Μπορεί ένα παλιό φθαρμένο αυτοκίνητο να μετατραπεί σε ολοκαίνουργια Lamborghini;

Λοιπόν άκου πώς έχει το θέμα…

Πολλά γεγονότα συμβαίνουν το τελευταίο καιρό. Πολλά γεγονότα τα οποία αποπροσανατολίζουν τους περισσότερους. Τα γεγονότα όμως υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα.

Είναι καταστάσεις, στις οποίες θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη ζωή μας. Είναι πολύ δύσκολο όταν συμβαίνει μία νέα κατάσταση εμείς να συνεχίσουμε τη ζωή που κάναμε και πριν. Και είναι τόσο προσεκτικά σχεδιασμένα που απορροφούν εντελώς το νου μας. Βλέπουμε μία νέα κατάσταση να μας αποκλείει αυτά που κάποτε θεωρούσαμε δεδομένα, όπως το να βγούμε μια βόλτα ελεύθερα, ή πάμε να γυμναστούμε σε ένα γυμναστήριο. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρουμε τη συνέχεια της ζωής μας, αφήνοντας εντελώς τους στόχους μας και πολύ περισσότερο τον ίδιο τον εαυτό μας.

Όμως το να συνεχίσουμε τους στόχους και την εξέλιξη του εαυτού μας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Χρειάζεται απλά μία προσαρμογή. Είναι παράλογο ενόψει των γεγονότων που είναι εξωτερικά από μας, να επηρεάσουν εσωτερικά… εμάς!

Ναι… επηρεάζουν μεν κατά μέρος τη ζωή μας, αλλά δεν επιτρέπεται να επηρεάσουν ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ζωής μας. Γιατί αν υποταχθούμε πάνω σε αυτό, θα αποκομίσουμε εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε όνειρο. Αντί για τη χαρά, να μας κυριεύει στο πέρασμα του χρόνου όλο και πιο πολύ η κατάθλιψη.

Αντί να φροντίσουμε το μυαλό και το σώμα μας, θα καταλλήξουμε να γινόμαστε εγκαταλελειμμένοι, γκρεμισμένοι και στεναχωρημένοι παχύσαρκοι. Και βέβαια αυτό βολεύει πολύ το μυαλό μας, το οποίο θέλει να είμαστε σε μία χαλαρή κατάσταση, οπότε και χρησιμοποιεί τα γεγονότα σαν δικαιολογία.

Είμαστε δηλαδή ένα καινούργιο αυτοκίνητο και με τις καλύτερες προδιαγραφές, που πάλιωσε και έγινε σαράβαλο πριν την ώρα του.

Όλο αυτό όμως αν συνεχιστεί, το σίγουρο είναι ότι θα μας γεράσει πρόωρα, θα μας φθείρει πρόωρα, και θα μας θανατώσει πρόωρα. Και σωματικά και πνευματικά.

Και τι μπορούμε να κάνουμε πάνω σε αυτό; Γίνεται ένα παλαιωμένο σαράβαλο να μετατραπεί σε Lamborghini;

Θέλω να σκεφτείς καλά και έξω από τα όρια που έχεις μάθει να σκέφτεσαι, για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση.

Μπορεί ένα παλιό σαράβαλο και μάλιστα διαφορετικής μάρκας να μετατραπεί σε Lamborghini; Μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που κατέληξε να βρίσκεται, σε κάτι νέο από την αρχή;

Αν σου πω ναι, τι μπορείς να σκεφτείς πάνω σε αυτό; Πώς θα μπορούσε να γίνει;

Άκουσε να δεις. Αν δεν έχεις σκεφτεί λύση μέχρι τώρα, είναι γιατί σκέφτεσαι με πλαίσια. Σκέφτεσαι ότι το ένα είναι εντελώς διαφορετική μάρκα, με διαφορετικό αμάξωμα, διαφορετικό σχήμα, μέγεθος, μηχανικά μέρη και απόδοση. Πώς είναι δυνατόν να μετατραπεί σε κάτι άλλο εφόσον η κατασκευή του είναι διαφορετική από την αρχή που δημιουργήθηκε;

Η λύση λοιπόν είναι μία. Μία ολοκληρωτική αλλαγή, χρειάζεται και ολοκληρωτική ανακατασκευή

Οτιδήποτε δεν χρησιμεύει και δεν ταιριάζει για να υποστηρίξει μία Lamborghini, πετάγεται και αλλάζεται με ειδικά ενισχυμένα μέρη, ικανά να είναι μέρος μιας Lamborghini.

Και ποια μέρη είναι πιο ταιριαστά με τα μέρη lamborghini;

Μα τα ίδια τα αυθεντικά μέρη που απαρτίζουν μία αυθεντική Lamborghini.

Αλλάζουμε λοιπόν όλο το παλιό διαφορετικό αυτοκίνητο και το μετατρέπουμε σε Lamborghini. Στην ουσία καταστρέφουμε και εξαφανίζουμε το παλιό, αντικαθιστώντας το με το νέο πανίσχυρο! Μα θα μου πεις δεν μετατρέψαμε το παλιό, αλλά δημιουργήσαμε μία νέα Lamborghini από την αρχή.

Αυτό ακριβώς σου λέω!

Σε τι σε εξυπηρετεί να διατηρήσεις κάποια μέρη από το παλιό αυτοκίνητο και να προσθέσεις επάνω κάποια μέρη μίας Lamborghini;

Αν αφήσεις μέρη από το παλιό αυτοκίνητο προσπαθώντας να συνθέσεις το καινούργιο, φαντάζεσαι τι μπορεί να γίνει;

Τα παλιά και σκουριασμένα μέρη, δεν έχουν ισχυρή υποδομή να αντέξουν τη δύναμη που βγαίνει από τον πανίσχυρο κινητήρα του νέου αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα θα είναι να διαλύσουν και να διαλυθεί και το νέο μαζί! Δεν μπορείς να διατηρείς να κρατάς κομμάτια του παλιού εαυτού σου, όταν θες να συνθέσεις το νέο σου μέλλον! Δεν μπορείς να έχεις διαφορετικό μέλλον, εάν εξακολουθείς να διατηρείς αρνητικά κομμάτια του παρελθόντος, που είναι σκουριασμένα και σε εμποδίζουν να εξελιχθείς. Ούτε μπορείς να χτίσεις καινούργια πολυκατοικία πάνω στην παλιά μονοκατοικία. Μόνο αν γκρεμίσεις και απομακρύνεις μάλιστα και τα μπάζα από την παλιά κατοικία, θα μπορέσεις να σκάψεις και να δημιουργήσεις νέα ισχυρά θεμέλια και να σηκώσεις μία πολυώροφη οικοδομή.

Χρειάζεται να καταστραφεί όπως λέει η ψυχολογία η παλιά ταυτότητα για να δημιουργηθεί καινούργια.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα για όλη αυτή την κατάσταση. Δεν θα σου συγχωρήσω όμως, εφόσον βλέπεις ότι σε επηρεάζει αρνητικά και δεν σου αρέσει, να μην κάνεις κάτι για αυτό ώστε να το αλλάξεις σε κάτι που σε ευχαριστεί. Και το να είναι έτσι η κατάσταση στον κόσμο, δεν είναι δικαιολογία.

Θέλω να σε τσιγκλίσω σήμερα.

Ξέρεις… Όταν ανακάλυψα τι γίνεται με τον άνθρωπο και αποφάσισα να πόσες σπουδές υγείας, θέλησα να το κάνω ολοκληρωτικά για να μην έχω κανένα κενό. Και εξωτερικά σωματικά, και εσωτερικά εγκεφαλικά. Θέλησα να γίνω διατροφολόγους, αθλητικός διατροφολόγος, και προπονητής, και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης. Και όσο σπούδαζα και έμπαινα στην ολότητά της ανθρώπινης ύπαρξης, πόσο έβρισκα μία μαγεία μέσα σε αυτό, δεν αρκέστηκα στις πτυχιακές μόνο γνώσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει να ασχολούμαι με αυτά τα τρία.

Γιατί όμως στο λέω αυτό;

Επειδή υπάρχει κάτι το οποίο δεν σπουδάζεται στα θρανία, ούτε παίρνεις κάποιο έξτρα πτυχίο. Και μπορεί να σου στοιχίσει πάρα πολύ για να το αποκτήσεις. Είναι όμως πολύ πιο αποτελεσματικό από κάθε τι άλλο.

Η ηλικία και τα βιώματα. Όσο και να έχουμε περαιτέρω σπουδές, αν λείπει η ηλικία και τα βιώματα, θα είμαστε πολύ πίσω. Και πάνω από την ηλικία τα βιώματα και τα πτυχία, ναι ακόμα ένα πιο ισχυρό στοιχείο. Η αντίληψη. Το να έχεις μύτη. Η γνώση θα σε μάθει την ανατομία. Η πείρα θα σε μάθει την πολυπλοκότητα της λειτουργίας. Η αντίληψη όμως, θα συνδυάσει κάθε τι, για να κάνει τη σωστή διάγνωση και να δώσει την τέλεια λύση. Η αντίληψη θα βγει και πέρα από τη γνώση.

Θέλω να σε παροτρύνω να μη χάσεις άλλο χρόνο επενδύοντας σε αρνητισμό, γιατί ο χρόνος περνάει και δεν θα προλάβεις να αποκτήσεις αυτά τα τρία σπουδαία εργαλεία! Βιώματα, πείρα και αντίληψη!

Βγες έξω και ψάξου! Βρες τον τρόπο και επένδυσε στην ανάπτυξή σου πλέον, και θα σε πάει σε επίπεδα που δεν μπορείς να φανταστείς! Αν δεν το κάνεις τώρα πότε θα το κάνεις; Κι αν όχι εσύ τότε ποιος;

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας