Παιδιά… τα δεδομένα άλλαξαν και νομίζω πως ήρθε πια  η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όλοι, προσωπικά ο καθένας μας, και να μην εθελοτυφλούμε περιμένοντας συλλόγους, κράτη και οργανώσεις να τα κάνουν αντί για μας! Και θα μου πεις: Μα καλά γίνεται; Έχω εγώ τη δύναμη να επηρεάσω όλα αυτά; Δεν ξέρεις πόση δύναμη έχεις,  ΕΣΥ! ΣΑΝ ΜΟΝΑΔΑ! και μάλιστα με μία μόλις μικρή κίνηση που θα την απολαύσεις κι όλας!

Πριν μιλήσουμε για το θέμα μας, θέλω λίγο να σας πω τι συμβαίνει με μένα, και το γιατί δημιουργώ πλέον μια τέτοια τάση με τέτοια είδη άρθρα και βίντεο, ακόμα και με τέτοιου είδους συνταγές που δημοσιεύω τελευταία. Μπορεί να σας φανεί αρχικά άσχετο, αλλά θέλω να μην βιάζεστε, και θα σας εξηγήσω όλα!

Όσοι λοιπόν παρακολουθείτε για πολύ καιρό την πορεία του καναλιού μου και γνωρίζετε τα περιεχόμενα, θα παρατηρήσατε ίσως τελευταία μία απότομη στροφή προς την πλήρη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση φυτοφαγική διατροφή  την οποία τη δουλεύω πολύ όπως θα έχετε δει, για να την κάνω και πιο προσιτή και γευστική, αλλά και με καλυμμένα όλα τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να δείξω πως όχι μόνο είναι αποτελεσματικότερη και καλύτερη από την κρεοφαγική διατροφή, αλλά και πιο νόστιμη, καθώς όλες οι γεύσεις και τα αρώματα των μενού μας, προέρχονται από τα φυτά. Θα μου πεις τι δουλειά έχει αυτό με το θέμα μας, και γιατί μας ζαλίζεις με αυτά; Πρέπει να σας τα πω, γιατί έχουν την απόλυτα, και εντελώς αμεσότερη επαφή με το θέμα μας.

Είναι ένας τομέας που πάντα ήθελα να προσεγγίσω, αλλά πάντα φοβόμουν, λόγω των πληροφοριών και των μέχρι τώρα γνώσεων που τροφοδοτούμαστε από τα παγκόσμια διεθνή περιοδικά υγείας.

Όμως, Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος από την αρχή μου πάνω στον τομέα μου, εδώ και κάποιες δεκαετίες, στηρίζομαι στην έρευνα, στα στοιχεία και στον πειραματισμό. Δεν έχω σταματήσει να ερευνώ, και όταν κάτι νέο δημοσιευτεί, θα το πειραματιστώ πρώτα επάνω μου να δω αν λειτουργεί, αλλά και πώς και κατά πόσο λειτουργεί, κι ας έχει γίνει πείραμα σε χιλιάδες άτομα πριν από μένα. Αν δεν το δω επάνω μου… δεν…

Θέλω δλδ να είμαι σίγουρος χίλια τα εκατό, και να περάσω όλα τα στάδια πριν το μεταδώσω.

Κάποια φίλη μου λοιπόν, μου συνέστησε πριν λίγους μήνες να δω το Game changers στο Netflix. Το οποίο και έκανα βέβαια. Τολμώ να πω, πώς εντυπωσιάστηκα με τα νέα στοιχεία, τις έρευνες και τα πειράματα που είδα, τα οποία ανατρέπουν τελείως αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Και αν για εσάς ήταν απλά μία πληροφόρηση, εμένα είναι η δουλειά μου και στηρίζεται ολόκληρος ο βίος μου έτσι; Και ήταν τόσο συντριπτικά, που δεν μπορούσα να κρατηθώ από το να μην τα πειραματιστώ επάνω μου, και έτσι ως συνήθως, αφού πρώτα μελέτησα τις έρευνες, τα πειραματίστηκα.

Μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα, ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου. Σε κάθε ένα σημείο το οποίο αναφερόταν η έρευνα και τα πειράματα που είδα. Από τη διάθεση, από την ενέργεια, από το ότι σταμάτησε η υπνηλία, από την αθλητική μου απόδοση, από την υψηλή αιμάτωση στο μυϊκό, από τον ύπνο, ακόμα και στις στύσεις, τις οποίες τέτοιες δεν είχα ούτε 20 χρόνων.

Και όλα αυτά, γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναπτυχθεί πλέον τόσο πολύ, που έχει εισχωρήσει στους τομείς της βιοχημείας μας πολύ βαθιά, τόσο, που δεν μπορούσε να εισχωρήσει μέχρι πρότινος.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησα. Όμως όλο αυτό, με έκανε να ψαχτώ λίγο περαιτέρω. Ήθελα να το επεκτείνω το θέμα και πέρα από τον ανθρώπινο οργανισμό. Και αυτά που είδα με συγκλόνισαν. Αλλά με συγκλόνισαν δυσάρεστα. Γιατί το όλο θέμα της φυτοφαγίας, δεν περιορίζεται μόνο στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, πράγμα το οποίο πιανόμαστε οι περισσότεροι για να ξεκινήσουμε. Υπάρχει μία ολόκληρη παγκόσμια ηθική, κοινωνική, και ανθρωπιστική ιδεολογία πίσω από αυτό, από την οποία εξαρτάται το αν θα έχουμε μέλλον ή όχι, σαν είδος! Μία ιδεολογία, την οποία εάν την καταλάβουμε, θα νοήσουμε πως δεν είμαστε άξιοι να κατοικούμε επάνω στη γη, και πως ο μόνος πραγματικά ανωφελής και βλαβερός ιός, είμαστε εμείς. Γιατί θα αντιμετωπίσουμε την αποκρουστική αλήθεια,  πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε Ναζί! Όλοι μας όμως! Και οι οδηγοί της κατάστασης, και οι οδηγούμενοι από την κατάσταση. Φέρουμε ακριβώς την ίδια ευθύνη. Οι μεν γιατί κατεύθυναν από συμφέρον, οι δε, γιατί το δεχόμαστε από συμφέρον. Έστω και αν το συμφέρον αυτό, περιορίζεται σε μία μόνο απλή βόλεψη. Εάν από την άλλη την καταφρονήσουμε, ετοιμαστείτε για γέρο παγκόσμιο πατατράκ.

Πάλι θα σας το ξαναπώ… Τα δεδομένα άλλαξαν. Και όχι μόνο προς τη δική μας βιοχημική κατεύθυνση, αλλά και προς την παγκόσμια τάση και πορεία της γης και του περιβάλλοντος.

Η καταστροφική και σίγουρα η πολύ γρήγορη και με μαθηματική μάλιστα ακρίβεια πορεία και κατεύθυνση της ζωής της γης πού ζούμε, επιβάλλει νέους κανόνες, με ένα νέο μοντέλο ζωής, τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε μάθει και προγραμματιστήκαμε να ζούμε μέχρι τώρα. Γιατί μέχρι τώρα, τον έλεγχο και την κατεύθυνση της ανθρωπότητας σε όλους τους τομείς της, τον έχουν οι μεγάλες παραγωγικές βιομηχανίες, και θα συνεχίσουν να τον έχουν, όσο εμείς δεχόμαστε να είμαστε θερμοί και ανέμελοι καταναλωτές των προϊόντων και των ιδεών τους. Επειδή ως επί το πλείστον μας βολεύει κι εμάς αυτή η κατάσταση, εφόσον ικανοποιεί τις εγκεφαλικές μας ψευδοανάγκες και ανούσιες επιθυμίες. Και έτσι εκπαιδευτήκαμε να είμαστε φυγόπονοι.

Έλα όμως που μας πρόλαβε ο χρόνος… Δεν έχουμε πλέον άλλο χρόνο, και αν δεν το έχουν εμπεδώσει ορισμένοι, θα το δουν τώρα στην πορεία μπροστά τους. Και ήδη έχουμε αρχίσει και το βλέπουμε με τα τελευταία γεγονότα. Πρέπει να είσαι εγκεφαλικά εντελώς τυφλός πλέον για να μην το δεις.

Το παν είναι να το εμπεδώσουμε όμως όλοι, γιατί αν το εμπεδώσει μόνο μία μερίδα, η δύναμη που ασκείται για να επιδιορθωθεί η κατάσταση ώστε να επεκταθεί η ζωή της γης, και κατ’ επέκταση η δική μας και των απογόνων μας, δεν θα είναι ικανή να δημιουργήσει μία εκτροπή στην πορεία που έχει πάρει αυτή η μπάλα, σύμφωνα και με τη νευτώνεια φυσική. Είναι ο δεύτερος νόμος του Νεύτωνα έτσι; Ο θεμελιώδης νόμος της μηχανικής για όσους γνωρίζουν απλή φυσική. Και αν κάποιοι δεν θέλουν να ιδρώσει το αυτί τους, δεν φταίμε εμείς οι υπόλοιποι να βαστήξουμε και το δικό τους βάρος, και να πληρώσουμε και τη δική τους νύφη.

Και ο ΟΗΕ, και οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις, και η μεγαλύτεροι περιβαλλοντολόγοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του οικοσυστήματος. Μιλάμε για ελάχιστα μόλις χρόνια από τώρα. Και για να σας δώσω να το καταλάβετε, κάποιες χώρες, έχουν ήδη εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους που τους αναλογούν για ένα έτος, μέσα στις πρώτες 14 κιόλας μέρες του έτους. Τι θα καταναλώσουν το υπόλοιπο έτος; Από κάπου αλλού θα αναγκαστούν να πάρουν, χωρίς κανένα φρένο, ζημιώνοντας ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση.

Η ανθρωπότητα γενικά καταναλώνει στο τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη, σχεδόν 2 φορές ταχύτερα από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν. Δηλαδή κατά δύο φορές περισσότερα, από ότι μπορεί να ανανεώσει και να αναγεννήσει η γη. Είμαστε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, και μεγαλώνουμε σε αριθμούς συνεχώς και ασταμάτητα, εκπαιδευόμενοι να καταναλώνουμε και να καταβροχθίζουμε λαίμαργα τη γη, και ότι υπάρχει πάνω στη γη, χωρίς ενημέρωση και χωρίς παιδεία. κοιτώντας ικανοποιήσουμε τις καθοδηγούμενες ψευδοανάγκες των μάταιων επιθυμιών μας στο άμεσο τώρα, τυφλωμένοι εντελώς για το τίμημα που έχουμε να πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον… ποιοι; εμείς… οι ίδιοι! Αυτοκαταστρεφόμαστε δλδ εν γνώσει μας, και επιμένουμε!

Κάτι έπρεπε λοιπόν να αναχαιτίσει την τρελή μας καθοδική πορεία όπως σας έχω ξαναπεί, μπας και ξυπνήσουμε αναγκαστικά πλέον, μήπως και κλεισμένοι για λίγο στον εαυτό μας, μπορέσουμε ίσως να δούμε, μπας και πράξουμε. Τίποτα δεν είναι σίγουρο με την πλύση που έχουμε υποστεί.

Τι σχέση όμως έχει η φυτοφαγία με όλο αυτό; Τι μας λες τώρα ρε φίλε;

Άκου λοιπόν τα στοιχεία για να καταλάβεις.

Ας τα πάρουμε λοιπόν ένα-ένα. Δεν θα σας κάνω πολλή ανάλυση από εδώ, γιατί σας τα έχω όλα, μαζί και με πολλά άλλα που θα σας ανατινάξουν αν τα δείτε, σε ένα infographic κάτω στην περιγραφή. Θα σας πω μόνο ενδεικτικά στοιχεία, και όχι τα πολύ βαριά, για να διασφαλίσω και τη διατήρηση αυτού του βίντεο στο κανάλι μου.

Ας δούμε λίγο πρώτα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς είναι ο αμεσότερος κίνδυνος που έχουμε. Έχεις ακούσει κάτι για αυτό; Τίποτα βαρετές ανούσιες συζητήσεις με αλαμπουρνέζικα; ποιος ασχολείται;

Δεν θα σε ζαλίσω με αυτά γιατί μπορείς να μπεις και να ψάξεις στο ίντερνετ τι είναι αυτά, και την καταστροφικότητα που έχουν. Αυτό που θα σου πω όμως είναι κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζεις. Από που νομίζεις προέρχονται όλα αυτά τα καταστροφικά αέρια; βιομηχανίες; καυσαέρια; τοξικές αναθυμιάσεις; από πού;

Όλα αυτά μαζί ξέρεις πόσο πιάνουν; ένα μόλις 22%… συν τις μεταφορές που πιάνουν ένα μόλις 13% των εκπομπών αυτών. Σύνολο 35%. Κάτω από το μισό δλδ. Μένει ένα 65% που εκπέμπει τη μερίδα του λέοντα. Τι άλλο, ή τι άλλα υπάρχουν, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα; Και θα πρέπει να είναι πολλοί παράγοντες μαζί για να φτάσουνε άλλο ένα 65%. Όλοι μαζί οι παράγοντες που είπαμε πιάνουν το 35%. Πόσοι άλλοι παράγοντες υπάρχουν για ένα 65% που υπολείπεται; θες την αλήθεια; μόνο ένας. Ο οποίος μόνος του είναι υπαίτιος για το μεγαλύτερο πλήγμα σε αυτό. Ξέρεις ποιος είναι αυτός ο παράγοντας; η κτηνοτροφία. Ιδιαίτερα από τις αγελάδες. Η Ζωική παραγωγή για κατανάλωση κρέατος και γάλακτος, ευθύνεται μόνη της, για το 65% των εκπομπών οξειδίου του αζώτου, το οποίο περιλαμβάνεται στα αέρια του θερμοκηπίου και είναι σχεδόν τριακόσιες φορές πιο καταστροφικό από το διοξείδιο του άνθρακα!

Στο τωρινό επίπεδο που έχουμε φτάσει στη γη, γιατί δεν ζούμε στο 1.000… ζούμε στο 2020… στην ουσία, τρώγοντας ζώα, μας σκοτώνουν και αυτά άθελά τους. Και δεν το θέλουν αυτό τα ζώα για μας. Δεν τους ενδιαφέρει να μας σκοτώσουν. Εμείς το προκαλούμε στον εαυτό μας και αυτοκτονούμε. Και μία διατροφή βασισμένη σε φυτικά προϊόντα, κατεβάζει το αποτύπωμά του άνθρακα, κατά 50%. Καταλαβαίνεις τι σου λέω; Θες κι άλλα; θα πάμε σε ακόμα χειρότερα.

Για να δημιουργηθεί ένα μπιφτέκι για ένα μόλις χάμπουργκερ, χρειάζονται 3.000 λίτρα νερού. Όσο δηλαδή περίπου χρειαζόμαστε για να πλυθούμε για δύο μήνες. Δες την αξία του δούνε και λαβείν. Τι δίνω, για να πάρω τι; Και γιατί συμβαίνει τόσο τεράστια σπατάλη νερού; γιατί το κρέας αυτό δεν έρχεται έτοιμο στο πιάτο μας. Χρειάζεται κάποιο διάστημα να αναπτυχθεί η αγελάδα και μετά να βγει στην παραγωγή κρέατος. Σε όλο αυτό το διάστημα τρώει και πίνει. Δες πόσο ασύμφορο είναι. Και αυτό για ένα μόλις χάμπουργκερ. Η βιομηχανία κρεάτων και παραγωγής γάλακτος καταναλώνει το 1/3 του νερού ολόκληρης της γης! Το άκουσες καλά; δεν είναι δικά μου… μπες στον ΟΗΕ και στις μεγάλες οργανώσεις, να δεις όλα τα επιστημονικά στοιχεία και τις μετρήσεις. Μία εβδομάδα τώρα, δεν κάνω τίποτε άλλο από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά στα έχω και έτοιμα κάτω στην περιγραφή που θα σου πω μετά για αυτό.

Μόνο στην Αμερική, η κατανάλωση νερού για οικιακή χρήση, φτάνει μόλις στο 5%. Η κτηνοτροφία καταναλώνει το 55% καθαρού νερού.

Γιατί πρέπει να τα ποτίσεις και να τα θρέψεις αυτά τα μοσχάρια μέχρι να αναπτυχθούν… θα πούμε και για την κατανάλωση τροφής παρακάτω. Η απομάκρυνση όμως από τη διατροφή με βάση τα ζώα, θα μείωνε τις γεωργικές εκπομπές κατά 73% και θα εξοικονομούσε ένα εκατομμύριο λίτρα νερού ανά άτομο, το χρόνο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό θα ελευθέρωνε 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια, μια έκταση δλδ σε σύνολο, όσο ολόκληρη η Αφρική, αποσυμπιέζοντας και ανακουφίζοντας τα πιο απειλούμενα οικοσυστήματα και ζωικά είδη του κόσμου.

Πάμε να δούμε λίγο τη μόλυνση του νερού από απόβλητα; Πόσο νομίζεις ότι μολύνεται το νερό από όλα αυτά τα «και καλά» τοξικά που προσπαθούν να μας πείσουν σαν τον πιο επικίνδυνο παράγοντα μόλυνσης πού ρίχνουν οι βιομηχανίες;

Δύο πράγματα Θα σου πω και βγάλε συμπέρασμα: Στην Αμερική, (και συγνώμη που μιλάω για την Αμερική, αλλά είναι η χώρα στην οποία γίνονται οι πρώτες μετρήσεις, και είναι σοβαρός δείκτης της κατάστασης της γης, λόγω της έκτασης και του πληθυσμού που έχει), κάθε ένα λεπτό, παράγονται 3.2 εκατομμύρια κιλά κοπράνων, πού προέρχονται μόνο από τις αγελάδες, χώρια από τα υπόλοιπα ζώα… πότε; Το λεπτό! Μία φάρμα με 2500 αγελάδες, παράγει τόσα απόβλητα όσο μία πόλη με 411.000 κατοίκους.

Όσο για τη χρησιμοποίηση του εδάφους της γης, σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης, η παραγωγή του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών και η ιχθυοκαλλιέργεια, χρησιμοποιούν το 83% της παγκόσμιας γεωργικής γης, ενώ παράγουν μόνο το 18% των θερμίδων στον κόσμο. Καταλαβαίνεις τι γίνεται; Όλη η γη, καλλιεργείται, για να τραφούν τα ζώα που θέλουμε να φάμε. Για να πάρουμε μόλις το 18% τν θερμίδων που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα μας για να επιβιώσουμε! Και μετά, που να βρεθεί τροφή για τα υποανάπτυκτα κράτη; Τη τρώνε όλη τα ζώα εκτροφής για να τα φάμε.

Και με περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ζώα να καταναλώνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, η αυξανόμενη ζωοτροφή απαιτεί τεράστιες ποσότητες γης. Για το λόγο αυτό, η μεγαλύτερη πηγή καταστροφής των βιότοπων, είναι ο τομέας της κτηνοτροφίας.

Μόνο στον Αμαζόνιο που θεωρείται ο πνεύμονας της γης, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 91% της καταστροφής του! Όλοι φοβούνται, μην τυχόν και φύγει ο Αμαζόνιος και χαθήκαμε μετά! Και τρώμε μπριζολάκια, υποστηρίζοντας τους ζωέμπορους να τον καταστρέφουν! Για μας! που φοβόμαστε και παραπονιόμαστε! Το 1/3 της παγκόσμιας γης, αποψιλώνεται εξαιτίας της κτηνοτροφίας! Για να γίνουν βοσκότοποι, που θα τρώνε μόνο τα ζώα που προορίζονται για κρέας και γάλα, και να μη μας λείψει εμάς το μπριζολάκι. Δίνουμε το 1/3 της γης, για να φάμε μπριζολάκι, που δεν θα μας δώσει, ούτε το ¼ των θερμίδων που χρειαζόμαστε!

ο DAMIEN MANDER, ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑΣ λέει:  “Η μεγαλύτερη πραγματική απειλή που έχουμε είναι η βιομηχανία κρέατος, εξαιτίας της οποίας καταπατείται συνεχώς και συνεχώς πόντο στον πόντο και μέτρο στο μέτρο, η γη των βιοτόπων! Που έχει πλέον απομείνει λίγη και αυτή”.

Κάθε δευτερόλεπτο αποψιλώνονται μέχρι και 8.100 τετραγωνικά μέτρα τροπικών δασών. Κάθε δευτερόλεπτο! Πόσο ακόμα νομίζετε υπάρχει να αποψιλωθεί; Τι στα κομμάτια; Απεριόριστο είναι ή έχει τον ατέλειωτο; Είπαμε πως καταναλώνονται διπλάσια από ότι ανανεώνονται. Πόσο να έχει μείνει;

Χώρια η ασύστολη εκμετάλλευση της αλιείας, κατά την οποία η ποσότητα των ψαριών που αλιεύεται κάθε χρόνο, κοντεύει τα 81 εκατομμύρια τόνους! Όχι κιλά… τόνους! Και δυστυχώς, για κάθε 1 kg φαγώσιμων ψαριών που αλιεύονται, πιάνονται μαζί και 5 κιλά προστατευομένων ειδών υπό εξαφάνιση, ακούσια. Δηλαδή κατά λάθος από παράπλευρη απώλεια, επειδή έπεσαν και αυτά μαζί στα τεράστια δίχτυα.

Χώρια τα 110 είδη ζώων που εξαφανίζονται κάθε μέρα από την αποψίλωση των τροπικών δασών και των βιοτόπων. Προσοχή! Όχι 110 ζώα. 110 είδη ζώων. Γενοκτονίες ολόκληρες δηλαδή.

Όπως βλέπουμε λοιπόν, το θέμα με τη φυτοφαγία δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα της προσωπικής μας υγείας στο άμεσο τώρα, αλλά επεκτείνεται και πέρα από εμάς, στο να δημιουργήσουμε συνθήκες, χώρο και περιβάλλον, ώστε το τώρα μας να γίνει και αύριο και πάντα. Να υπάρχει δλδ και το αύριο και το μετά. Τι να το κάνω να μην αλλάξω πορεία σήμερα, όταν δεν θα υπάρχει πλέον ούτε σπίτι να μείνω, ούτε τροφή να καταναλώσω, ούτε πόσιμο νερό να πιω, και το τώρα θα μείνει στο τώρα;

Ωραία ρε φίλε, τα είπες όλα αυτά και σε κάποιους μας έκανε το κλικ να αλλάξουμε. Πώς ξεκινάμε, από πού να αρχίσουμε, και πώς προχωράμε; … Τώρα; τι κάνω;

Και εδώ είναι ο κανόνας:

Θεωρία: 1

Πράξη: 3

Από την στιγμή δλδ που θα μάθεις κάτι, οτιδήποτε και αν είναι αυτό, αφιέρωσε 1/4 του χρόνου σου στη θεωρία και τα υπόλοιπα 3/4 στην πράξη.

Και γιατί?

Γιατί η γνώση που λαμβάνω αν μείνει θεωρία, είναι ανωφελής. Και επίσης, μπορείς να καταλάβεις και να μάθεις ταχύτερα μέσω της πράξης, όταν μπεις στο παιχνίδι δλδ, παρά μέσω της θεωρίας. Σίγουρα, δεν θα μπορείς χωρίς τη θεωρία. Αλλά η γνώση και μόνο, δεν σε πάει πουθενά.

Το 1ο λοιπόν που θα πρέπει να κάνουμε είναι μία στροφή προς τη φυτοφαγική διατροφή. Αυτό από μόνο του, μας εξασφαλίζει το μέλλον μας μόνιμα. Δεν χρειάζονται επαναστάσεις με ρόπαλα. Απλά κόβεις τη ζήτηση, και παύει η παραγωγή. Βγάζεις τον καρκίνο, και θεραπεύεσαι. Αφαιρείς την αιτία που προκαλεί αρρώστια, και γίνεσαι αυτόματα υγιής! Αυτοθεραπεύεσαι! Γιατί όλα είναι προγραμματισμένα να αυτοθεραπεύονται! Το κάνει πολύ καλά και η γη, αν την αφήσουμε ήσυχη να το κάνει.

Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Καθώς και μια άλλη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών λέει πως: Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια VEGAN διατροφή, είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σήμερα.

Μία έκθεση επίσης της διεθνούς επιτροπής διαχείρισης των πόρων από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) λέει ότι:

«Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τον προβλεπόμενο αριθμό των 9,1 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2050, τα δυτικά γούστα για διατροφή πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μη βιώσιμα». Δλδ δεν γίνεται να δίνουμε τόσο πολύ, για να πάρουμε τόσο λίγο. Αυτό σημαίνει βιώσιμα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΦΥΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ, ΚΑΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΜΑΣΤΕ! ΤΟΥΣ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ!

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ, Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΒΑΘΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΑΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΩΣ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ! ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ! ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΩΝ ΖΩΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΕΣ ΚΑΣΤΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ!

Τώρα… στο ψητό: Εγώ λοιπόν από τη μεριά μου, για να σας βοηθήσω να μεταβείτε σε αυτό το είδος διατροφής όσοι έχετε την ευσυνειδησία και θέλετε, έχω δημιουργήσει ένα ξεχωριστό playlist στο κανάλι μου με τίτλο: «vegan συνταγές», όπου μπορείτε να μπείτε και να φτιάξετε όποια θέλετε από κει.

Πρέπει να ξέρετε πως όλο αυτό τον καιρό λόγω ειδικότητας, δουλεύω πολύ πάνω σε αυτό, ώστε να δημιουργήσω πιάτα τα οποία θα σας καλύψουν πλήρως, και σε συστατικά και σε γεύση.

Επίσης σας έχω ετοιμάσει ένα infographic που μπορείτε και αυτό να το παραλάβετε δωρεάν φυσικά, και είναι και εκτυπώσιμο για όσους θέλετε, όπου σας αναφέρω αυτά τα στοιχεία που σας είπα, συν – το τι έχουμε προξενήσει στον πλανήτη, ένα προς ένα. Αυτά που σας είπα, δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα δείτε στο infographic! Κι αν δεν σας έκανε το τσαφ με αυτά που σας είπα, θα σας κάνει με αυτά που θα δείτε, συν – όλων αυτών που κάνουμε στα υπόλοιπα έμβια είδη, πώς τα κάνουμε, και γιατί τα κάνουμε. Σας παρακαλώ κατεβάστε το και δείτε ποιοι είμαστε πραγματικά, και τι έχουμε «προσφέρει» πάνω στη γη, και για ποιο σκοπό. Μου πήρε 1 εβδομάδα από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ για να μαζέψω τα στοιχεία και να το φτιάξω! Στο τέλος του άρθρου, σας έχω το αρχείο, που μπορείτε να το πατήσετε για να το κατεβάσετε!

Τα πάντα είναι στα χέρια μας λοιπόν. Είτε νοούμε και το προχωράμε, είτε το κοροϊδεύουμε και την τρώμε (έτσι επειδή είμαστε μάγκες εμείς και ξέρουμε τα πάντα, καλύτερα ακόμα και από τον κάθε ειδικό)!

Για να κατεβάσετε το Infographic πατήστε εδώ:

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας