Μελέτη υπό ανασκόπηση: Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη: Το ένζυμο που προέρχεται από το Aspergillus niger (Ασπέργιλλος ο Μέλας), αφομοιώνει τη γλουτένη στο στομάχι υγιών εθελοντών

Σημ: (Ασπέργιλλος ο Μέλας: είναι ένας μύκητας και ένα από τα πιο κοινά είδη του γένους Aspergillus. Προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται “μαύρη μούχλα” σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά όπως σταφύλια, βερίκοκα, κρεμμύδια και φιστίκια, και είναι μια κοινή μόλυνση των τροφίμων.

Εισαγωγή

Ασπέργιλλος ο Μέλας: Η μαύρη μούχλα επάνω στο κρεμμύδι!

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι και σε συναφή δημητριακά όπως η σίκαλη και το κριθάρι, αποτελώντας περίπου το 80% της συνολικής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη.

Φυσιολογικά, οι πρωτεΐνες πέπτονται στο στομάχι και στο ανώτερο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο). Ωστόσο, η δομή της γλουτένης την καθιστά εξαιρετικά ανθεκτική στα περισσότερα από τα πεπτικά μας ένζυμα, επιτρέποντας σε θραύσματα της πρωτεΐνης γλουτένης να παραμένουν στο λεπτό έντερο. Πιο συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη γλουτένης περιέχει μεγάλες εκτάσεις προλίνης και αμινοξέων γλουταμίνης, που απαιτούν ειδικά ένζυμα για να διασπαστούν, τα οποία ο άνθρωπος δεν διαθέτει. Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα έχει εντοπίσει πολλά μικρόβια και στο στόμα[1] και στο κόλον[2] που μπορεί να υποβαθμίσουν τη γλουτένη.

Αρκετός κόσμος πάσχει από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση πάθηση που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του λεπτού εντέρου ως απόκριση στη γλουτένη. Τα άμεσα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν γαστρεντερική (GI) δυσφορία, πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους. Και η μακροχρόνια κατανάλωση γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, απώλεια βάρους και πιθανώς θάνατο.

Η μόνη γνωστή θεραπευτική επιλογή είναι μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, πολλά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν κρυφές ή απροσδόκητες πηγές γλουτένης και οι ετικέτες των τροφίμων στα προϊόντα δεν υπάρχουν πάντα. Ακόμη και τα είδη που φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη” πρέπει μόνο να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, για να είναι σε κατάσταση που τα καθιστά πραγματικά χωρίς γλουτένη. Και παρόλο που η μη κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια αμφιλεγόμενη διάγνωση, η έρευνα δείχνει ότι η γλουτένη μπορεί να βλάψει ακόμη και τα έντερα[4] ατόμων που δεν έχουν κοιλιοκάκη (όπως διερευνήθηκε στα τεύχη #7 και #8 του Study Deep Dives).

Υπήρξε πρόσφατο ενδιαφέρον για τις προλυλ-ενδοπεπτιδάσες, οι οποίες είναι ένας τύπος ενζύμου ικανού να διασπάσει τις αλυσίδες προλίνης-γλουταμίνης μέσα στη γλουτένη. Ενώ η πρώιμη έρευνα[5] προτείνει ότι τα PEP που προέρχονται από βακτήρια δεν λειτουργούν καλά λόγω της οξύτητας του στομάχου, διασπώνται γρήγορα από τα δικά μας πεπτικά ένζυμα και δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη διέλευση της γλουτένης μέσω του εντερικού σωλήνα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των PEP που προέρχονται από εναλλακτικές πηγές.

Από αυτή την άποψη, το PEP που προέρχεται από τον Aspergillus niger (AN-PEP) έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κυτταροκαλλιέργειας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί σε ένα πεπτικό μοντέλο[6] που μιμείται στενά την ανθρώπινη γαστρεντερική οδό. Πιο πρόσφατα, φάνηκε να είναι η ΑΝ-ΠΕΠ[7] καλά ανεκτή σε ασθενείς με κοιλιοκάκη που κατανάλωναν γλουτένη καθημερινά για δύο εβδομάδες, αλλά η αποτελεσματικότητά της σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο δεν μπορούσε να αξιολογηθεί. Οι συγγραφείς της υπό εξέταση μελέτης προσπάθησαν να αξιολογήσουν πόσο αποτελεσματικά το AN-PEP διασπά τη γλουτένη στο στομάχι υγιών εθελοντών.

Εικόνα 1: Οι προλίνες σε γλουτένη κάνουν την κοπή σκληρή

Ποιος και τι μελετήθηκε;

Σε αυτή τη διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη μελέτη, 12 υγιείς άνδρες και γυναίκες χωρίς ιστορικό γαστρεντερικών διαταραχών και σοβαρών ασθενειών υποβλήθηκαν σε τέσσερις ημέρες δοκιμής με περίοδο έκπλυσης μίας εβδομάδας, όπου κατανάλωναν υψηλό ή χαμηλό γεύμα δοκιμής θερμίδων με AN-PEP ή εικονικό φάρμακο. Κάθε δοκιμαστικό γεύμα ήταν ένα μείγμα σε σκόνη από τέσσερα γραμμάρια πρωτεΐνης γλουτένης (περίπου ισοδύναμη με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως), μαζί με πρόσθετο καζεϊνικό νάτριο για την εξισορρόπηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη για τα γεύματα, μαλτοδεξτρίνη για εξισορρόπηση του ενεργειακού περιεχομένου, εξευγενισμένο ελαιόλαδο για προσθήκη λίπους περιεχόμενο και ακεταμινοφαίνη για την αξιολόγηση του ρυθμού γαστρικής εκκένωσης (μέσω της μέτρησης της απορρόφησής της στην κυκλοφορία του αίματος). Κάθε ομάδα είχε επίσης είτε AN-PEP, είτε εικονικό φάρμακο διαλυμένο σε νερό βρύσης.

Οι συμμετέχοντες στην πραγματικότητα δεν έφαγαν αυτό το πιθανώς αηδιαστικό παρασκεύασμα. Αντίθετα, το «γεύμα» (ελλείψει καλύτερης λέξης) εγχύθηκε απευθείας στο στομάχι τους μέσω ενός σωλήνα που περνούσε από τη μύτη και στο στομάχι (που φαίνεται στο Σχήμα 2), μαζί με AN-PEP ή εικονικό φάρμακο. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης άλλους σωλήνες στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο τους, όπου το περιεχόμενο του δοκιμαστικού γεύματος μπορούσε να ανακτηθεί για ανάλυση.

Εικόνα 2: Εφαρμογή του σωλήνα!

Αυτή η μέθοδος επέτρεψε την άμεση μέτρηση της πραγματικής περιεκτικότητας σε γλουτένη στο γαστρεντερικό σωλήνα και επέτρεψε την τυποποιημένη έγχυση του δοκιμαστικού γεύματος και του AN-PEP ή του εικονικού φαρμάκου, έτσι ώστε να αποφευχθούν διαφορές στην υποβάθμιση της γλουτένης μεταξύ των παρεμβάσεων από μεταβλητούς ρυθμούς κατανάλωσης γευμάτων. Ωστόσο, αυτό προφανώς δεν είναι αντιπροσωπευτικό ενός πραγματικού γεύματος, όπου η στερεά τροφή και το AN-PEP καταπίνονται χωριστά και υφίστανται τις φυσιολογικές φυσιολογικές διαδικασίες ανάμειξης στο στομάχι.

Εκτός από τη μέτρηση της πραγματικής περιεκτικότητας σε γλουτένη στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο μέσω δύο χωριστών εργαστηριακών διαδικασιών, του ρυθμού γαστρικής εκκένωσης και της παρουσίας AN-PEP στα δείγματα, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων γαστρεντερικού συστήματος.

Ποια ήταν τα ευρήματα;

Τα αποτελέσματα συνοψίζονται στο Σχήμα 3. Ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος, η κατάποση AN-PEP συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένες συγκεντρώσεις γλουτένης τόσο στο στομάχι όσο και στο λεπτό έντερο, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Στην πραγματικότητα, οι συγκεντρώσεις γλουτένης στο δωδεκαδάκτυλο με AN-PEP ήταν τόσο χαμηλές, που ήταν κάτω από το ανιχνεύσιμο όριο για τις δύο εργαστηριακές διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν (δοκιμή ELISA και στύπωμα Western).

Εικόνα 3: Αποτελέσματα

Με το εικονικό φάρμακο, η γλουτένη ήταν ανιχνεύσιμη στο στομάχι για τρεις ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο, αλλά σημαντικά λιγότερη γλουτένη ήταν ανιχνεύσιμη στο δωδεκαδάκτυλο μετά το γεύμα με πολλές θερμίδες έναντι του γεύματος με λίγες θερμίδες.

Είναι πιθανό ότι η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λιπαρά του γεύματος με πολλές θερμίδες αύξησε την έκκριση[8] των παγκρεατικών ενζύμων και διευκόλυνε την αποδόμηση της γλουτένης. Αντίθετα, η γλουτένη διασπάστηκε μέσα στο στομάχι σε περίπου 60 λεπτά και στα γεύματα με υψηλή και χαμηλή θερμιδική αξία όταν καταναλώθηκε παράλληλα με το AN-PEP, γεγονός που οδήγησε κατά συνέπεια σε μη ανιχνεύσιμες ποσότητες γλουτένης στο δωδεκαδάκτυλο.

Το ίδιο το AN-PEP ήταν ανιχνεύσιμο μόνο στο στομάχι, χωρίς να έχει βρεθεί κανένα σε δείγματα δωδεκαδακτύλου οποιουδήποτε γεύματος δοκιμής. Όταν το φαγητό μετακινείται από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο, πλημμυρίζεται με χολή, παγκρεατικά ρυθμιστικά διαλύματα και ένζυμα που δρουν για να μειώσουν την οξύτητα του περιεχομένου. Είναι λοιπόν πιθανό υπό τις πιο ουδέτερες συνθήκες του δωδεκαδακτύλου, η AN-PEP να γίνει ευάλωτη και να αποικοδομηθεί από τα παγκρεατικά ένζυμα. Τέλος, αναφέρθηκαν κάποια ήπια συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων, αλλά δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ AN-PEP και εικονικού φαρμάκου ή γευμάτων χαμηλών και υψηλών θερμίδων.

Το AN-PEP μπόρεσε να αποδομήσει σχεδόν όλη τη γλουτένη στο στομάχι μέσα σε μία ώρα και στη συνέχεια, πιθανότατα καταστράφηκε από τα ένζυμα του ίδιου του σώματος κατά την είσοδό του στο λεπτό έντερο. Ήταν καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος.

Τι πραγματικά μας λέει η μελέτη;

Αυτή η μελέτη μας λέει ότι το AN-PEP αποδομεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια τη γλουτένη στο στομάχι υγιών εθελοντών. Η ποσότητα γλουτένης που εισήλθε στο στομάχι ήταν ισοδύναμη με περίπου μία φέτα ψωμί σίτου και η ποσότητα που έφτανε στο δωδεκαδάκτυλο όταν καταποθεί μαζί με το AN-PEP ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια ανεξάρτητα από το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος. Παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, η μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του AN-PEP σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στη γλουτένη – εκείνα με κοιλιοκάκη. Είναι πιθανό ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα γλουτένης που εισήλθαν στο δωδεκαδάκτυλο να είναι αρκετά για να προκαλέσουν αυτοάνοση απόκριση σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό.

Μελλοντικές εργασίες θα χρειαστεί επίσης να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο το AN-PEP αλληλεπιδρά με την ποσότητα γλουτένης που καταναλώνεται υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες, καθώς η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε σχετικά μικρή ποσότητα γλουτένης που χορηγείται απευθείας στο στομάχι μαζί με AN-PEP, η οποία δεν είναι αντιπροσωπευτική της φυσιολογική πεπτική διαδικασία. Φαίνεται απίθανο η εφαρμογή ενός ενζύμου αποικοδόμησης της γλουτένης να είναι εντός των ίδιων των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη και η πιο πιθανή συμπληρωματική οδός θα είναι ένα χάπι. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι παίρνουν χάπια σε διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια του γεύματος και το κέλυφος του χαπιού χρειάζεται χρόνο για να αποδομηθεί στο στομάχι, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η απόδοση του AN-PEP όταν καταναλώνεται όπως τα περισσότερα συμπληρώματα.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την DSM Food Specialties, η οποία κατέχει σήμερα το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το AN-PEP και το εισήγαγε πρόσφατα στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, δύο από τους δέκα συγγραφείς συνδέονται με το Κέντρο Βιοτεχνολογίας DSM και ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό της μελέτης και την κριτική αναθεώρηση του χειρογράφου. Κανένας συγγραφέας δεν δήλωσε σύγκρουση συμφερόντων.

Παρά αυτούς τους περιορισμούς, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι το AN-PEP μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, προκειμένου να προστατεύεται από ακούσιες και μικρές προσλήψεις γλουτένης.

Θα χρειαστεί έρευνα που χρησιμοποιεί πληθυσμούς στόχους με δυσανεξία στη γλουτένη με κανονική κατανάλωση γευμάτων και μοτίβα συμπληρωμάτων AN-PEP πριν το AN-PEP μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι το AN-PEP μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα σε μια γλουτένη.

Η μεγάλη εικόνα

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πιο πρόσφατα, η εφαρμογή της επεκτάθηκε στη θεραπεία πολλών άλλων αυτοάνοσων[9] και γαστρεντερικές παθήσεις[10] με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, πολλά άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν έχουν καμία από αυτές τις παθήσεις και ωστόσο ισχυρίζονται ότι εμφανίζουν ένα πολύ παρόμοιο φάσμα συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γλουτένης. Η θάλασσα των ανέκδοτων αναφορών ώθησε τελικά τους κλινικούς γιατρούς να επινοήσουν τον όρο ευαισθησία στη γλουτένη-μη κοιλιοκάκης (NCGS), με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών να υποστηρίζουν[11] ότι αυτή η συνθήκη και η υπόδειξη[12] μπορεί να είναι υπερβολική. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο μηχανισμός του NCGS παραμένει άγνωστος[13] , καθιστώντας τη διάγνωση εξαρτώμενη από την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, όταν η γλουτένη επανεισάγεται στη δίαιτα μετά την αφαίρεση για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοιλιοκάκη, για την οποία έχουμε ξεκάθαρο μηχανισμό[14] και διαγνωστικά εργαλεία που βασίζονται σε μηχανισμούς.

Σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, η κατανάλωση γλουτένης έχει συνδεθεί με δείκτες φλεγμονής και μελέτες κυτταροκαλλιέργειας έχουν δείξει ότι η γλουτένη προκαλεί αυξημένη εντερική διαπερατότητα[15], αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι σε άτομα με κοιλιοκάκη. Είναι ενδιαφέρον ότι η ύπαρξη «διαρροής εντέρου» σχετίζεται με[16] αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να εξηγήσουν γιατί μια δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων μη κοιλιοκάκης αυτοάνοσων καταστάσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ωστόσο, ο συνολικός σύνδεσμος[17] μεταξύ γλουτένης και φλεγμονής στον γενικό πληθυσμό είναι αδύναμη, παρά ορισμένα δεδομένα για τα ζώα[18], προτείνοντας ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μειώνει τη μάζα λίπους, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές επιπτώσεις της γλουτένης στην υγεία, ορισμένα άτομα αισθάνονται καλύτερα ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Το αν αυτό είναι ένα φαινόμενο εικονικού φαρμάκου ή αν υποφέρουν πραγματικά από NCGS δεν υπονομεύει την επιλογή να είναι χωρίς γλουτένη, καθώς η υποκειμενική βελτίωση στην ευημερία είναι αρκετός λόγος για την αποφυγή της γλουτένης. Έχοντας αυτό κατά νου, ένα χάπι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αρνητικών επιπτώσεων της γλουτένης θα ήταν πολύ ωφέλιμο.

Το AN-PEP δεν είναι το μόνο υπό διερεύνηση ένζυμο αποικοδόμησης της γλουτένης. Μια ενδοπρωτεάση που προέρχεται από το κριθάρι (EP-B2) έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πέψη της γλουτένης στο στομάχι του αρουραίου. Το ALV003, ένα μείγμα EP-B2 και μιας δεύτερης συμπληρωματικής πρωτεάσης, έχει επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικό σε αρουραίους[19] , καθώς και σε υγιείς ανθρώπους[20] . Στην πραγματικότητα, το ALV003 έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει[21]. Επιβεβαιώθηκε με βιοψία του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου σε ασθενείς με κοιλιοκάκη όταν καταναλώνονταν μαζί με δύο γραμμάρια γλουτένης ημερησίως για έξι εβδομάδες. Οι ερευνητές συνεχίζουν να ψάχνουν[22] για βακτηριακά ένζυμα, με δραστηριότητες αποδόμησης της γλουτένης.

Η γλουτένη είναι μια καλά ερευνημένη ένωση όταν πρόκειται για κοιλιοκάκη, αλλά ο ρόλος της σε άλλες καταστάσεις, όπως το NCGS, εξακολουθεί να διερευνάται. Ανεξάρτητα από την παθολογία, ορισμένα άτομα μπορεί να μην αισθάνονται καλά μετά την κατανάλωση γλουτένης, γεγονός που καθιστά ανεκτίμητη την ύπαρξη ενός χαπιού που θα μπορούσε να μειώσει τις συνέπειες της τυχαίας κατανάλωσης γλουτένης. Είναι σαφές ότι τα οφέλη κλιμακώνονται ανάλογα με το βαθμό βλάβης που θα προκαλούσε η γλουτένη.

Συχνές Ερωτήσεις

Ε. Μπορεί να γίνει επεξεργασία της γλουτένης από δημητριακά; Ποιες είναι μερικές πηγές δημητριακών χωρίς γλουτένη;

Η πρωτεΐνη σιταριού περιέχει περίπου 80% γλουτένη και επειδή είναι συνδεδεμένη με το άμυλο μέσα στο ενδοσπέρμιο του πυρήνα, η επεξεργασία δεν την αφαιρεί. Όλες οι ποικιλίες σιταριού περιέχουν γλουτένη, καθώς και συγγενείς όπως σίκαλη, κριθάρι, βύνη, μαγιά μπύρας και βασικό άμυλο σίτου. Επιπλέον, πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως η βρώμη, είναι συνήθως διασταυρωμένα μολυσμένα με γλουτένη λόγω της επεξεργασίας σε μια εγκατάσταση που χειρίζεται επίσης προϊόντα που σχετίζονται με το σιτάρι.

Αγνοώντας τη διασταυρούμενη μόλυνση, πολλοί κόκκοι δεν περιέχουν γλουτένη. Αυτό περιλαμβάνει ρύζι, ταπιόκα, καλαμπόκι, σόργο, κινόα, κεχρί, φαγόπυρο, βελόνα, αμάρανθο, τεφ και βρώμη.

Τι πρέπει να ξέρω;

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι αμφιλεγόμενες: κάποιοι τις βλέπουν ως μόδες με αβάσιμους ισχυρισμούς και άλλοι τις βλέπουν ως απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου, ανεξάρτητα από το ποιος είστε. Αλλά υπάρχει ένα υποσύνολο του πληθυσμού για το οποίο η αποφυγή της γλουτένης είναι απολύτως απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, η κατανάλωση χωρίς γλουτένη δεν είναι πάντα βολική ή δυνατή, θέτοντας πολλά άτομα σε κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες. Η τρέχουσα μελέτη παρέχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει ένα αποτελεσματικό ένζυμο στην αγορά που μπορεί να διασπάσει επιτυχώς τη γλουτένη πριν φτάσει στα έντερα για να προκαλέσει προβλήματα. Ωστόσο, το ένζυμο AN-PEP δεν είναι πιθανό να αντικαταστήσει πλήρως μια δίαιτα χωρίς γλουτένη. Αν και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της τυχαίας κατανάλωσης γλουτένης, τα αποτελέσματά του ως συμπλήρωμα στην πραγματική ζωή που χορηγείται με ένα κανονικό γεύμα πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

^ M Fernandez-Feo, et al. Το καλλιεργήσιμο μικροβίωμα ανθρώπινης στοματικής αποικοδόμησης της γλουτένης και οι πιθανές επιπτώσεις του στην κοιλιοκάκη και την ευαισθησία στη γλουτένη. Clin Microbiol Infect. (2013)

^ Alberto Caminero, et al. Ποικιλομορφία του καλλιεργήσιμου μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της γλουτένης: απομόνωση μικροοργανισμών με πιθανό ενδιαφέρον για κοιλιοκάκη. FEMS Microbiol Ecol. (2014)

^ Alessio Fasano, et al. Επιπολασμός της κοιλιοκάκης σε ομάδες υψηλού κινδύνου και μη στις Ηνωμένες Πολιτείες: μια μεγάλη πολυκεντρική μελέτη. Arch Intern Med. (2003)

^ Justin Hollon, et al. Επίδραση της γλιαδίνης στη διαπερατότητα των μοσχευμάτων εντερικής βιοψίας από ασθενείς με κοιλιοκάκη και ασθενείς με μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη. Θρεπτικά συστατικά. (2015)

^ Lu Shan, et al. Συγκριτική βιοχημική ανάλυση τριών βακτηριακών προλυλ ενδοπεπτιδασών: επιπτώσεις για την κοιλιοκάκη. BiochemJ. (2004)

^ C Mitea, et al. Αποτελεσματική αποικοδόμηση της γλουτένης από μια προλυλ ενδοπρωτεάση σε ένα γαστρεντερικό μοντέλο: επιπτώσεις για κοιλιοκάκη. έντερο. (2008)

^ Greetje J Tack, et al. Κατανάλωση γλουτένης με ένζυμο αποδόμησης γλουτένης από ασθενείς με κοιλιοκάκη: μια πιλοτική μελέτη. World J Gastroenterol. (2013)

^ Μ Boivin, et al. Συνδέονται οι δίαιτες με διαφορετικούς ρυθμούς ανθρώπινης διαπεπτικής και μεταγευματικής έκκρισης παγκρεατικών ενζύμων; . Γαστρεντερολογία. (1990)

^ Aaron Lerner, Torsten Matthias. Σχέση ρευματοειδούς αρθρίτιδας-κοιλιοκάκης: οι αρθρώσεις αποκτούν αυτή την αίσθηση του εντέρου. AutoimmunRev. (2015)

^ Shanti Eswaran, Akash Goel, William D Chey. Τι ρόλο παίζει το σιτάρι στα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου; . Γαστρεντερόλη Ηπατόλη (NY). (2013)

^ Antonio Di Sabatino, et al. Μικρές ποσότητες γλουτένης σε άτομα με ύποπτη μη χηλική ευαισθησία στη γλουτένη: Μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διασταυρούμενη δοκιμή. Clin Gastroenterol Hepatol. (2015)

^ Biesiekierski JR, et al. Καμία επίδραση της γλουτένης σε ασθενείς με αυτοαναφερόμενη ευαισθησία στη γλουτένη μη κοιλιοκάκη μετά από διατροφική μείωση των ζυμώσιμων, ελάχιστα απορροφημένων υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας. Γαστρεντερολογία. (2013)

^ N Ontiveros, MY Hardy, F Cabrera-Chavez. Εκτίμηση της κοιλιοκάκης και της ευαισθησίας στη γλουτένη της μη κοιλιοκάκης. Gastroenterol Res Pract. (2015)

^ Katri Kaukinen, et al. Η κοιλιοκάκη – μια διαγνωστική και θεραπευτική πρόκληση. Clin Chem Lab Med. (2010)

^ Sandro Drago, et al. Γλιαδίνη, ζονουλίνη και διαπερατότητα του εντέρου: Επιδράσεις στον εντερικό βλεννογόνο της κοιλιοκάκης και μη κοιλιοκάκης και στις κυτταρικές σειρές του εντέρου. Scand J Gastroenterol. (2006)

^ Αλέσιο Φασάνο. Διαρροή εντέρου και αυτοάνοσα νοσήματα. Clin Rev Allergy Immunol. (2012)

^ Karin de Punder, Leo Pruimboom. Η διατροφική πρόσληψη σιταριού και άλλων δημητριακών και ο ρόλος τους στη φλεγμονή. Θρεπτικά συστατικά. (2013)

^ Fabíola Lacerda Pires Soares, et al. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη μειώνει το λίπος, τη φλεγμονή και την αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με την επαγωγή της έκφρασης PPAR-άλφα και PPAR-γάμα. J Nutr Biochem. (2013)

^ Jonathan Gass, et al. Συνδυαστική ενζυμική θεραπεία για γαστρική πέψη διαιτητικής γλουτένης σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Γαστρεντερολογία. (2007)

^ Matthew Siegel, et al. Ασφάλεια, ανεκτικότητα και δραστηριότητα του ALV003: αποτελέσματα από δύο κλινικές δοκιμές κλιμακούμενης δόσης εφάπαξ φάσης 1. Dig Dis Sci. (2012)

^ Marja-Leena Lähdeaho, et al. Η γλουτενάση ALV003 εξασθενεί τον τραυματισμό του βλεννογόνου που προκαλείται από τη γλουτένη σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Γαστρεντερολογία. (2014)

^ Guoxian Wei, et al. Προσδιορισμός της ψευδολυσίνης (lasB) ως όξινου ενζύμου αποικοδόμησης της γλουτένης με υψηλό θεραπευτικό δυναμικό για την κοιλιοκάκη. Am J Gastroenterol. (2015)

Καραμανέας Ιωακείμ

 Επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας Taleton και της Enter Academy Group

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας