Πώς να αντιμετωπίσω τους φόβους μου πραγματικά

Σήμερα θέλω να ξεχάσεις ότι έχεις διαβάσει ή έχεις δει για το φόβο. Για το πώς να αντιμετωπίσεις το φόβο και αχ τι να κάνω. Και έχεις δει αμέτρητα βίντεο, και έχεις διαβάσει αμέτρητα άρθρα, και ακόμα φοβάσαι.

Ο φόβος είναι μία κατάσταση όπου ένα και ένα κάνουν δύο. Θέλει συγκέντρωση και κατά μέτωπο κρούση.

Σήμερα θα σου πω τον μόνο τρόπο που δουλεύει.

Ξέρεις… υπάρχουν τα πολύ γλυκούλια και όμορφα κουνελάκια ή χάμστερ και όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα, πού θες να τα έχεις σπίτι και να τα κοιτάς και να βγάζεις τα τρυφερά σου συναισθήματα επάνω τους.

Δεν θες ας πούμε να έχεις στο σπίτι σου καμία λεοπάρδαλη! Σου προξενεί φόβο, άγχος και σου είναι αποκρουστική, επειδή τη θεωρείς επικίνδυνη και παράταιρη στο χώρο σου.

Πρέπει όμως να γνωρίσεις, πως αυτά τα δύο βλέμματα τα έχουμε και εμείς.

Έχουμε το βλέμμα του θηράματος και έχουμε και το βλέμμα του κυνηγού.

Το θέμα είναι να κρίνουμε ανάλογα, πότε θα πρέπει να έχουμε το ένα και πότε θα πρέπει να έχουμε το άλλο.  Και αυτό θέλει συγκέντρωση.

Η κάθε κατάσταση θέλει το δικό της βλέμμα.

Είναι σαν το μαντρόσκυλο που δεν μπορείς να το πλησιάσεις και φοβάσαι να το έχεις σπίτι. Προτιμάς να έχεις ένα πεκινουά που είναι γλυκούλι, ασφαλές, χαριτωμένο και νιώθεις άνεση μαζί του και μπορείς να παίζεις όλη μέρα. Όταν όμως έρθει ο λύκος από μακριά ή μπουκάρουν κλέφτες στο σπίτι σου, το μαντρόσκυλο Θα λύσεις να καθαρίσει. Δεν θα στείλεις το πεκινουά να καθαρίσει, παρόλο με αυτό ασχολείσαι, παίζεις και θέλεις να έχεις σπίτι σου όλη μέρα. Αντί να καθαρίσει θα το καθαρίσουν!

Μπορεί ένας διοικητής ενός στρατοπέδου να φαίνεται τομάρι και αποκρουστικός και να τον βρίζει όλο το στρατόπεδο μαζί. Μπορεί να μην είναι καλός φίλος, επειδή είναι στρατόκαυλος και ίσως να φαίνεται και παλιοχαρακτήρας στους φαντάρους που διοικεί ή ακόμα και στους φίλους του.

Όταν όμως δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, ή όταν γίνει μία πολεμική σύρραξη και σου κοπούν τα πόδια επειδή μαθαίνεις ότι εχθρός είναι στα σύνορα, το διοικητή μαντρόσκυλο θα στείλεις να καθαρίσει.

Κάθε κατάσταση θέλει το δικό της χαρακτήρα.

Όταν όλα πάνε καλά, μπορείς να είσαι απαλός και να έχεις το βλέμμα του κουνελιού.

Τη στιγμή όμως που θα έρθεις αντιμέτωπος με το φόβο, το βλέμμα του κουνελιού-θηράματος, είναι άχρηστο. Δεν βοηθάει και δεν μπορεί να δουλέψει το βλέμμα του θύματος, και το μόνο που θα κάνει είναι να σε κάνει να φερθείς σαν θύμα και σαν θήραμα.

Δεν θα φύγει ποτέ έτσι ο φόβος αλλά θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος, γιατί θα σου κατασπαράξει το θήραμα που του προβάλλεις.

Εκεί χρειάζεσαι ένα μόνο πράγμα. Κάτι το οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήθελες να δεις στο δρόμο σου. Χρειάζεσαι το πεινασμένο βλέμμα του τίγρη.

Πρόσεξε… Όχι το βλέμμα του τίγρη… Αλλά του πεινασμένου τίγρη! Του αιμοδιψή τίγρη… που έχει αγριέψει από την πείνα!

Επειδή ο φόβος δεν έχει οντότητα. Σκέψη είναι… άνεμος! Δώστ’ του λοιπόν εσύ οντότητα. Μετασχημάτισε τον! Κάν’ τον θήραμα! Γιατί όσο τον τρέφεις μεγαλώνει. Και γίνεται αυτός ο θύτης και εσύ το θήραμα! Χτύπησέ τον από αρχή μόλις γεννηθεί και είναι ακόμα βρέφος και ακόμα του χεριού σου! Μην τον αφήσεις να αναπτυχθεί και να ενηλικιωθεί γιατί το ‘χασες!

Και τι να κάνω;

Πάρε από τη Σοφία του Jeet Kune Do! Χτύπα τον πριν προλάβει να σε χτυπήσει και η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση!

Καταρχάς κόψε τη σύνδεση των σκέψεών σου, αυτές που σου πλασάρει έντεχνα ο νους σου.

Σήκω πάνω, χτύπα δύο παλαμάκια μπροστά στη μούρη σου δυνατά και βγάλε μία κραυγή! Βγάλε το βρυχηθμό του κυρίαρχου λιονταριού! Ρίξε μπινελίκια! Έτσι δεν κάνεις όταν κάποιος σε ενοχλεί; Εκεί πού βρίσκεις τη δύναμη να το κάνεις;

Επέστρεψε στο άμεσο παρόν και δες ότι “τώρα”, τίποτε δεν σε απειλεί. Το άμεσο παρόν και το τώρα, είναι το τέλειο περιβάλλον και το τέλειο στρατηγείο να οργανώσεις και να σχεδιάσεις την επίθεση σου. Είσαι εντός έδρας όταν είσαι στο “τώρα”. Όταν διακόπτεις τις σκέψεις σου, είσαι στο χώρο σου. Όσο υποτάσσεται στις σκέψεις σου είσαι εκτός έδρας και στο χορό του φόβου. Γιατί ο νους ντρέπεται όταν φοβάσαι σκεπτόμενος και γιγαντώνεται. Επέστρεψε στο παρόν και κόψε του τα εφόδια και την τροφή.

Στο παρόν, μπορείς να κάτσεις κάτω και να βγάλεις τρόπους αντιμετώπισης μιας κατάστασης.

Σκέψου έξυπνα. Ανάλυσε την κατάσταση. Δες πού βρίσκεσαι, τι συμβαίνει, πού θέλεις να πας και πώς θα πας. Δες πώς θα αντιμετωπίσεις τα εμπόδια και ξεκίνα σπας τη λύση σε μικρούς έξυπνους στόχους. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί και δεν μπορείς να το κάνεις κάτω από την επήρεια του φόβου. Αλλά είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις και το μόνο που θα σε σώσει.

Όταν πέσεις στη θάλασσα, είτε θα χτυπιέσαι και θα πλατσουρίζεις ατσούμπαλα, είτε θα μάθεις κολύμπι. Ένα από τα δύο θα σε σώσει… και το πλατσούρισμα δεν θα σε σώσει αλλά άσε βουλιάξει ακόμα περισσότερο.

Όλα αυτά που σου λέω, δεν στα λέω εκ του ασφαλούς. Είναι πράγματα που κάνω και εγώ σε τέτοιες καταστάσεις. Και πίστεψέ με περνάω καταστάσεις που μπορεί να μην τις πιστέψεις αν σου τις πω, στις οποίες πολλές φορές υπάρχουν μόνο αδιέξοδα, χωρίς κανένα παράθυρο διαφυγής.

Κάποιες από αυτές, παρασύρθηκα και άφησα το φόβο να κάνει το πρώτο χτύπημα. Είναι εκεί που αγριεύεις όμως γιατί πόνεσες από το χτύπημα. Είναι εκεί που σηκώνεσαι και χτυπάς στο χέρι στο τραπέζι και λες τέλος… ως εδώ! Και μετά αρχίζει η επίθεση και όπως καταλαβαίνεις δημιουργείται και λύση. Πάντα και από το πουθενά!

Κιμ Καραμανέας