Το 1ο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε: Η κυτταρίτιδα είναι απολύτως φυσιολογική και την έχουν το 80-90% των γυναικών, όλων των μεγεθών, ηλικιών, επιπέδου λίπους και σχημάτων.

Το 2ο, είναι ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι ιατρικό ζήτημα. Είναι καθαρά καλλυντικό! Η κυτταρίτιδα είναι θα λέγαμε ο κανόνας σχεδόν για κάθε γυναίκα (ακόμα και για ορισμένους άνδρες).

Επίσης δεν είναι ατέλεια του σώματος. Είναι κάτι το φυσιολογικό, εξ’ αιτίας της κατασκευής που έχουμε σε αυτά τα σημεία.

Τι είναι λοιπόν η κυτταρίτιδα;

Πρώτα απ’ όλα, η κυτταρίτιδα δεν είναι έξτρα λίπος που βγήκε ξαφνικά σε κείνα τα σημεία επειδή παχύναμε! Ξεχάστε το αυτό εντελώς! Ναι το έξτρα λίπος όταν παχαίνουμε μπορεί να επιδεινώσει την όψη, όμως για να δημιουργηθεί αυτή η όψη δεν φταίει το λίπος αυτό καθ’ αυτό, αλλά η κατασκευή του συνδετικού ιστού μας κάτω από το δέρμα που το στηρίζει! Ειδάλλως, μόνο οι υπέρβαρες θα είχαν κυτταρίτιδα!

Τι προκαλεί λοιπόν την κυτταρίτιδα;

Το πώς αναπτύσσεται η κυτταρίτιδα δεν είναι ξεκάθαρο, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες – το φύλο, η γενετική και ο τρόπος ζωής. Μια ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2019 στο International Journal of Women’s Dermatology από τον Neil Sadick, MD, κλινικό καθηγητή δερματολογίας στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, αναφέρει πιθανές αιτίες που κυμαίνονται από αγγειακές αλλαγές και φλεγμονώδεις παράγοντες, έως ορμονικές αλλαγές και δομικά ζητήματα.

Η ακριβής αιτία της κυτταρίτιδας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται να προκύπτει από μια αλληλεπίδραση μεταξύ του συνδετικού ιστού που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, και του στρώματος λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο τα θηλυκά αποθηκεύουν λίπος, διαφέρει από τα αρσενικά.

Στις γυναίκες τα λιποκύτταρα και ο συνδετικός ιστός σε αυτό το στρώμα είναι διατεταγμένα κάθετα, οπότε το λίπος είναι πιο εύκολο να πεταχτεί έξω. Στους άνδρες, οι λωρίδες που συγκρατούν τον συνδετικό ιστό στη θέση τους είναι διατεταγμένες σε «χιαστή», και το λίπος δεν έχει εύκολη διέξοδο προς τα έξω.

Εάν τα λιποκύτταρα προεξέχουν στο στρώμα του δέρματος, αυτό δίνει την όψη κυτταρίτιδας.

Καθώς το σώμα μας γερνάει, το λίπος φουσκώνει λίγο και το δέρμα λεπταίνει, έτσι βλέπετε περισσότερο αυτό το κυματιστικό αποτέλεσμα.

Οι ορμόνες μπορεί επίσης να έχουν ρόλο στο θέμα. Παράδειγμα: Ενώ οι άνδρες συνήθως δεν αναπτύσσουν κυτταρίτιδα, οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών του φύλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν θεραπεία ορμονοκαταστολής για τον καρκίνο του προστάτη, μπορούν να την αναπτύξουν.

Ποιος είναι πιο πιθανό να έχει κυτταρίτιδα;

Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν αυτές τις διογκωμένες κηλίδες του δέρματος μετά την εφηβεία, και δεν έχει σημασία πόσο (ή πόσο λίγο) βάρος φέρουν ή πόσο τονωμένοι είναι οι μύες τους. Γίνεται ακόμα και σε επαγγελματίες αθλητές ή επαγγελματίες χορευτές. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία ή σωματική κατάσταση.

Η κυτταρίτιδα μπορεί επίσης, να είναι πιο αισθητή σε ορισμένα δέρματα από άλλα. Η έλλειψη νερού επίσης μπορεί να επιδεινώσει την όψη, παρόλο που δεν είναι πλέον θέμα λίπους αλλά πρόνοιας του οργανισμού μας, καθώς αν εντοπίσει έλλειψη, ανοίγει κάποιες αποθήκες νερού που βρίσκονται σε αυτά τα σημεία και φουσκώνουν, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όταν έχουμε επάρκεια νερού, οι αποθήκες ξεφουσκώνουν!

Στην πραγματικότητα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος να αναζητήσετε θεραπεία. Οι ινώδεις λωρίδες που τραβούν το δέρμα, είναι εκεί κατασκευαστικά και είναι φυσιολογικές, όχι παθολογικές.

Η προπόνηση απαλλάσσει την κυτταρίτιδα;

Οι ασκήσεις που συσφίγγουν και τονώνουν τους μύς σας, θα βοηθήσουν λίγο στη μείωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας, λέει το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση.

Από την άλλη, μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις για την κυτταρίτιδα είναι ότι επηρεάζει μόνο άτομα που είναι υπέρβαρα ή δεν φροντίζουν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα εξαφανίσουν την κυτταρίτιδα μόνο αν χάσουν βάρος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Θυμηθείτε, η κυτταρίτιδα είναι περισσότερο ένα δομικό ζήτημα, επομένως η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει ή μπορεί και όχι. Μερικές φορές το χαλαρό δέρμα λόγω της απώλειας βάρους κάνει στην πραγματικότητα την κυτταρίτιδα ακόμα πιο αισθητή.

Λειτουργούν οι τοπικές θεραπείες για την κυτταρίτιδα;

Αν υπήρχε μόνο μια λοσιόν ή κρέμα που θα μπορούσατε να απλώσετε και —voila!— τα λακκάκια σας θα εξαφανίζονταν ως εκ θαύματος, να είστε σίγουροι ότι θα την ξέραμε και θα ήταν και η πιο πλούσια εταιρία στον κόσμο! Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία λύση στα ράφια των καταστημάτων.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα;

Εάν θέλετε να κάνετε κάτι για την κυτταρίτιδα, οι γιατροί λένε ότι το κλειδί είναι να επιτεθείτε στις ινώδεις λωρίδες κάτω από το δέρμα. Ακόμα και τότε όμως, καμία λύση δεν είναι μόνιμη.

Συμβουλή: Αφήστε το άγχος σας για άλλα πιο ουσιώδη θέματα, και μην αναλώνεστε με κάτι που είναι θέμα κατασκευής, όπου δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να αγχωνόμαστε!

Κανείς δεν θα σας κρίνει για αυτό, εκτός από τον εαυτό σας!

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας