Θέλω να καθορίσουμε λίγο τον όρο “διατροφή”, γιατί έχουμε μάθει ότι το να τρώω, είναι απλά μία απόλαυση και ότι μόνο γι’ αυτό το λόγο τρώμε. Άλλοι βέβαια, θεωρούν ότι είναι απλώς μία ιδέα, την οποία μπορείς να ελέγξεις! Όμως, αυτή η “ιδέα” όπως αποκαλείται, είναι το Α και το Ω της ζωής μας…

Πολλοί στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαν 2 εκφράσεις για να δώσουν την αξία της διατροφής στην αντίληψη που έχει ο καθένας σε αυτήν:

1) “τρώμε για να ζούμε” και 2) “ζούμε για να τρώμε”…

Η δική μου ατάκα για τη διατροφή, είναι λίγο η ένωση αυτών των 2 φράσεων:

“ΖΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΜΕ”…

Αυτό σημαίνει, ότι και οι 2 προηγούμενες φράσεις έχουν την ίδια βαρύτητα στη ζωή μας. 

Δεν νοείται ότι μπορεί να λειτουργεί ένας οργανισμός χωρίς να τροφοδοτείται από καύσιμα. Δεν μπορεί να κινηθεί καν! ο οργανισμός μας, δεν είναι, παρά μια εξελιγμένη μηχανή, που όπως όλες οι μηχανές, χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει. Γι’ αυτό το λόγο, και υπάρχει ένα σύστημα μέσα μας, που όταν είναι ώρα για τροφοδοσία, ενεργοποιείται και μας ειδοποιεί. Αυτό το σύστημα, λέγεται: ΠΕΙΝΑ! Η πείνα, δεν είναι τίποτα άλλο, από το “σήμα” που δίνει ο οργανισμός μας, για να τον τροφοδοτήσουμε με καύσιμα. Γιατί αν δεν υπήρχε η πείνα, δεν θα ξέραμε πότε να τον τροφοδοτήσουμε και μάλιστα, θα το αμελούσαμε. Οπότε, θα ερχόταν και ΘΑΝΑΤΟΣ.

Είναι καλό λοιπόν να πεινάμε. Και όταν πεινάμε, να ΤΡΩΜΕ!

Όταν λοιπόν δεν τρώμε όταν πεινάμε, ο οργανισμός μας, αρχίζει να κινητοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης. Απενεργοποιεί ή επιβραδύνει κάποια συστήματα, ενώ ενεργοποιεί κάποια άλλα, έκτακτης ανάγκης. Όπως ακριβώς, με τους υπολογιστές. Άμα συμβεί κάτι στον υπολογιστή μας, απενεργοποιεί τη βασική του  λειτουργία, και μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης υπολειτουργίας με μονάχα πολύ βασικές και απλές εντολές, ώσπου να επιδιορθωθεί το πρόβλημα.

Τι σημαίνει αυτό όμως σε όσους είτε δεν τρώνε για να αδυνατίσουν, είτε κάνουν κάποιο είδος θα λέγαμε “νηστείας”; Πολύ απλά, αφού ο οργανισμός μας δεν παίρνει τα συστατικά που χρειάζεται από τη διατροφή για να κινηθεί, δίνει εντολή στο σώμα, να φυλάξει τις αποθήκες με τα υλικά καύσης, για να τα χρησιμοποιεί σε ώρες ανάγκης. Και οι αποθήκες με τα υλικά καύσεις που φυλάγονται, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι αποθήκες του ΛΙΠΟΥΣ! (αδικία θα λέγαμε ε;)… Οπότε αυτό σημαίνει, ότι εάν δεν έχω μία ισορροπημένη διατροφή ή δίαιτα, δεν χάνω λίπος! Το σώμα παίρνει από τους μυς ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει. Άρα,δεν χάνω λίπος, αλλά μυς!

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αφού αδυνατίζω από μυς και έχω το ίδιο σχεδόν λίπος στο σώμα μου, ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΠΙΟ ΠΛΑΔΑΡΟΣ! Και όταν αργότερα μπορεί να ξαναπάρω κιλά, (που θα ξαναπάρω, δεν τη γλιτώνω), γίνομαι χειρότερα από πριν να κάνω δίαιτα! Αυτό το φαινόμενο βέβαια, έχει και όνομα. Ονομάζεται: “φαινόμενο γιο-γιο“. Ότι χειρότερο ε; Άντε να το ξαναφτιάξεις πάλι, όπως ήταν! (Δες και το σχετικό άρθρο εδώ: Φαινόμενο γιο-γιο)

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε όχι μόνο να τρώμε, αλλά και το ΓΙΑΤΙ τρώμε.

Εάν θες να δεις πιο βαθιά για το τι συμβαίνει και πώς λειτουργούν οι διάφοροι μηχανισμοί που υπάρχουν στο σώμα μας και να κατανοήσεις περισσότερο το ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να τρως και ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να τρως, δες το σχετικό άρθρο πατώντας εδώ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας