Το λίπος, είναι μέρος της υγιεινής διατροφής και αυτό γιατί είναι σημαντικό για το σώμα μας. Συγκεκριμένα, το λίπος καίγεται στο σώμα μας για να έχουμε ενέργεια να κινηθούμε, να αναπνεύσουμε, να μιλήσουμε κλπ. Ταυτόχρονα, το σώμα μας χρησιμοποιεί το λίπος για να αποθηκεύσει ενέργεια, είναι σα να λέμε οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού μας. Όμως, δεν κάνει μόνο αυτό, βοηθά και σε πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος όπως:…

βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νεύρων.

βοηθά στην κατασκευή ορμονών όπως αυτές που ρυθμίζουν την περίοδο των κοριτσιών.

Περιβάλει τα όργανα και τα προστατεύει από χτυπήματα,

Παίρνει μέρος στη δημιουργία των κύτταρων

Βοηθά να απορροφήσουμε κάποιες βιταμίνες που τις λέμε και λιποδιαλυτές και είναι Α, D, K,Ε,

 Πόση ενέργεια μας δίνει το λίπος;

Το λίπος όταν καίγεται μας δίνει περισσότερη ενέργεια από οποιαδήποτε άλλο θρεπτικό συστατικό.

Δηλαδή όταν καίμε

1 γραμμάριο βούτυρο (λίπος)παίρνουμε 9 θερμίδες

1 γραμμάριο ζάχαρης(υδατάνθρακας) παίρνουμε 4 θερμίδες

1 γραμμάριο ασπράδι αυγού(πρωτεΐνη) παίρνουμε 4 θερμίδες

 Ποια είναι τα είδη των λιπών;

Οι επιστήμονες χώρισαν τα λίπη σε τρεις μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την χημική τους δομή και την «ευλυγισία» τους. Οι τρεις κατηγορίες των λιπών είναι

τα μονοακόρεστα

τα πολυακορεστα

τα κορεσμένα

 Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, είναι ευλύγιστα «λίπη» και είναι γνωστά ως «καλά» λιπαρά.

Τα μονοακόρεστα φαίνεται να μας προστατεύουν από ασθένειες της καρδιάς και βρίσκονται στις ελιές, τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, κάσιους, φυστίκια, καρύδια κλπ), στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο.

Τα πολυακόρεστα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τα ω-3 και τα ω-6. Τα ω-3 βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από κάποιες μορφές καρκίνου. Τα τρόφιμα που περιέχουν ω-3 λιπαρά, είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, ο κολιός, ο γαύρος, ο σολομός, το σκουμπρί, τα καρύδια και τα λάδια που φτιάχνονται από αυτά.

Τα ω-6 λιπαρά που είναι σημαντικά για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού βρίσκονται στους ηλιόσπορους, το σουσάμι, τα καρύδια, το καλαμπόκι και αλλού.

Τα κορεσμένα λίπη είναι τα λίπη που βρίσκονται στο κρέας και σε ζωικά προϊόντα, όπως το φρέσκο βούτυρο, το τυρί και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Τα κορεσμένα λιπαρά, είναι γνωστά ως “κακά” λιπαρά επειδή αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων της καρδιάς.

Τα trans(τρανς) λιπαρά είναι λίπη που έχουν παρόμοια μορφή με αυτή των κορεσμένων γι’ αυτό και αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος και έχουν σχέση με την εμφάνιση ασθενειών της καρδιάς. Τα τρανς λίπη χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπισκότων, κεικ, γλυκών και αλλαντικών. Τα βρίσκουμε ως υδρογονωμένα λίπη στις συσκευασίες τροφίμων.

Συμπέρασμα από τα λίπη: οπωσδήποτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα σε μια δίαιτα! Όχι τρανς!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας