Για το ρόλο των ορμονών έχουμε μιλήσει πολύ σε περασμένα άρθρα τα οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος αυτού του άρθρου για να καταλάβετε τη σημαντικότητα τους!
Σήμερα θα δούμε δύο πολύ ζωτικες λειτουργίες του σώματος, πού είναι τεράστια κλειδιά στην απώλεια του λίπους μας!
Το ένα είναι ο θυροειδής και οι ορμόνες του και το άλλο είναι κορτιζόλη!
Πάμε λοιπόν να δούμε κατευθείαν την μεγάλη τους συμβολή στο όλο θέμα, και να καταλάβουμε μετά γιατί οι λεγόμενες στερητικές δίαιτες λειτουργούν αντίστροφα από το αναμενόμενο που θέλουμε τόσο πολύ!
Ο θυροειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη… θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη.
Οι πιο βασικές είναι η Τ4 και η Τ3 και για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται ιώδιο το οποίο προσλαμβάνει από το αίμα. Το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές.
Αν το ιώδιο των τροφών είναι λίγο, τότε ο θυρεοειδής αναγκάζεται να λειτουργεί περισσότερο και έτσι διογκώνεται, δημιουργείται δηλαδή αυτό που ονομάζουμε βρογχοκήλη.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των κυττάρων και των ιστών.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑ ΑΠΛΑ:
Με πολύ απλά και γρήγορα λόγια, μπορούμε να πούμε ότι ο θυρεοειδής μας παράγει 2 ορμόνες. Την Τ-3 λιγότερο και την Τ-4 περισσότερο. Το σώμα μας μετατρέπει την αδρανή Τ-4 σε Τ-3 η οποία είναι πολύ σημαντική για τον μεταβολισμό μας.
Δυστυχώς όμως σε περίοδο δίαιτας η μετατροπή της Τ-4 σε Τ-3 μειώνεται, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό μας, ενώ η Τ-4 μετατρέπεται αντίθετα στην RT-3 η οποία μπλοκάρει την δράση της Τ-3. Σε αυτή την αλλαγή των ορμονικών μετατροπών συμβάλλουν τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης (έτσι δικαιολογείται και γιατί η κατάθλιψη οδηγεί σε παχυσαρκία, καθώς αυξημένη κορτιζόλη, χαμηλή Τ-3!).
Τι γίνεται με την κορτιζόλη;
Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή και άνω του μέσου όρου για πολύ μεγάλο διάστημα (όπως στην κατάθλιψη), τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.
Έχει πολλές άμεσες και έμμεσες δράσεις. Προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας, εναπόθεση λίπους, υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, οστεοπόρωση, καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης και ελαττωμένη παραγωγή συνδετικού ιστού, που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή επούλωση τραυμάτων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, εμφανίζει αλατοκορτικοειδή δράση, προκαλώντας κατακράτηση ιόντων νατρίου και απέκκριση ιόντων καλίου από τους νεφρούς. Η κορτιζόλη είναι επίσης απαραίτητη για τη φυσιολογική παραγωγή επινεφρίνης από το μυελό των επινεφριδίων.
Είδαμε λοιπόν, ότι η κορτιζόλη, είναι η ορμόνη του στρες. Είδαμε ότι προκαλεί απωλεια μυών, εναπόθεση λίπους, υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη!!! Ότι ακριβώς δεν θέλουμε σε μία περίοδο που θέλουμε να αδυνατίσουμε!!!
Μία δίαιτα, η οποία δεν έχει ρυθμιστεί σωστά και δεν περιέχει συστατικά τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει όπως πρέπει, φέρνει το σώμα σε κατάσταση στρες.
Άρα λοιπόν, οι «ότι να ΄ναι» δίαιτες, αντί να καίνε λίπος, καίνε τους μυς μας, και αποθηκεύουν το λίπος!
Και έτσι, δημιουργείται παχυσαρκία, παρόλο που κάνω δίαιτα και παρόλο που χάνω βάρος! Δεν χάνω βάρος από λίπος αλλα από μυς! Το λίπος μένει επάνω μου, κι εγώ φαίνομαι πιο πλαδαρός από πριν! Κι όταν μετέπειτα ξαναπαχύνω αν δεν προσέξω, παχαίνω φυσικά από λίπος πάλι, και γίνομαι χειρότερα από πριν! Αυτό για όσους δεν το ξέρουν, ονομάζεται «φαινόμενο γιο-γιο».
Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης λοιπόν, συμβάλλουν σε όλο αυτό το «εχθρικό» περιβάλλον που δημιουργείται.
Τι πρέπει να κάνω;
Τώρα, ως προς τη διατροφή μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πρωτα απ’ όλα λήψη απαραιτήτως ενός πρωινού γεύματος, και να μην το παραλείπουμε ΠΟΤΕ! Γιατί η κορτιζόλη είναι σε μεγαλύτερα επίπεδα το πρωί που ξυπνάμε, και λόγω της μη κατανάλωσης τροφής όλο το βράδυ. Επίσης, άμα αθλείστε, θα πρέπει οπωσδήποτε μετά την προπόνησή σας, να τρώτε ένα από τα γεύματά σας, λόγω της υπερέκρισης κορτιζόλης που προκαλείται από την καταπόνηση και το στρες που δέχεται το σώμα μας από την προπόνηση.
Θέλω να γνωρίζετε, ότι το πρωί και μετά από μια προπόνηση, η κορτιζόλη αυξάνεται δραματικά στο σώμα μας, και σε αυτά τα γεύματα θα πρέπει να βάλουμε και τους περισσότερους υδατάνθρακες. Κι αυτό γιατί, επειδή η κορτιζόλη είναι ορμόνη καταβολική, για να την αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τη δράση της θα πρέπει να «ξυπνήσουμε» την ορμόνη που τόσο πολύ έχουμε προσπαθήσει να μείνει χαμηλά μέσα μας, και η οποία είναι αναβολική, άρα και ανταγωνίστρια της κορτιζόλης. Ποια είναι αυτή;… είναι η… ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ!
ΜΟΝΟ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, η ινσουλίνη γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός μας! Κι αυτό, γιατί είναι η ορμόνη η οποία μπορεί να καταπολεμήσει την κορτιζόλη, και μάλιστα χωρίς να μας δημιουργήσει πάχος αυτή τη φορά. Είναι η μόνες στιγμές που τη χρειαζόμαστε να υψωθεί. Δεν πρόκειται να μας βλάψει σε αυτές τις συγκεκριμένες στιγμές. Επαναλαμβάνω: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ. Όλες τις άλλες στιγμές, τη θέλουμε χαμηλά. Και για να ενεργοποιηθεί η ινσουλίνη είπαμε, θέλει υδατάνθρακες. Οπότε, τρώμε άφοβα τους υδατάνθρακες που έχουμε προγραμματίσει να φάμε, 1. μετά από τον βραδυνό ύπνο, (όχι μετά από έναν ενδιάμμεσο ύπνο μέσα στην ημέρα π.χ. μεσημέρι, αλλά μετά τον βραδυνό), και 2. μετά από μία προπόνηση.
Για το ρόλο των ορμονών, δείτε εδώ: Ορμόνες και Αδυνάτισμα