Καλώς ή κακώς, η ανθρώπινη κατασκευή δεν είναι κάτι το απλό ώστε να υπάρχει ένας κοινός χειρισμός και μία κοινή διαχείριση για όλους. Υπάρχουν τύποι οργανισμού και σωματικών κατασκευών και σχημάτων, όπου απέχει πολύ ο ένας τύπος από τον άλλον, με αποτέλεσμα να χρειάζονται και διαφορετικό χειρισμό.
Οι βασικές κατηγορίες πού μπορούμε να διαιρέσουμε την ανθρώπινη σχηματική κατασκευή, την μυοσκελετική κατασκευή, ακόμα και την μεταβολική θα λέγαμε κατασκευή, είναι τρεις:
Ο ενδόμορφος
Ο μεσόμορφος
Και ο εκτόμορφος

Οι τρεις αυτές κατηγορίες βέβαια, διαιρούνται και σε υποκατηγορίες, ανάλογα τη γενετική κατασκευή του καθενός σύμφωνα με τους προγόνους που είχε, και κληρονομούνται τα γονίδια τους.

Από αυτούς μάλιστα, καθορίζεται η εξέλιξη του σώματός μας στη ζωή. Βέβαια, με την κατάλληλη παρέμβαση μπορούμε να τους εξισοροπήσουμε, αλλά ανάλογα με τον τύπο μας, είτε μας γίνεται πιο δύσκολο, είτε πιο εύκολο.

Α. Εκτόμορφος

Είναι ο τύπος, που πολλές φορές μας κάνει να αγανακτούμε! Έχετε δει πιστεύω άτομα που τρώνε ότι βρουν μπροστά τους και δεν παχαίνουν με τίποτα; Αυτοί είναι οι εκτόμορφοι! Με αδύνατη φυσική κατασκευή, λεπτοί αλλά και με αδύνατο μυικό σύστημα, που πολύ δύσκολα παίρνουν βάρος.

Δυστυχώς για μας τους υπόλοιπους, όπως καταλαβαίνετε, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΙΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΑΧΥΝΣΗΣ!

Οι εκτόμορφοι, μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και να εξακολουθούν να έχουν χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη, εκτός και αν δημιουργήσουν αυξημένη ευαισθησία μέσα από μια παρατεταμένη κακή διατροφή.

Β. Μεσόμορφος

Ο πιο καλός και ο πιο επιθυμητός τύπος σώματος! Τέλειες αναλογίες, μικρή μέση, μεγάλοι ώμοι, μυικότητα, τέλεια ανταπόκριση σε οποιαδήποτε διατροφή και προπόνηση και όλα αυτά ΑΠΟ ΦΥΣΗ ΤΟΥ!!!!!

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχουμε πολλά να πούμε για αυτούς τους τύπους σώματος, είμή μόνο να τους … ζηλεύουμε εμείς οι υπόλοιποι!

Διατηρεί μια μυϊκή κατασκευή με λίγο σωματικό λίπος. Σε γενικές γραμμές χτίζει και διατηρεί εύκολα μυϊκή μάζα και έχει ένα γρήγορο μεταβολισμό. Μπορεί να φάει σχεδόν τα πάντα ενώ εξακολουθεί να χάνει λίπος και να χτίζει μύες.

Βέβαια, ως προς την παρηγοριά, θέλω να σας πω, πως εκτιμάται ότι οι καθαροί μεσόμορφοι, αποτελούν περίπου μόνο το 1-2% του πληθυσμού.

Και τώρα, πάμε να δούμε τον σωματότυπο που μας καίει όλους εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία και πολλές φορές αναθεματίζουμε για αυτό! Και φυσικά, είμαι κι εγώ μέσα σ’ αυτήν την κατηγορία, άσχετα αν κατόρθωσα να το αντιμετωπίσω.

Γ. Ενδόμορφος

Οι ενδόμορφοι, σχεδόν πάντα έχουν ευαισθησίαστους υδατάνθρακες, έχουν «παχιά» φυσική κατασκευή, οπότε και παχαίνουν με το παραμικρό, αργό μεταβολισμό και λίγες καύσεις, οπότε όπως καταλαβαίνετε, είναι οι σωματότυποι που χρειάζονται οπωσδήποτε τον οδηγό αυτό που διαβάζετε.

Ας δούμε πρώτα σε γενικές γραμμές τι βασικές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες κατασκευές και που ανταποκρίνονται, και μετά θα περάσουμε σε άλλο κεφάλαιο.

Μια απότομη λοιπόν μεταβολή των διατροφικών συνηθειών αυτών των σωματότυπων, θα είχε ανεπιθύμητα αποτελέσματα αφού θα κλόνιζε τον οργανισμό και θα τον οδηγούσε στην βεβιασμένη αποθήκευση λίπους. Για τον λόγο αυτό, η ιδανικότερη αντιμετώπιση είναι τα πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κατά προτίμηση τα γεύματα πλούσια σε φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό.

Όμως, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας επηρεάσει πάρα πολύ ο ενδομορφικός μας σωματότυπος. Μία καλά ρυθμισμένη δίαιτα, καθώς και μετέπειτα μία διατροφή συντήρησης, μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Δείτε για το σωματότυπο ΑΧΛΑΔΙ εδώ: ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ ΑΧΛΑΔΙ