Το μυαλό είναι ένας εργάτης που χρειάζεται εντολή για να εκτελέσει την εργασία του. Και είναι πολύ καλός εργάτης. Ότι εντολή πάρει την εκτελεί άμεσα. Πάντα βρίσκει τρόπο να την εκτελέσει και μάλιστα ακριβώς με την κάθε λεπτομέρεια θα του υποδείξουμε.

Εάν σκεφτείς ότι πρέπει να καθαρίσω το σπίτι και έχω 30 μέρες καιρό, η διορία και η εργασία αυτή, θα σου πάρει όντως 30 μέρες. Το ίδιο σου το μυαλό θα σε οδηγήσει να το κάνεις σε 30 μέρες. Γιατί αυτή την εντολή του έδωσες και αυτό το χρονικό περιθώριο.

Εάν σκεφτείς ότι πρέπει να καθαρίσω το σπίτι και έχω τρεις ώρες καιρό, η εργασία και η διορία θα σου πάρει όντως τρεις ώρες. Το μυαλό που πήρε την εντολή να το κάνει σε τρεις ώρες, θα το κάνει σε τρεις ώρες.

Το θέμα είναι ότι εκτελεί κάθε εντολή, χωρίς να φιλτράρει αν είναι καλή ή κακή, ωφέλιμη η ανωφελής. Παίρνει την εντολή και την εκτελεί, όπως ακριβώς του τη λέμε.

Αν δεν σε ικανοποιεί η ζωή σου, αισθάνεσαι ελλείψεις και θέλεις να πετύχεις μία ολοκληρωτική αλλαγή, θα χρειαστεί να προσέχεις τι εντολή δίνεις στο μυαλό σου να σου εκτελεί. Το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα ζωής σου, προέρχεται καθαρά από εντολές που δίνεις χρόνια στο μυαλό σου να εκτελεί. Αν κάτι δεν πάει καλά στο τωρινό αποτέλεσμα, είναι επειδή έχεις δώσει λάθος εντολές στο παρελθόν.

Δεν υπάρχει κάτι πού να μην μπορεί να εκτελέσει το μυαλό σου.

Τι είναι αυτό που το μπλοκάρει να πάει παραπέρα;

Τι είναι αυτό που το εμποδίζει να ενεργήσει διαφορετικά;

Τα όρια! Τα όρια που εσύ προσωπικά πιστεύεις ότι μπορείς να φτάσεις.

Ανάλογα τι αυτοαντίληψη έχεις για τον εαυτό σου, τέτοιες εντολές δίνεις και στο μυαλό σου, και φτάνεις μέχρι εκεί που εσύ προσωπικά έχεις προσδιορίσει ότι μπορείς να φτάσεις, και κινείσαι με τον τρόπο που εσύ προσωπικά έχεις προσδιορίσει ότι μπορείς να κινηθείς.

Το μυαλό σου δεν πρόκειται ποτέ να κρίνει τις εντολές σου, ούτε να σου πει ότι μου δίνεις λάθος εντολές, ή ότι σκέφτεσαι λάθος.

Το μυαλό επίσης δεν έχει όρια, ούτε φοβάται να βγει από τα όρια όταν πάρει τη σωστή εντολή. Τα όρια είναι κάτι που έχουμε προσδιορίσει εμείς, ανάλογα τι έχουμε μάθει για τον εαυτό μας. Ανάλογα την αυτοαντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Το τι πιστεύουμε ότι είμαστε δηλαδή.

Μα θα μου πεις ότι πάλι από το μυαλό μου δεν δημιουργείται η αυτοαντίληψη μου;

Φυσικά! Αλλά το μυαλό δεν είναι ένα μέρος άλλα τρία μέρη, με πολλά διαφορετικά σημεία επεξεργασίας. Δεν ενεργεί με τις πληροφορίες που έχει μόνο το ένα μέρος, αλλά χρησιμοποιεί την ολότητά του για να δημιουργήσει μία αντίληψη, μία πεποίθηση, και να εκτελέσει μία πράξη. Χρησιμοποιεί και τα τρία μέρη και όλα τα σημεία που τα περιλαμβάνουν.

Άλλο σημείο του μυαλού είναι αυτό που αποθηκεύει πληροφορίες, άλλο σημείο αυτό που ψάχνει πληροφορίες, άλλο μέρος είναι αυτό που αισθάνεται και κρίνει τις πληροφορίες, άνω μέρος είναι αυτό που επεξεργάζεται τις πληροφορίες, άλλο μέρος είναι αυτό που εκτελεί τις πληροφορίες.

Τα μέρη του μυαλού είναι συγχρόνως ανεξάρτητα μεταξύ τους και συνεργαζόμενα μεταξύ τους. Όλα σε μία στιγμή χρόνου λαμβάνουν χώρα. Η ανεξαρτησία και η συνεργασία μαζί. Ανάλογα την κατάσταση και την πληροφορία που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας, το τόσο πολύ προσωπικό μυαλό μας ενεργεί ανεξάρτητα και συνεργαζόμενο με τους δικούς του προσωπικούς συνδυασμούς, για να δώσει εντολή κάποιας δράσης ή αδράνειας. Είτε προς όφελός μας είτε προς βλάβη μας.

Οι συνδυασμοί που κάνει ο εγκέφαλός μας για να κρίνει μία κατάσταση, είναι πολύ υποκειμενικοί. Δεν κάνουμε όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους συνδυασμούς. Όλα εξαρτώνται, από τις πληροφορίες που έχουμε δεχτεί από τη γέννηση μας μέχρι σήμερα. Οπότε και τα όρια που έχει προσδιορίσει το μυαλό μας για εμάς, είναι το ίδιο υποκειμενικά. Άλλος πιστεύει ότι η αξία του είναι μηδαμινή και ότι δεν πρέπει και δεν του αξίζει κάτι καλύτερο, ακόμα και αν είναι πολύ καλός άνθρωπος εσωτερικά και πολύ όμορφος εξωτερικά, και αν όντως πιστεύει ότι είναι το νούμερο ένα στη γη, ακόμα και αν μέσα του είναι άσχημος άνθρωπος και είναι και άσχημος εξωτερικά.

Αυτό που πιστεύει ο καθένας για τον εαυτό του, είναι η εντολή που δίνει στο μυαλό του να του φέρει καταστάσεις, άσχετα αν είναι σωστό ή πρέπον. Και παρατηρούμε άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση και χωρίς προσόντα και στοιχεία ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά, να πετυχαίνουν πράγματα πολύ ζηλευτά, ακόμα και αν όλη η κοινωνία κρίνει ότι δεν είναι σωστό για αυτούς να τα έχουν. Παρατηρούμε επίσης και άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, να έχουν μείνει σε μία χάλια και απελπιστική και στάσιμη κατάσταση, παρόλο που τα εξωτερικά τους και τα εσωτερικά τους προσόντα μπορεί να είναι τεράστιας αξίας.

Η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που προέρχεται από την αυτοαντίληψη. Και η αυτοαντίληψη για τον εαυτό μας είναι κάτι το πολύ υποκειμενικό, πού προέρχεται όπως είπαμε από τις πληροφορίες που δεχόμαστε από τη γέννηση μας μέχρι σήμερα, και από τον τρόπο που έχουμε μάθει να τις επεξεργαζόμαστε και να τις διαχειριζόμαστε, σύμφωνα με το περιβάλλον και την παιδεία του καθενός.

Ανάλογα λοιπόν την αυτοαντίληψη και την αυτοπεποίθησή μας, δίνουμε και την ανάλογη εντολή στο μυαλό μας, στο να μας φέρει και να μας δημιουργήσει, αυτά που έχει πάρει εντολή να φέρει και να δημιουργήσει.

Η εντολή ξεκινάει από τη σκέψη και ενεργοποιείται από το συναίσθημα. Η σκέψη για κάτι και μία κατάσταση, δημιουργεί μέσα μας ένα συναίσθημα, το οποίο εξαρτάται από το τι πιστεύουμε για μας, σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλή και κακή εντολή σαν έννοια, αλλά κρίνεται από το αποτέλεσμα αν είναι καλή ή κακή. Μία εντολή που μας κρατάει σε στασιμότητα ή μας πηγαίνει προς τα πίσω εμάς προσωπικά, είναι μία ανωφελής εντολή. Μία εντολή που μας εξελίσσει και μας πηγαίνει μπροστά, είναι μία καλή για εμάς υποκειμενικά και ωφέλιμη εντολή. Ένα καλά εκπαιδευμένο μυαλό, ξέρει να δίνει ωφέλιμες και σωστές εντολές.

Τα μυαλά τα οποία ζουν μέσα σε κοινωνικά όρια και πλαίσια, και τα οποία έχουν προσδιορίσει μία αρνητική αυτοαντιληψη, οι εντολές τους είναι λανθασμένες που υποκινούν σε πτώση, σε αδράνεια, σε πισωγύρισμα, σε απελπισία. Στην ουσία, δεν έχουν ούτε ταυτότητα, ούτε εαυτό. Αλλά είναι οι ταυτότητες, οι εαυτοί και οι πεποιθήσεις όλων μαζί των άλλων τρίτων και ξένων προς αυτούς, από τους οποίους έχουν απορροφήσει τις γνώμες τους, τις ταυτότητες της προσωπικότητάς τους και τις οδηγίες τους. Είναι πολύ μπερδεμένοι, με πάρα πολλές διαφορετικές πληροφορίες, πεποιθήσεις και απόψεις μέσα τους, και οι εντολές που δίνουν στον εαυτό τους είναι εξίσου μπερδεμένες, με αποτέλεσμα να επέλθει πτώση και απελπισία.

Καταλαβαίνεις λοιπόν την άμεσης προτεραιότητας ανάγκη που υπάρχει στον καθένα μας ξεχωριστά, να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας να ανοίξει, και να κινηθεί πέρα από τα όρια που έχει μάθει να κινείται, και κατ΄ επέκταση να δώσουμε τις ωφέλιμες και σωστές για μας προσωπικά εντολές, για να εξελιχθούμε!

Καθετί το οποίο σου συμβαίνει σήμερα, είτε καλό είτε κακό, είναι το αποτέλεσμα σωστών ή λάθος εντολών που συνεχίζεις να δίνεις στον εγκέφαλό σου, οι οποίες εξαρτώνται από την γνώμη και τις πεποιθήσεις που έχεις για σένα και τις καταστάσεις, καθώς και τη γνώμη που έχεις για σένα ΩΣ προς τις καταστάσεις, τα οποία προσδιορίζουν και τα προσωπικά σου όρια!

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 26 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας