Εντάξει… ζούμε ιστορικές στιγμές το παραδέχομαι! Στα βιβλία της ιστορίας του μέλλοντος θα αναφέρεται αυτή η σεζόν, ως η αρχή μιας νεότερης παγκόσμιας ιστορίας!

Μιας ιστορίας που δεν θα αναγράφεται και δεν θα αναφέρεται παγκόσμιος πόλεμος, ούτε δικτατορικό ή κατοχικό καθεστώς, αλλά εν μέσω δημοκρατίας, ελευθερίας και ειρήνης, η ανθρωπότητα (για πρώτη φορά στα χρονικά της), βρέθηκε σε δεσμά, κλοιό, αποκλεισμό, απειλές και απαγόρευση κυκλοφορίας, και οι εχθροί μιας χώρας (για πρώτη φορά στην ιστορία), δεν είναι οι κάτοικοι μιας άλλης χώρας, ούτε εσωτερικά δικτατορικά στρατεύματα, αλλά οι ίδιοι οι ειρηνικοί συμπολίτες του καθενός, και μάλιστα με αυστηρότητα! Διαίρει και βασίλευε δηλαδή!

Όλοι κυνηγιούνται μεταξύ τους! Και μαθαίνουν την προδοσία σαν φυσιολογικότητα, και την άνευ αντιρρήσεως υποταγή, σαν κανονικότητα! Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν ιδιαίτερων περαιτέρω κυβερνητικών νόμων. Ούτε ανησυχία των κρατών, εφόσον η δουλειά γίνεται από τους ίδιους τους πολίτες! Διαίρει και βασίλευε!

Και όλα αυτά, όχι εξ’ αιτίας κάποιας τρελής ασθένειας ή πυρηνικής τοξικότητας, ή από κάποιον μυστηριώδη και  αθάνατο ιό που αποδεκατίζει όπως ο τύφος, η λέπρα, η πανούκλα, το aids, κι αυτός ο έμπολα ακόμα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν κι εξαφανίστηκαν, αλλά από μια γρίπη! Αψού!… Γείτσες!

Το φτάσιμο; Η μεταστροφή των ανθρώπων σε ρομποτικά ανδροειδή. Δεν ξέρουμε τι και πώς αισθάνεται ο απέναντί μας. Μια μάσκα καλύπτει τις εκφράσεις του, και είναι σα να μιλάς σε ρομπότ ή ανδροειδές! Βασικά όλα μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας του Σπίλμπεργκ!

Και οκ… ξέρουμε πως τα παιδιά μας στα σχολεία πλέον, μαθαίνουν και χαρούμενα τραγουδάκια για τις όμορφες μάσκες, και τους γίνεται ο νέος τρόπος ζωής τους! Μαθαίνουν να το θεωρούν ως απόλυτα φυσιολογικό.

Τα πραγματικά όμως δεσμά και μπλοκαρίσματα δεν είναι και τόσο αυτά τα φαινομενικά, όσο οι εσωτερικές μεταβολές που μας συμβαίνουν. Αφήσαμε δηλαδή τόσα χρόνια να εκπαιδευτούμε σε μία εκζήτηση μιας καλοπέρασης, μιας νωθρής ζωής χωρίς εσωτερική εξέλιξη, ψαρώνοντας σε κάθε δόλωμα που δείχνει και οδηγεί σε μία αποστροφή από την πραγματική μας φύση, η οποία καθορίζει την εξέλιξη και το φτάσιμο μας σαν οντότητες, αλλά αποπλανά και τη δημιουργικότητα μας και την περιορίζει σύμφωνα μόνο με το τι και πόσο έχει αποκτήσει ο άνθρωπος από υλικά στοιχεία, τα οποία αποτελούνται από πολύ φτωχότερα από την ανθρώπινη υπόσταση υλικά: λάσπη, πέτρες, τούβλα, χώμα, μέταλλα. Πίσω από τα οποία μάθαμε να κρύβουμε τη χαμηλή προσωπικότητα και αυτοεκτίμηση μας! Φτιάχνω σπίτια, αγοράζω αυτοκίνητα, αγοράζω τα τελευταία μοντέλα ηλεκτρονικών ειδών, χρησιμοποιώ ότι νέα σαβούρα δημοσιευτεί, μπας και ανέβει λιγάκι το κύρος μου και γίνω πιο αποδεκτός στους άλλους, αλλά και μπας και γεμίσω τη τζούφια ζωή μου απορροφούμενος σε ετοιματζήδικες κονσέρβες, επειδή εκπαιδεύτηκα να βαριέμαι να δημιουργώ πραγματικά, και εκπαιδεύτηκα επίσης να πείθομαι πως εγώ προσωπικά δεν μπορώ! Και κρύβουμε την προσωπικότητα μας πίσω από σίδερα, πέτρες, λάσπες, και πίξελ! Και μετά απορούμε πώς πέσαμε έτσι εύκολα σε όλο αυτό! Και μέσα σε όλα αυτά, καλωσορίστε το 5G! Τι; Εγώ θα μείνω απ’ έξω; Τι άλλο πουλάτε παρακαλώ; Το θέλω!

Το άσχημο τώρα με όλο αυτό το τρελοκομείο, δεν είναι απλά η αλλαγή ροής της ζωής. Εισχωρεί σε βαθύτερα εγκεφαλικά σημεία που επηρεάζουν περισσότερο βασικά κίνητρα ζωής, όπως η απόλαυση, η κοινωνικότητα, η επικοινωνία, η χαλάρωση, η ασφάλεια. Γιατί μάθαμε πως μόνο εάν υπάρχουν κάποια κοινωνικά στοιχεία μπορούμε να λειτουργήσουμε. Και πως εάν λείψουν απενεργοποιούμαστε. Λες και μας βγάζουν τις μπαταρίες από μέσα μας. Ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα. Έκλεισαν τα μπαρ, έκλεισαν οι καφετέριες, έκλεισαν τα γυμναστήρια, και γενικά έκλεισε η αγορά και τέλος! Πάει! Σβήσαμε κι εμείς μαζί! Και είδα ένα συνολάκι μούρλια! Πώς θα το πάρω τώρα; Εντάξει… εάν όλο το χρόνο της ζωής σου φρόντισες να στηριχτείς μόνο σε αυτά, όντως πήγαινε και θάψου! Έχεις τελειώσει! Και μάλιστα από παλιά-όχι τώρα!

Σου αρέσει λοιπόν όλο αυτό; Εμένα καθόλου! Και τι μπορώ να κάνω; Θες στα αλήθεια να κάνεις κάτι; Ο νους σου πάει μήπως σε τίποτα επαναστάσεις κλπ τέτοια που μόνο σε όνειρα υπάρχουν πλέον; Σου θυμίζω πως δεν ζούμε στις εποχές των επαναστάσεων αλλά σε εποχές καλομάθειας και εγωκεντρικού ατομικισμού! Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε εδώ;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι πλέον να ασχοληθούμε με μας τους ίδιους. Σαν μονάδες. Ατομικά. Το να δημιουργούνται ομάδες στα social που συζητάνε για αυτά τα θέματα, είναι εντελώς μάταιο! Συζητάνε, ξανασυζητάνε, βρίζουν, σχολιάζουν και μένουν μόνο εκεί. Ξέρεις γιατί; Γιατί όλοι ψάχνουν τον «μπροστάρη». Αυτόν που θα κάνει πρακτικά την αρχή και θα τους οργανώσει όλους. Και μπροστάρης δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει. Ατέλειωτοι παραπονούμενοι; Ναι υπάρχουν. Έμπρακτοι όμως δεν υπάρχουν. Και αν υπάρξουν θα έχουν πολύ μικρή δύναμη. Μα ψάξε και δες! 1 χρόνος τώρα μόνο συζητήσεις, αναφορές, βρισίδια και τίποτε άλλο.

Άρα, το μόνο που θεωρείται πραγματική επανάσταση είναι η αυτοεξέλιξη μας και μόνο!

Θες να επαναστατήσεις πραγματικά; Ασχολήσου με τον εαυτό σου και την εξέλιξη σου! και μην αφήνεις την κατάσταση να σε μεταμορφώσει ούτε μέσα αλλά ούτε και έξω!

Εν τω μεταξύ έχεις μπροστά σου ένα ίντερνετ γεμάτο με γνώση και ατελεύτητη εξέλιξη αλλά έμαθες να μη σου κάνει κλικ κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιούσες το ίντερνετ μόνο για να δεις τι θα αγοράσεις και για να μάθεις κουτσομπολιά, αλλά και για να δείχνεις το πόσο καταπληκτικά περνάς και να σκοτώνεις εύκολα χωρίς κόπο την ώρα σου! Άχρηστη λειτουργία και εκμετάλλευση δηλαδή! Κι έρχεται μια κατάσταση καραντίνας και δεν ξέρεις πώς να τη διαχειριστείς! Εάν δεν κάνω ότι έκανα ως τώρα, είμαι νεκρός δηλαδή. γιατί αυτό είναι οικείο για το μυαλό μου και αυτό αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται!

Ρε συ… σήκω και πάτησε στα ανθρώπινα πόδια σου που είναι φτιαγμένα να εξελίσσονται και να ανακαλύπτουν! Σήκω και τίμησε την ανθρώπινη υπόσταση και κατασκευή σου και εκμεταλλεύσου το ίντερνετ θετικά για να εξελιχθείς! Σήκω και γυμνάσου και πρόσεξε τη διατροφή σου. Σήκω και φρόντισε το πνεύμα σου! Απόκτησε γνώση! Απόκτησε ψυχή! Θυμήσου ότι έχεις προγόνους που δεν είχαν τέτοια ευκαιρία γνώσης και εξέλιξης όπως εμείς, αλλά εξ’ αιτίας της ψυχής τους είσαι σήμερα ελεύθερος να απογοητεύεσαι και να λιποτακτείς! Τίμησε τους αγώνες τους τουλάχιστον.

Παχαίνουμε επειδή είναι καραντίνα. Πλαδαρεύουμε επειδή είναι καραντίνα. Αράζουμε επειδή είναι καραντίνα. Μα… αν αυτό δεν είναι δικαιολογία τότε τι μπορεί να είναι; Εάν οι περισσότεροι είναι έτσι στην καραντίνα, θα ήταν και πριν την καραντίνα. Παρεκτός κάποιων εξαιρέσεων βέβαια. Αλλά μιλάμε για τους περισσότερους, που πάντα ήταν έτσι και με την καραντίνα χειροτέρεψαν. Ή μάλλον βρήκαν ευκαιρία να χειροτερέψουν, γιατί τώρα έχουν σύμμαχο την καραντίνα! Απλά, βρίσκουμε πρόφαση την καραντίνα να τεμπελιάσουμε και με την υποστήριξη της καραντίνας πλέον. Και αισθανόμαστε δικαιολογημένοι! Η καραντίνα φταίει! Η καραντίνα φταίει για όλα! Και να τα Xanax και να τα αντικαταθλιπτικά. Όλα εύκολα πια. Αρκεί να ξεφύγω από την κατάσταση και να μην κάνω κόπο να την αντιμετωπίσω.

Ουφ… σήκω όρθιος και σήκω όρθια σε παρακαλώ. Και άρχισε να ανταποδίδεις χτυπήματα στο νου σου και στην έννοια «καραντίνα». Σήκω και κάνε ότι μπορείς. Σιγά σιγά. Σιγά σιγά έφτασες εδώ που έφτασες, σιγά σιγά θα ξεφύγεις. Κάνε αυτό που μπορείς σήμερα! Κάτσε και σκέψου. Τι είναι πιο εύκολο για σένα να ξεκινήσεις; Να διαβάζεις; Να ασχοληθείς με κηπουρική; Κάποιο χόμπυ; Να αυξήσεις τη γνώση σου σε κάποιο τομέα; Να γυμνάζεσαι; Να προσέξεις τη διατροφή σου και να αδυνατίσεις; Εν τω μεταξύ έχω στα playlist μου τόσες πολλές προπονήσεις και δωρεάν βιβλία και αρχεία για ελεύθερο κατέβασμα, που αν δεν τα έχεις πάρει ακόμα τι να πω…

Βαριέσαι να διαβάζεις και θες να αδυνατίσεις ή να εξελιχθείς; Κάνε το δώρο στον εαυτό σου και στείλε μου εμένα να σε αναλάβω να τελειώνεις και να ανέβει η χαρά και η διάθεση σου! τι άλλο να πω; Κάνε κάτι! Κάνε πράγματα! Κάνε να συμβούν γεγονότα!!! Κάνε, κάνε, κάνε!


Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας