Τι είναι ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο διατροφικό μέταλλο που έχει πολλούς ρόλους στο σώμα, κυρίως ως καταλυτικό και δομικό στοιχείο σε εκατοντάδες μεταλλοπρωτεΐνες. Το κρέας, τα αυγά και τα όσπρια είναι κοινές πηγές. Τα στρείδια είναι ιδιαίτερα καλές πηγές ψευδαργύρου.

Ποια είναι τα οφέλη του ψευδαργύρου;

Οποιαδήποτε οφέλη από τα από του στόματος συμπληρώματα ψευδαργύρου ή η αυξημένη διατροφική πρόσληψη θα εξαρτηθούν από την κατάσταση ψευδάργυρου του ατόμου. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν τα επίπεδα ψευδάργυρου είναι χαμηλά, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η τεστοστερόνη μπορεί να μειωθούν και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να φέρει τα επίπεδα πιο κοντά στο φυσιολογικό.

Οι παστίλιες ψευδαργύρου, σε υψηλές δόσεις, φαίνεται να μειώνουν τη διάρκεια του κοινού κρυολογήματος, αν και δεν είναι σαφές εάν μειώνουν τον κίνδυνο κρυολογήματος εξαρχής ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματά τους περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στα συμπτώματα του λαιμού και της μύτης και οι υψηλές δόσεις τείνουν να συνοδεύονται από κάποιες ήπιες αλλά αξιοσημείωτες παρενέργειες όπως ναυτία και μεταλλική γεύση στο στόμα. Οι παστίλιες ψευδαργύρου δεν έχουν μελετηθεί για τον COVID-19 και η παρέκταση από το κρυολόγημα στον COVID-19 δεν είναι έγκυρη.

Άλλοι τομείς που πρέπει να σημειωθούν είναι η κατάθλιψη και η ακμή , τα οποία μπορούν συχνά να ωφεληθούν από την αυξημένη πρόσληψη ψευδαργύρου εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά.

Ο ψευδάργυρος χάνεται μέσω του ιδρώτα, καθιστώντας τη λήψη συμπληρωμάτων πολύ σημαντική για τους αθλητές που δεν λαμβάνουν πολύ ψευδάργυρο μέσω της τροφής. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ψευδαργύρου.

Τι προβλήματα προκαλεί η έλλειψη ψευδαργύρου;

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου στην παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη. Στους ενήλικες, η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε υπογοναδισμό στους άνδρες, καθώς και σε ψυχικό λήθαργο, κατάθλιψη και δερματικές ανωμαλίες. Τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου λόγω διαβήτη μπορούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την αντίσταση στην ινσουλίνη. Υπολογίζεται ότι η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου επηρεάζει περίπου το 10% των ατόμων στις ΗΠΑ, αλλά τα παγκόσμια ποσοστά ανεπάρκειας είναι πάνω από 50%.

Πώς να πάρετε

Συνιστώμενη δοσολογία, δραστικές ποσότητες, άλλες λεπτομέρειες

Ο ψευδάργυρος έχει δύο τυπικές δόσεις. Η χαμηλή δόση είναι 5-10mg, ενώ η υψηλή δόση είναι 25-45mg. Η χαμηλή δόση λειτουργεί καλά ως καθημερινό προληπτικό, ενώ η υψηλή δόση θα πρέπει να λαμβάνεται από οποιονδήποτε κινδυνεύει για ανεπάρκεια ψευδαργύρου.

Διαφορετικές μορφές ψευδαργύρου περιέχουν διαφορετικές ποσότητες στοιχειακού ψευδαργύρου, το οποίο αναφέρεται στο βάρος του μορίου ψευδαργύρου από μόνο του ( Σημείωση: Οι ετικέτες των προϊόντων τείνουν να επισημαίνουν το στοιχειακό βάρος)

  • Ο κιτρικός ψευδάργυρος είναι περίπου 34% ψευδάργυρος κατά βάρος. Για μια δόση 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου, πάρτε 146 mg κιτρικού ψευδαργύρου.
  • Ο θειικός ψευδάργυρος εξαρτάται από τη μορφή αλατιού που χρησιμοποιείται. Ο περισσότερος θειικός ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται είναι πιθανώς η επταένυδρη μορφή που είναι 22% ψευδάργυρος κατά βάρος. Για μια δόση 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου, αυτό είναι 220 mg θειικού ψευδαργύρου. Ωστόσο, η άνυδρη μορφή είναι 40% και η μονοϋδρική είναι 36%, που θα απαιτούσε περίπου 125 και 139 mg, αντίστοιχα.
  • Ο γλυκονικός ψευδάργυρος είναι περίπου 13% ψευδάργυρος κατά βάρος. Για μια δόση 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου, πάρτε 385 mg γλυκονικού ψευδαργύρου.
  • Η μονομεθειονίνη ψευδάργυρου είναι περίπου 21% ψευδάργυρος κατά βάρος. Για μια δόση 50 mg στοιχειακού ψευδαργύρου, πάρτε 238 mg ψευδαργύρου μονομεθειονίνης.

Ο ψευδάργυρος πρέπει να συμπληρώνεται καθημερινά.

Η υπερφόρτωση ψευδαργύρου με λήψη έως και 100 mg ψευδάργυρου την ημέρα έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλής βραχυπρόθεσμα (2-4 μήνες), αλλά επειδή αυτή η δόση είναι υψηλότερη από το ανώτατο ανώτατο όριο των 40 mg ψευδάργυρου, δεν συνιστάται η παρατεταμένη υπερφόρτωση. Η εντερική πρόσληψη του ψευδαργύρου παρεμποδίζεται από άλλα μέταλλα, όπως το ασβέστιο , το μαγνήσιο και ο σίδηρος , καθώς όλα χρησιμοποιούν τον ίδιο μεταφορέα. Εάν το όριο πρόσληψης από τον μεταφορέα (800 mg) υπερβαίνει μεταξύ αυτών των τεσσάρων ορυκτών, τα ποσοστά απορρόφησης θα μειωθούν. Η λήψη λιγότερων από 800 mg από αυτά τα τέσσερα μέταλλα ταυτόχρονα είναι εντάξει.

Οι παστίλιες ψευδαργύρου, για τον σκοπό της μείωσης του κοινού κρυολογήματος, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές όταν η συνολική ημερήσια δόση είναι πάνω από 75 mg και χωρίζεται σε 6-8 δόσεις, η καθεμία χωρίζεται με 2-3 ώρες όταν είναι ξύπνιος. Είναι πιθανόν επικίνδυνο να παίρνετε παστίλιες ψευδαργύρου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.