Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποια είναι τα υλικά και καύσιμα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει και από πού να τα λάβουμε, ώστε να αποδώσουμε τέλεια και μόνιμα.

Το σώμα μας, χρειάζεται 3 βασικές κατηγορίες υλικών: τα υλικά οικοδόμησής του, τα καύσιμά του και τους εργάτες που θα υποκινήσουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται σε μία τέλεια λειτουργία και κίνηση αυτής της πολύπλοκης μηχανής που λέγεται οργανισμός.

Οι δύο πρώτες κατηγορίες, ονομάζονται Μάκρο-θρεπτικά συστατικά και θα τις βρούμε σε 3 κατηγορίες: Στις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η Τρίτη κατηγορία, αποτελεί τα Μίκρο-θρεπτικά συστατικά και θα τη βρούμε στις βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία.

Εάν κάτι λείψει από όλα αυτά, το σώμα αντιλαμβάνεται την έλλειψή τους και ενεργοποιεί ειδικές διαδικασίες που θα μας αναγκάσουν να τα λάβουμε. Γιατί χωρίς αυτά, το όλο σύστημα με τον καιρό θα καταρρεύσει. Ο μεγαλύτερος μηχανισμός προειδοποίησης που έχουμε είναι ο μηχανισμός της πείνας, όπου κάτω από έλλειψη υλικών, ενεργοποιούνται ειδικές για το σκοπό αυτό ορμόνες και μας αναγκάζουν να λάβουμε κάποιο από αυτά τα υλικά.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τη χρησιμότητα των Μάκρο-θρεπτικών συστατικών, και στο επόμενο των Μίκρο-θρεπτικών συστατικών. Ο ρόλος των Μακρο-θρεπτικών είναι ο πρώτιστος για την επιβίωσή μας, οπότε αυτά και απαιτούνται πρώτα. Ας δούμε τι κάνουν και πώς τα λαμβάνουμε.

Το πρώτο συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι οι πρωτεΐνες, γιατί από πρωτεΐνες αποτελούμαστε (εξ’ ου και η λέξη: πρωτε-ΐνες).

Μέσα στη μέρα μας, συμβαίνουν συνεχείς καταστροφές των ιστών και των μορίων που τους αποτελούν. Η κάθε κίνηση που κάνουμε, καταστρέφει μυϊκά κύτταρα. Οπότε θα χρειαστεί να ανακατασκευαστούν. Τα μυϊκά κύτταρα αποτελούνται από πρωτεΐνες. Άρα και πρωτεΐνες θα τους δώσουμε να επισκευαστούν. Δεν γίνεται να σπάσει ένας τοίχος από πέτρες και τον επισκευάσουμε μόνο με λάσπη ή ξύλα και να κρατήσει. Θα τον επισκευάσουμε με πέτρες. Άρα και όταν στο σώμα μας καταρρεύσουν πρωτεΐνες, με πρωτεΐνες θα το επισκευάσουμε. Είναι το δομικό υλικό μας.

Πρωτεΐνες υπάρχουν σε κάθε ζωική τροφή, όπως κρεατικά, κοτόπουλα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά και σε κάποιες φυτικές τροφές, όπως σόγια, όσπρια, φιστίκια. Κάθε γεύμα μας, πρέπει να αποτελείται από πρωτεΐνες, καθώς το σώμα θα εντοπίσει την έλλειψή τους και θα αναγκαστεί να αποσυνθέσει από τις υπάρχουσες για τις λειτουργίες του και να γίνει χειρότερη η έλλειψή τους!

Οι υδατάνθρακες, είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού μας.

Χωρίς υδατάνθρακες, τίποτα δεν κινείται στο σώμα μας, όπως και χωρίς βενζίνη, δεν κινείται ένα αυτοκίνητο. Η μετατροπή τους στα κύτταρα, θα δώσει εκατομμύρια μπαταρίες γεμάτες με αρκετό καύσιμο για κάθε ανάγκη του σώματος μέσα στη μέρα και θα δώσει κίνηση στη μηχανή μας. υδατάνθρακες υπάρχουν στις αμυλούχες τροφές, όπως πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, καθώς και στα φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς. Η ζάχαρη, είναι υδατάνθρακας και είναι το πρώτο καύσιμο που ζητάει ο οργανισμός μας για γρήγορη παραγωγή ενέργειας. Μιλάμε όμως, για τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν ήδη στις τροφές, και όχι για την επεξεργασμένη ζάχαρη που κάνει χειρότερη ζημιά από όφελος.

Τα λίπη, είναι εντελώς απαραίτητο συστατικό, γιατί αποτελεί το δεύτερο ισχυρό καύσιμο του σώματος (δρουν ως πηγή και αποθήκη ενέργειας), ως μεταφορείς μηνυμάτων για την κάθε λειτουργία του σώματος, ως δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών (όπου και χωρίς αυτά τα κύτταρα δεν θα υπάρχουν), καθώς επίσης και για προστασία και μόνωση. Καλά και υγιεινά λίπη βρίσκονται στο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, λιναρόσπορο και λινέλαιο και ιχθυέλαιο.

Οι ποσότητες που απαιτούνται ποικίλουν ανάλογα με το φύλο, το βάρος, την ηλικία, τις δραστηριότητες και τη γενετική του καθενός. Ένας καλός δείκτης ποσοτήτων, είναι το χέρι μας. Ανάλογα με τις δραστηριότητες του καθενός, οι μεν άντρες χρειάζονται μία με μιάμιση παλάμη πρωτεϊνικών τροφών σε κάθε γεύμα, μιάμιση χούφτα υδατάνθρακες και ενάμιση αντίχειρα λίπους. Οι γυναίκες αντίστοιχα, χρειάζονται μισή με μία παλάμη πρωτεϊνικά, μία χούφτα υδατάνθρακες και έναν αντίχειρα λίπους.

Στο επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για τα Μίκρο-θρεπτικά συστατικά και τις ποσότητες που απαιτούνται. Δες το εδώ: Μικροθρεπτικά Συστατικά

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας