Συνηθίζουμε να ευχόμαστε πολλές όμορφες ευχές, ιδιαιτέρως όταν αλλάζει η χρονιά, σε γενέθλια και σε γιορτές.

Ευχόμαστε αγάπη, ευχόμαστε ευτυχία, υγεία, ειρήνη, και διάφορα ωραία και όμορφα πράγματα.

Στιγμές τέτοιας κατάνυξης και ελπίδας, ο νους μας πάει στο καλύτερο, ελπίζοντας οι ευχές μας να πιάσουν.

Θέλω αυτή τη νέα χρονιά, να πάω καλύτερα στα οικονομικά. Θέλω αυτή τη νέα χρονιά, να αποκτήσω τον άντρα ή τη γυναίκα που ονειρεύομαι. Θέλω αυτή τη νέα χρονιά να αποκτήσω το σώμα των ονείρων μου.

Όλοι συνηθίζουν να θέτουν και να εύχονται στόχους για τις νέες χρονιές.

Υπάρχει μία ελπίδα ότι εφόσον αλλάζει η χρόνια, κάτι ως δια μαγείας θα αλλάξει τα πράγματα, και θα μου φέρει ως δια μαγείας αυτά που εύχομαι, παρόλο που οι αλλαγές της χρονιάς, είναι κάτι που θέσπισαν οι άνθρωποι, για να ξεφεύγουν λίγο από τη ρουτίνα τους, ξεχνώντας πως η κάθε νέα χρονιά δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η πλήρης περιστροφή του μικρού μας πλανήτη γύρω από τον ήλιο του.

Και μπορεί να υπάρχει ακόμα και η θέληση να κάνουμε πράγματα, ώστε να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα η κατάσταση.

Και όλα αυτά, είναι σκέψεις που κάνουμε εξαιτίας της αλλαγής που αισθανόμαστε ότι συμβαίνει με τη νέα χρονιά, αλλά πηγάζει και από το κλίμα χαλάρωσης που έχουμε, λόγω του ιδιαίτερου αυτού ρεπό. Ακόμα και λόγω της εορταστικής κατανάλωσης, που μας δίνει την αίσθηση ότι έχουμε την παροδική ικανότητα για να αποκτήσουμε πράγματα.

Το θέμα είναι βέβαια ότι μόλις έρθει η επόμενη εργάσιμη μέρα, μπαίνουμε πάλι στη ρουτίνα της ζωής που είχαμε πάντα, και γεφυρωνόμαστε με τις μόνιμα υπάρχουσες καταστάσεις πού συνηθίσαμε να ζούμε, οι οποίες μας κάνουν να ζούμε τη ζωή που ζούμε όλη τη χρονιά, ξεχνώντας τις ευχές μας και τους στόχους μας, επειδή οι προτεραιότητες πάνε πάλι στο ρυθμό που ήταν πάντα. Και δεν χρειάζεται να περάσει καιρός για να γεφυρωθούμε με την υπάρχουσα ρουτίνα. Η επόμενη κιόλας μέρα είναι αρκετή. Τρεχάτε ποδαράκια μου για τα προς το ζην. Και το βράδυ, μας βρίσκει το τέλος της ημέρας κατάκοπους, έτοιμους μόνο για λίγο χαλάρωση και ύπνο. Ποιος έχει όρεξη να θυμάται τους στόχους και τις ευχές που έκανε πριν; Είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε τώρα!

Και έτσι, έρχεται πάλι η επόμενη νέα χρονιά, μπαίνουμε πάλι στο ίδιο κλίμα χαλάρωσης και ελπίδας, ευχόμαστε ξανά τις ίδιες ευχές και επιθυμούμε τους ίδιους στόχους, και στις δύο του μηνός τους ξεχνάμε ξανά.

Και τα χρόνια περνάνε. Και η ζωή φεύγει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ένας φαύλος κύκλος, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς εύκολα, αν συνεχίζει να επιτρέπει στη λούπα-παγίδα της ζωής να τον μπλοκάρει και να τον φυλακίζει στο συνήθειο που έχει εγκαταστήσει στον εγκέφαλο του, και να τον οδηγεί αυτόματα στην ίδια ρουτίνα, χωρίς να κάνει τίποτα για να ξεφύγει και να μπορέσει να εγκαταστήσει νέα συνήθεια.

Επειδή η νέα συνήθεια, έχει νέες κατευθύνσεις, που θέλουν προσήλωση και συγκέντρωση.

Η κόπωση όμως της ημέρας, προτιμάει την ξεκούραση, παρά μια νέα έξτρα κοπιώδη προσήλωση σε κάτι νέο, ακόμα κι αν το νέο είναι πολύ καλύτερο από την υπάρχουσα νεκρή ζωή μας!

Αποτέλεσμα, η κάθε νέα χρονιά να μένει μόνο σε ευχές, ευελπιστώντας ότι κάτι με μαγικό τρόπο, θα μας φέρει ότι ευχόμαστε, χωρίς να αλλάξει τίποτα στον τρόπο ζωής μας!

Έργο επιστημονικής φαντασίας βέβαια! Και το ξέρουμε! Αλλά η ελπίδα, ελπίδα!

Και ποια είναι η λύση τελικά;

Την ξέρεις τη λύση! Επειδή έτσι είναι η κατασκευή σου! Η λύση είναι η δράση! Και με σύμμαχο το μεγαλύτερο εργαλείο της επιτυχίας! Το κέφι!

Ότι πράττεται με κέφι, πετυχαίνει πάντα! Μα πάντα όμως!

Άρα τι κάνω;

Θέλω λοιπόν να έχω κάτι, και εύχομαι να έχω κάτι.

Και πάρα πολύ καλά κάνεις!

Ξεκίνα να το έχεις λοιπόν. Γ-ί-ν-ε αυτό που εύχεσαι!

Εάν θες λοιπόν αγάπη, εάν θέλεις χαρά, εάν θέλεις ευτυχία, άρχισε να γίνεσαι αγάπη, χαρά, ευτυχία.

Είναι δυνατόν να πάρεις αγάπη όταν απεχθάνεσαι τους πάντες και κουτσομπολεύεις τους πάντες;

Είναι δυνατόν να πάρεις αγάπη από ξένους όταν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου; Αν εσύ ο ίδιος δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου, πώς είναι δυνατόν να μπορέσουν να σε αγαπήσουν οι ξένοι προς εσένα;

Είναι δυνατόν να αποκτήσεις χαρά, όταν είσαι μόνιμα στεναχωρημένος και ανικανοποίητος και γκρινιάζεις και παραπονιέσαι για το κάθε τι;

Πώς είναι δυνατόν να αποκτήσεις ευτυχία, όταν δεν μπορείς να εκτιμήσεις αυτά που έχεις ήδη;

Αν δεν μπορείς να εκτιμήσεις τα μικρά, δεν θα εκτιμήσεις ούτε τα μεγάλα και αν δεν αγαπήσεις και φροντίσεις το σπόρο του δέντρου, ούτε το δέντρο θα φροντίσεις, ούτε τον καρπό του.

Θέλεις να αποκτήσεις το τέλειο σύντροφο. Γίνε λοιπόν ο τέλειος σύντροφος, που θα μπορεί να διαχειριστεί τον τέλειο σύντροφο.

Θέλεις να πάρεις προαγωγή στη δουλειά σου. Απόκτησε τις ικανότητες που χρειάζονται για αυτή τη θέση, για να είσαι ικανός να διαχειριστείς την προαγωγή που θες.

Θέλεις να σου αυξηθούν τα οικονομικά. Άρχισε να γίνεσαι καλός διαχειριστής στα όσα έχεις ήδη! Οι επιλογές στη σημερινή εποχή είναι τεράστιες λόγω διαδικτύου. Άρχισε να ψάχνεις το πώς θα το κάνεις. Με μαγικό τρόπο δεν θα στα φέρει κανείς.

Θέλω να μου έρθει το καλό στη ζωή μου. Άρχισε να γίνεσαι καλό, για να σου έρθει καλό.

Ότι είσαι και ότι γίνεσαι, αυτό και ελκύεις.

Και όπως σου έχω ξαναπεί, σε όποιο όροφο ζεις, με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις του ορόφου που βρίσκεσαι συναναστρέφεσαι, επικοινωνείς και έχεις.

Εάν ζεις στο υπόγειο, δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους του τρίτου ορόφου. Πρέπει να ανέβεις όροφο, να πας στον τρίτο, για να επικοινωνήσεις άνετα με τους ανθρώπους του τρίτου ορόφου.

Εάν το μυαλό σου ζει στο υπόγειο, και θέλεις ένα άνθρωπο που έχει μάθει να ζει στον πέμπτο όροφο και σου φαίνεται τέλειος, δεν θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε ποτέ και δεν θα μπορέσεις να τον διαχειριστείς καν, γιατί σου λείπουν τα προσόντα να το κάνεις.

Άρα θα πρέπει να αρχίσεις να ανεβαίνεις επίπεδα και ορόφους εσύ, για να μπορέσεις να έχεις αυτόν που θες. Ακριβώς όπως και εσένα, δεν σε ενδιαφέρει καθόλου κάποιος που στα μάτια σου ζει σε χαμηλότερο επίπεδο από σένα.

Και για να στο δώσω να το καταλάβεις πιο απλά, δεν μπορείς να δώσεις στο πεντάχρονο παιδί σου να οδηγήσει το αυτοκίνητο σου επειδή το θέλει τόσο πολύ. Όπως και δεν μπορείς να γίνεις διευθυντής σε τράπεζα, αν δεν έχεις τα κατάλληλα προσόντα και γνώσεις και εμπειρία, και όσο και να το θες τόσο πολύ. Και δεν νομίζω να χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση εδώ.

Άρα λοιπόν αυτά που εύχεσαι να αποκτήσεις, πρέπει να γίνεις αυτά ακριβώς.

Δεν μπορείς να ζήσεις κάτω από γέφυρα ζητιανεύοντας μία ζωή, και να σε βάλουν να διαχειριστείς την περιουσία του Ωνάση. Δεν ξέρεις να τη διαχειριστείς. Εάν λοιπόν θέλω κάτι τόσο πολύ τότε φροντίζω να αποκτήσω ότι χρειάζεται για να το έχω.

Και ότι συμβαίνει με απόκτηση υλικών πραγμάτων, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την απόκτηση συναισθημάτων. Ότι συναίσθημα θέλω και εύχομαι να έχω, φροντίζω να γίνω το είδος του ανθρώπου που είναι ικανό να το κατέχει και να το διαχειριστεί.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να δω τι θέλω πραγματικά εγώ, και όχι η κοινωνία, όχι οι τρίτοι και όχι το περιβάλλον μου. Αν αφεθώ στον αυτόματο πιλότο του μυαλού μου, δεν θα μου φέρει ποτέ αυτά που επιθυμώ να έχω. Χρειάζεται να κάτσω να οργανώσω τις σκέψεις μου και να δράσω προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδάλλως δεν θέλω πραγματικά εγώ, αλλά το μπερδεμένο μάτι και το μπερδεμένο μου μυαλό, που έχει γεμίσει με επιθυμίες και γνώμες των τρίτων.

Να προσδιορίσω τι είμαι στο τώρα και που θέλω να πάω, και να βρω τρόπους να περπατήσω τη γραμμή που συνδέει αυτά τα δύο σημεία.

Όχι σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει, αλλά σύμφωνα με τον δικό μου τρόπο, τον δικό μου χρόνο, και με τη δική μου ιδιοσυγκρασία.

Θα πρέπει λοιπόν να ελευθερωθώ τελείως από τις γνώμες των τρίτων και του περιβάλλοντος που έχω μεγαλώσει, και να ψάξω να βρω ποιος είμαι πραγματικά, ώστε να δω τι θέλω πραγματικά.

Και πίστεψέ με, από τη στιγμή που θα μάθω ποιος είμαι πραγματικά πέρα από την ταυτότητα και τις ιδιότητες που μου έχουν προσδιορίσει οι άλλοι, είναι πολύ πιο εύκολο μετά να προσδιορίσω και τι θέλω πραγματικά, αλλά και να δράσω με κέφι και ενθουσιασμό.

Αυτό όμως απαιτεί μία άλφα προσήλωση για να γίνει. Ειδάλλως θα είμαι πάντα παγιδευμένος σε έναν αέναο κύκλο και μία αέναη λούπα επανάληψης των ίδιων γεγονότων, συμβάντων, ανθρώπων, και συναισθημάτων στη ζωή μου!

Καραμανέας Ιωακείμ

Δες το και σε βίντεο:

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 26 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας