Ένας ακόμη σωματότυπος ίσως περισσότερο και από τον σωματότυπο τύπου “αχλάδι” (και μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο εδώ: Σωματότυπος αχλάδι και πώς αντιμετωπίζεται), ο οποίος ανησυχεί και προβληματίζει αυτούς που τον έχουν, είναι ο σωματότυπος τύπου “μήλο”!
Τι είναι αυτό;
Τα σώματα με σχήμα Μήλου, χαρακτηρίζονται μεγεθυμένη μέση και κοιλιά, ενώ τα άκρα τους μπορεί να είναι κανονικά έως και αδύνατα. Το θέμα αυτό όπως και στους υπόλοιπους σωματότυπους, είναι κυρίως γενετικό. Είναι βέβαια πολύ σπάνιο να υπάρχει σκελετική κατασκευή με μεγεθυμένη τη μέση. Αλλά είναι θέμα αποθηκευτικού χώρου θα λέγαμε του λίπους, προτιμάει να πηγαίνει σε αυτά τα σημεία.
Εδώ βέβαια τα πράγματα αλλάζουν σε σχέση με το σωματότυπο αχλάδι που έχουμε πει σε περασμένο άρθρο.
Αλλάζουν και ως προς τη διατροφή, και ως προς τη γυμναστική, αλλά και ως προς τον τρόπο ζωής γενικά, καθώς μεγάλη ευθύνη για αυτού του είδους συσσώρευσης λίπους, πηγαίνει στο αυξημένο άγχος και το στρες, που δημιουργεί συσσώρευση λίπους σε αυτά ακριβώς τα σημεία.
Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία ματιά στη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν τέτοιου είδους σωματότυπο, και στο επόμενο άρθρο θα αρχίσουμε να λέμε για τη γυμναστική που χρειάζεται.
Πρώτα από όλα βέβαια χρειάζεται αλλαγή των απλών αλλά και επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως η ζάχαρη, το μέλι, γλυκά, αναψυκτικά, γιατί σηκώνουν το σάκχαρο και η ινσουλίνη ξεσπαθώνει με το να συσσωρεύει λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Πρέπει να αντικατασταθούν με σύνθετους υδατάνθρακες βραδείας αποδέσμευσης, όπως τα προϊόντα ολικής, καστανό ρύζι, φρούτα, λαχανικά, γλυκοπατάτες, οι οποίοι κρατάνε σταθερή την ινσουλίνη μέσα στη μέρα και μας παρέχουν δύο σημαντικά οφέλη:

  1. Δεν δημιουργείται πάχος
  2. Δεν πεινάμε
    Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό για την αρχή τουλάχιστον, είναι η απομάκρυνση από το αλκοόλ, το οποίο δημιουργεί μία παρά φύση βιοχημική λειτουργία, όπου γεννιέται λίπος ιδιαιτέρως εκείνα τα σημεία. Τουλάχιστον για τον καιρό που θέλουμε να ρίξουμε το λίπος από εκεί.
    Ένα τρίτο σημαντικό, είναι να περιέχονται πρωτεΐνες σε κάθε, μα κάθε γεύμα! Γιατί η έλλειψη πρωτεϊνών, δημιουργεί την εκζήτηση της από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να ανοίγουν μηχανισμοί οι οποίοι δεν αφήνουν το λίπος να καεί, γιατί το χρειαζόμαστε σε ώρα ανάγκης, επειδή ο οργανισμός δεν ξέρει αν θα τραφεί ξανά!
    Χώρια που όσο και να φάμε από άλλα συστατικά, εάν δεν φάμε πρωτεΐνη θα πεινάμε, γιατί καθώς λέει και η λέξη η πρωτεΐνη είναι το πρώτο συστατικό που χρειαζόμαστε. Επειδή από πρωτεΐνη αποτελούμαστε. Δεν γίνεται να γκρεμίσει ένας τοίχος που αποτελείται από τούβλα, και να θέλουμε να τον επισκευάσουμε με σκέτη λάσπη. Δεν θα σταθεί.
    Χρειαζόμαστε επίσης καλά λιπαρά, όπως ελαιόλαδο, ιχθυέλαιο, λιναρόσπορο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, και όσο το δυνατόν πιο συχνά γεύματα μέσα στη μέρα κρατάμε, για να κρατάμε ψηλά το μεταβολισμό μας και να τρέχει.
    Και τέλος όπως συνηθίζω να λέω κάθε φορά άφθονο νερό! Τουλάχιστον 3,3 μλ ανά κιλό σωματικού βάρους.
    Αυτή είναι η βάση-Βράχος-θεμέλιο που πρέπει να σταθούμε όπως σε κάθε προσπάθεια που κάνουμε είτε για να έχουμε τέλεια υγεία είτε για να αδυνατίσουμε.
    Στο βίντεο που ακολουθεί, σας έχω και ένα ενδεικτικό μενού-βάση στο οποίο μπορεί να σταθεί κάποιος με αυτό το είδος σωματότυπου, όπου βέβαια χρειάζεται μία περαιτέρω ρύθμιση στις προσωπικές ανάγκες του καθενός και δεν κάνει για όλους. Απλά είναι η βάση.
    Και τώρα προσοχή!
    Φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς ιδιαιτέρως όσοι έχετε τέτοιου είδους σωματότυπο, γιατί οι ορμόνες του ύπνου θα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται λίπος σε στυλ Μήλου στο σώμα σας. 6 με 8 ώρες αν είναι δυνατόν.
    Και τελευταίο όλων φύλαξα το θέμα του στρες.
    Όσο και να χτυπιέμαι με δίαιτες, δεν θα χάνω από την κοιλιά μου και τα λοιπά, εάν έχω αυξημένα επίπεδα στρες! Εκεί χτυπάει ως επί το πλείστον, και δεν είναι μόνο αυτό το μειονέκτημα, αλλά θα δημιουργηθούν πολλά παραφύση κουσούρια μέσα μας.
    Αυτά για αυτό το άρθρο τα λίγα, και στο επόμενο θα δούμε τον τρόπο προπόνησης για αυτό το είδος σωματότυπου.
    Δείτε και το σχετικό βίντεο, και το πρότυπο βάση διατροφής στο σημείο: 3:44

Για το 2ο Μέρος της σειράς, πατήστε εδώ: Γυμναστική για Σωματότυπο ΜΗΛΟ-Μέρος 1ο