Λόγω του ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες από την κάθε τροφή, έχει δημιουργηθεί ένα οπτικό σύστημα που κατηγοριοποιεί τις τροφές κατά ανάγκη προτεραιότητας της καθημερινής τους λήψης.

Το οπτικό σύστημα, εμφανίζεται με τη μορφή σχήματος πυραμίδας, όπου στη βάση βρίσκονται οι τροφές που χρειαζόμαστε περισσότερο κατά προτεραιότητα, και όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή, βρίσκονται οι τροφές που χρειαζόμαστε σε λιγότερη ποσότητα.

Όλες οι τροφές χρειάζονται βέβαια, αρκεί να είναι στις ποσότητες που πρέπει ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να τις διαχειρίζεται εύκολα και άνετα και να μην επιβαρύνεται από κάποια ανισορροπία.

Επίσης, ανάλογα τη γεωγραφική θέση ενός πληθυσμού, τις διατροφικές συνήθειες και τις τοπικές παραγωγές τροφίμων, κάθε ήπειρος διαμορφώνει και τη δική της τροφική πυραμίδα. Όλες οι πυραμίδες όμως, έχουν σαν βασικό κορμό τις ίδιες τροφές καθώς οι άνθρωποι έχουμε παντού τον ίδιο οργανισμό. Απλά, αλλάζουν τα είδη των τροφών ανάλογα με τοπικές συνθήκες.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη δική  μας τοπική Ευρωπαϊκή πυραμίδα, όπου έχει καθιερωθεί σαν καταλληλότερη η χρήση της Μεσογειακής διατροφής.

Στην Ελλάδα που ζούμε καθώς και σε όλα τα Μεσογειακά κράτη, έχουμε το μεγάλο προνόμιο της εύνοιας του κλίματος ώστε να παράγονται οι πιο πλούσιες και πλήρεις τροφές, τις οποίες στερούνται τα πιο βόρεια κράτη. Άρα, δικαίως πήρε η Ευρωπαϊκή πυραμίδα το όνομα: Μεσογειακή!

Η Μεσογειακή πυραμίδα διατροφής, τοποθετεί τις τροφές κατά σειρά προτεραιότητας της λειτουργικής ανάγκης του οργανισμού μας και τοποθετεί σαν βάση τα δημητριακά, όπου θα μας δώσουν τα περισσότερα καύσιμα και υλικά οικοδομής αλλά και οι ποσότητες της λήψης τους είναι και αρκετά μεγαλύτερη από τα άλλα τρόφιμα . Ακόμα δηλαδή και να εκλείψουν κάποιες άλλες τροφές, τα δημητριακά θα μας καλύψουν πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τροφή!

Πάνω από τα δημητριακά, με την ίδια σχεδόν αξία αλλά χωρίς να χρειάζεται η ίδια ποσότητα των συστατικών τους μέσα μας, τοποθετούνται μαζί στο ίδιο επίπεδο τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, όπου περιέχουν τα στοιχεία που θα λειτουργήσει η βιοχημεία του οργανισμού μας σωστά, ώστε να μπορέσει να αποδώσει στο μέγιστο η κάθε τροφή που τρώμε.

Από πάνω ακριβώς βρίσκεται το ελαιόλαδο, ένα προνόμιο παραγωγής των Μεσογειακών κρατών, που θα μας παρέχει τα απαραίτητα λίπη που χρειαζόμαστε μεν, αλλά σε μικρές ποσότητες δε.

Τα γαλακτοκομικά με τον πλούτο τους, βρίσκονται πάνω από το ελαιόλαδο, καθώς θα μας καλύψουν πλέον το κάθε κενό παράθυρο που μπορεί να αφήσουν τα προηγούμενα επίπεδα, καθώς θα μας εφοδιάσει με στοιχεία που δεν τα βρίσκεις σε φυτικές τροφές. Επίσης, θα μας δώσει πλήρεις πρωτεΐνες με όλα τα αμινοξέα τους συμπληρωμένα, κάτι το οποίο στερούνται οι φυτικές τροφές.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως εδώ θα μπορούσε να τελειώσει η διατροφική πυραμίδα, καθώς έχουμε καλυφθεί πλήρως από συστατικά και σε τέλειες ποσότητες. Όμως λόγω της δομής τους, χρειάζεται να καταναλώσουμε ψάρια, αυγά και κρεατικά, όπου θα μας εφοδιάσουν με συστατικά που δεν αφήνουν κανένα κενό σημείο έλλειψης στοιχείων και θα μας απογειώσουν την απόδοση και την υγεία εφόσον λαμβάνονται σε σωστές ποσότητες. Γι’ αυτό και βρίσκονται πάνω. Επειδή η λήψη τους δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη.

Φυσικά, επειδή είμαστε άνθρωποι και ζούμε σε μία καταναλωτική και πλούσια κοινωνία όπου προσφέρονται και διάφορες άλλες λιχουδιές, τουλάχιστον για ψυχολογικούς λόγους, τοποθετήθηκε και ένας ακόμα όροφος στην πυραμίδα που δεν είναι απαραίτητος. Όμως μπορούν να καταναλωθούν οι τροφές που περιέχονται εκεί, σε πολύ μικρές ποσότητες. Είναι ο όροφος των σνακ και των γλυκών.

Αυτά εν ολίγοις για αυτό το άρθρο. Και όσο μένουμε σε αυτό το μοτίβο κατανάλωσης, η υγεία μας θα βαδίζει πάντοτε σε τέλεια επίπεδα!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας