Σε αυτό το άρθρο σας έχω ένα μπον φιλέ. Θα μιλήσουμε για την τόσο διαδεδομένη πια Κυκλική λήψη υδατανθράκων (ΚΛΥ), και θα δούμε αν πραγματικά κάνει να την ακολουθήσετε σε προσωπικό επίπεδο. Γιατί τίποτα δεν δουλεύει, αν δεν μπορέσει να κολλήσει και να ταιριάξει σε προσωπικό επίπεδο.

Σας έχω μάλιστα και ένα τεστ στο τέλος του άρθρου, ώστε να δείτε καλύτερα, και να προσδιορίσετε αν τελικά η ΚΛΥ ταιριάζει σε σας.

Η ΚΛΥ είναι η περιοδική διακύμανση της κατανάλωσης τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση για την ανακύκλωση των υδατανθράκων, είναι η κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων σε μερικές ημέρες και περισσότερων υδατανθράκων σε άλλες ημέρες.

Οι άνθρωποι που κάνουν ΚΛΥ καταλήγουν επίσης και σε ΚΥΚΛΙΚΗ ΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε λιγότερες θερμίδες στις «ημέρες χαμηλών υδατανθράκων» και περισσότερες θερμίδες στις «ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες».

Όπως για παράδειγμα, σε μέρες προπόνησης καταναλώνουμε υψηλή λήψη υδατανθράκων και θερμίδων, και σε μέρες ρεπό, χαμηλή.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να διαχειριστείτε τους υδατάνθρακες σας. Μερικοί άνθρωποι κάνουν ΚΛΥ μέσα στην ίδια μέρα. Έτσι τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους, αλλά έχουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες την υπόλοιπη μέρα.

Ίσως αναρωτιέστε… Γιατί να εστιάσετε μόνο σε υδατάνθρακες και όχι σε πρωτεΐνες ή λίπη;

Πρώτα απ ‘όλα, η μεταβολή της πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλές σημαντικές ορμόνες (θα ανακαλύψουμε περισσότερα σε αυτό σε λίγο). Η διακύμανση της πρόσληψης λίπους και πρωτεϊνών από την άλλη πλευρά, δεν θα επηρεάσει τις ορμόνες προς το καλύτερο. Και οι ορμόνες, είναι το Α και το Ω στο αποτέλεσμα που θέλουμε!

Επίσης μπορεί να μας συμβούν Όχι και τόσο ωραία πράγματα όταν δεν λαμβάνουμε επαρκή πρωτεΐνη ή λίπος.

Για παράδειγμα, εάν η πρόσληψη λίπους παραμένει πολύ χαμηλή, ο εμμηνορροϊκός κύκλος σας μπορεί να σταματήσει. Και αν η πρόσληψη πρωτεΐνης σας παραμείνει πολύ χαμηλή, μπορείτε να χάσετε μυς και να αισθανθείτε αλλαγές στη διάθεση σας.

Τι ακριβώς κάνει η ΚΛΥ ;

Στη θεωρία, μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα. Έτσι θα σας δώσω μια σειρά από τα πέντε καλύτερα οφέλη της.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της, στηριζόμαστε κυρίως σε ανέκδοτες αναφορές για το πώς λειτουργεί η ΚΛΥ, μαζί με μερικές βάσιμες υποθέσεις που βασίζονται στη βιοχημεία, και μέχρι στιγμής αποδίδουν πολύ καλά.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να κάνει η ΚΛΥ.

# 1: Η ΚΛΥ μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μεταβολισμό σας ενεργό κατά την απώλεια λίπους.

Όταν τρώτε λιγότερο – ας πούμε για να χάσετε λίπος – το σώμα σας ανταποκρίνεται με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα: Ο βασικός μεταβολικός σας ρυθμός (BMR) μειώνεται. Ξοδεύετε λιγότερη ενέργεια όταν ασκείστε. Η καθημερινή σας δραστηριότητα (εκτός της προπόνησης) τείνει να μειώνεται φυσικά (μετακινείστε λιγότερο χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε). Έτσι, καθώς χάνετε βάρος, πρέπει να συνεχίσετε να μειώνετε το ποσό που τρώτε για να συνεχίσετε να βλέπετε τα αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ξεκινάτε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων ημερησίως και χάνετε σταθερά βάρος για λίγο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι σταματά να λειτουργεί. Θα χρειαστεί να μειώσετε τις 1.800 θερμίδες για να ξεκινήσετε ξανά την απώλεια βάρους. Αυτό ονομάζεται μεταβολική προσαρμογή και αναμφίβολα μπορείτε να δείτε γιατί είναι πρόβλημα. Όσο περισσότερο προσαρμόζεται ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερο πρέπει να περιορίζετε την πρόσληψη τροφής. Ως αποτέλεσμα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτύχετε τον στόχο σας – και να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας στο δρόμο, ιδιαιτέρως όταν πλέον απομένει πολύ λίγο λίπος για να χαθεί, όπου το σώμα αμύνεται σθεναρά να το κρατήσει για την επβίωση του. Ωστόσο, με την διατροφή αυτή, μπορεί να αποτρέψετε τη μεταβολική προσαρμογή, και να ξεγελάσετε το σώμα σας να συνεχίσει να χάνει λίπος.

Η τακτική πρόσθεση ημερών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδες «ξανα-ξεκινάει» τον μεταβολισμό σας και τον εμποδίζει να προσαρμοστεί. Και πάλι, δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για να υποστηρίξουμε αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά δεν έχει αντικρουστεί κι όλας.

# 2: Η ΚΛΥ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών που επηρεάζονται από την απώλεια λίπους.

Η έντονη δίαιτα μπορεί να μειώσει τις φιλικές προς το αδυνάτισμα ορμόνες σας. ΕΙΔΙΚΑ ΤΙΣ:

  • Λεπτίνη
  • Ορμόνες του θυρεοειδούς
  • Αναπαραγωγικές ορμόνες (τεστοστερόνη και οιστρογόνα)

Εάν προσπαθείτε να χάσετε λίπος, η λεπτίνη προσδίδει μια ιδιαίτερη επέμβαση. (Ακόμα κι αν οι θυρεοειδείς ορμόνες, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα φαίνεται να έχουν όλο τον λόγο.) Απελευθερώνεται από το λιπώδη ιστό, και παίζει βασικό ρόλο στην πείνα και τη μεταβολική προσαρμογή. Όσο περισσότερο σωματικό λίπος έχετε, τόσο περισσότερη λεπτίνη υπάρχει στο αίμα σας. Γι’ αυτό και χάνουμε πιο εύκολα όταν είμαστε ακόμα αρκετά παχύσαρκοι. Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί τα επίπεδα της λεπτίνης για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πείνα, την πρόσληψη θερμίδων, την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και τη χρήση ενέργειας. Αυτοί είναι ισχυροί παράγοντες που σχετίζονται με την απώλεια λίπους.

Τώρα εδώ γίνεται πιο ενδιαφέρον: Όταν μειώνετε την πρόσληψη θερμίδων, ακόμη και για λίγες μέρες, τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται, όπου σηματοδοτεί στον εγκέφαλό σας ότι πρέπει να φάτε για να αποφύγετε την πείνα. Η λεπτίνη λοιπόν, είναι ένας από τους λόγους που αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όταν τρώτε συνεχώς λιγότερο. Η λεπτίνη θεωρείται επίσης ο «κύριος ελεγκτής» άλλων ορμονών, που σημαίνει ότι όταν η λεπτίνη πέφτει, το ίδιο συμβαίνει και με τον θυρεοειδή και τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Εντάξει, λοιπόν, τι έχει να κάνει με την ΚΛΥ;

Με την σκόπιμη κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από υδατάνθρακες (γνωστό και ως «ανατροφοδότηση»), τα επίπεδα λεπτίνης μας θα αυξηθούν προσωρινά. Υποθετικά, αυτό θα έλεγε στον εγκέφαλό σας ότι: μη φοβάσαι τρως καλά, προκαλώντας προσωρινή μείωση της πείνας και της όρεξης. Τον ξεγελάμε δλδ…

Και εξαιτίας αυτού του μικρού διαλείμματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θερμίδων, μπορεί να αισθάνεστε να είναι ευκολότερο να διατηρήσετε την πρόσληψη χαμηλότερων θερμίδων σε ημέρες χαμηλών υδατανθράκων. Επιπλέον, θα μπορούσατε να έχετε λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις από το να μην έχετε υψωμένες τις άλλες σημαντικές ορμόνες. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν πραγματικά και πολύ καλά ψυχολογικά οφέλη επίσης.

Όταν τρώτε γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλότερες θερμίδες, η σκόπιμη ημέρα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλότερες θερμίδες, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλά σωματικά και ψυχολογικά (και ποιος δεν αγαπάει μια μέρα «κλεψίματος»;)

# 3: Η ΚΛΥ μπορεί να διευκολύνει τη διατροφή με συνεχή χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μεν, μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την απώλεια λίπους, ειδικά για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο.

Τι μετριέται ως χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες; Μπορείτε να ονομάσετε οποιαδήποτε δίαιτα που παρέχει λιγότερο από το 30% των ημερήσιων θερμίδων σας από υδατάνθρακες ως «δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων». Όπως και η κετογονική δίαιτα, μια άλλη δημοφιλής μορφή κατανάλωσης χαμηλών υδατανθράκων, που είναι και πιο συγκεκριμένη. Έχει δλδ πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (συνήθως κάτω από το 10% από υδατάνθρακες και πάνω από το 60% από λίπος).

Όμως, παρόλο που και οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και οι κετογόνες μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την απώλεια λίπους, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να κολλήσουν μαζί τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (το οποίο ισχύει και για κάθε άλλο είδος περιοριστικού τρόπου διατροφής.)

Επομένως, η εναλλαγή μεταξύ ημερών χαμηλότερων υδατανθράκων και υψηλότερων υδατανθράκων, μπορεί να βοηθήσει καλύτερα τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα τρόπο κατανάλωσης χαμηλότερων υδατανθράκων αλλά και τα αποτελέσματά τους πιο μακροπρόθεσμα. Στην περίπτωση κάποιου που κάνει κετο, αυτό αναφέρεται ως «κυκλική κετογονική δίαιτα».

# 4: Η ΚΛΥ μπορεί να υποστηρίξει την αθλητική απόδοση σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Η κετογονική διατροφή χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές από αθλητές που θέλουν να προσαρμοστούν στο λίπος όπως λέγεται, ή αλλιώς λιποπροσαρμογή. Η προσαρμογή του λίπους, σάς επιτρέπει να καίτε μεγαλύτερες ποσότητες λίπους σε υψηλότερες εντάσεις άσκησης, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Φυσικά, το κάψιμο περισσότερου λίπους φαίνεται πάντα καλό. Αλλά πώς μπορεί να βοηθήσει στην απόδοση της άσκησης; Αυτό αξίζει λίγο περισσότερη εξήγηση:

Για να τροφοδοτήσετε μεγάλες περιόδους άσκησης αντοχής, το σώμα σας βασίζεται συνήθως σε υδατάνθρακες αποθηκευμένους με τη μορφή γλυκογόνου. Δυστυχώς, το σώμα σας το ξοδεύει και γρήγορα. Έτσι, εάν ασκείστε αρκετά, θα έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και θα χάσετε απόδοση. Γι ‘αυτό οι αθλητές αντοχής καταναλώνουν συνήθως 60 έως 90 γραμμάρια υδατανθράκων ανά ώρα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τους δίνει περισσότερο καύσιμο, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν σκληρά.

Εδώ μπορεί να είναι χρήσιμη η λιποπροσαρμογή.

Όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι εύκολο για το σώμα σας να αποθηκεύει πολύ λίπος στο λιπώδη ιστό. Ακόμα και οι πολύ άπαχοι άνθρωποι, διαθέτουν 15 φορές περισσότερη ενέργεια από το αποθηκευμένο λίπος, από ότι από τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες. Αν λοιπόν προσαρμόσετε το λίπος, το σώμα σας βασίζεται περισσότερο στο λίπος – αντί για υδατάνθρακες – για να τροφοδοτήσει την άσκηση μεγάλης αντοχής. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε και την ταλαιπωρία (και την πιθανή δυσφορία του γαστρεντερικού) από την κατανάλωση ενός ενεργειακού τζελ κάθε 90 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης περιόδου άσκησης.

Πώς ταιριάζει λοιπόν η ΚΛΥ;

Η ιδέα είναι αυτή: Μπορείτε να προσαρμόσετε το λίπος, τρώγοντας μια κετογονική δίαιτα για αρκετές ημέρες. Και μετά ανεβάζετε τους υδατάνθρακες για κάποιες ημέρες για ανατροφοδοσία. Αυτές οι ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσετε τα αποθέματα γλυκογόνου. Το καλό είναι ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό, χωρίς να διαταράξετε τα υποθετικά οφέλη της απόδοσης της κετογονικής διατροφής.

Σε συνδυασμό, αυτό θα μπορούσε να σας δώσει το καλύτερο και των δύο κόσμων: Δλδ πολλή ενέργεια για να κάψετε, τόσο από υδατάνθρακες όσο και από λίπος.

Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα εδώ, γιατί για τους περισσότερους ανθρώπους, η υιοθέτηση μιας κυκλικής κετογονικής δίαιτας ειδικά επειδή θέλετε να έχετε καλύτερη απόδοση, είναι πιθανότατα περισσότερο πρόβλημα από ό, τι αξίζει, γιατί το τίμημα της λιποπροσαρμογής δεν μπορούν να το υποστούν οι περισσότεροι.

# 5: Η ΚΛΥ μπορεί να προάγει την αύξηση των μυών χωρίς αύξηση λίπους.

Η αύξηση του λίπους συνοδεύει σχεδόν πάντα, την ανάπτυξη των μυών. Ωστόσο, ορισμένοι λάτρεις της ΚΛΥ, λένε ότι το κλειδί για την απόκτηση μυών χωρίς να αποκτήσουν πολύ λίπος είναι η ορμόνη ινσουλίνη. Κάθε φορά που τρώτε υδατάνθρακες, το σάκχαρο στο αίμα σας αυξάνεται και η ινσουλίνη απελευθερώνεται. Η ινσουλίνη βοηθά στην τακτοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Παίζει επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των μυών και στην αποθήκευση γλυκογόνου.

Το οποίο σημαίνει:

Εάν τρώτε υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες τις μέρες που ασκείστε με αντιστάσεις, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις ιδιότητες της μυϊκής ανάπτυξης της ινσουλίνης, αλλά  και της αποκατάστασης των μυών. Και εάν τρώτε χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια των ημερών ξεκούρασης, μπορείτε ταυτόχρονα να χάσετε λίπος και να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθιστώντας τις ημέρες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ακόμη πιο αποτελεσματικές.

Θυμηθείτε: Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι λειτουργεί τόσο τέλεια η ΚΛΥ. Όπως σας είπα, στηριζόμαστε σε υποθετικές βιοχημικές γνώσεις, που πειραματικά όμως έχουν δείξει την αξία τους.

Για τι τελικά είμαστε πιο σίγουροι;

Φανταστείτε το χρόνο σας ως βάζο που μπορεί να γεμίσει με έναν συγκεκριμένο αριθμό βράχων, βότσαλων και κόκκων άμμου.

Οι μεγάλοι βράχοι είναι οι πρακτικές διατροφής και ο τρόπος ζωής που είναι οι πιο απαραίτητες για να δείτε αποτελέσματα. Τα βότσαλα είναι πράγματα που θα βοηθήσουν αλλά δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Η άμμος είναι καθαρά «μπόνους». Μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμη και δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Γεμίζει όμως τα κενά που υπάρχουν στο βάζο τα οποία ίσως δεν καλύπτουν οι άλλες πέτρες.

Η ΚΛΥ είναι στο επίπεδο της άμμου. Η ΚΛΥ μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά, αλλά δεν πλησιάζει τις συνήθειες των μεγάλων βράχων όσον αφορά τον αντίκτυπο.

Λοιπόν… Τελικά τι γίνεται τώρα; λειτουργεί η ΚΛΥ;

Αν εννοείτε, “Μπορεί η ΚΛΥ να με βοηθήσει να χάσω λίπος και να βελτιώσω τη σύνθεση του σώματος;”, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Εφόσον φυσικά κι εδώ, θα φροντίζετε να δαπανάτε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καταναλώνετε. Αλλά αν εννοείτε, “Είναι ανώτερη από άλλες μεθόδους;”, είναι δύσκολο να πούμε. Επειδή δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, και επειδή πρέπει να ληφθούν υπόψη και πολλοί άλλοι προσωπικοί και υποκειμενικοί παράγοντες που στον καθένα είναι τόσο διαφορετικοί!

Ποιος πρέπει να δοκιμάσει την ΚΛΥ;

Αν και η ΚΛΥ δεν είναι σωστή για όλους, μπορεί να λειτουργήσει για συγκεκριμένους τύπους ατόμων. Ποιοι είναι αυτοί;

  1. Έχετε ήδη υιοθετήσει πρώτα τις συνήθειες-κολώνες των μεγάλων βράχων του βάζου που είπαμε παραπάνω σε εφαρμογή, αλλά δεν μπορείτε να πάτε παρακάτω.

Τρώτε ήδη ελάχιστα επεξεργασμένα και ολόκληρα τρόφιμα. Ασκείστε. Παίρνετε άφθονο ποιοτικό ύπνο. Δαπανάτε περισσότερες θερμίδες από ότι καταναλώνετε, και άλλα τέτοια θεμέλια βράχια. Και επειδή αυτά τα μεγάλα βράχια είναι ήδη στη σωστή θέση τους, η ΚΛΥ έρχεται πλέον για να δώσει μια νέα σπίθα και να ξυπνήσει τον οργανισμό μας, αντί να είναι η κύρια μέθοδος επίτευξης αποτελεσμάτων.

  • Είστε ήδη πολύ άπαχοι αλλά θέλετε να γίνετε πιο λεπτοί ή να γραμμώσετε.

Όταν έχετε γίνει ήδη σούπερ άπαχοι, το σώμα σας θα αρχίσει να καταπολεμά κάθε τελευταία απώλεια λίπους, επειδή εντοπίζει κίνδυνο βίου. Η κυκλική λήψη θερμίδων και υδατανθράκων, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της μεταβολικής προσαρμογής που συμβαίνει συχνά με ένα χρόνιο και συνεχές έλλειμμα θερμίδων.

Επιπλέον, η ΚΛΥ μπορεί να κάνει το έλλειμμα θερμίδων να μοιάζει λιγότερο επώδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή σας επιτρέπει να περιορίσετε τις ημέρες με λιγότερο φαγητό, σε μικρές, καλύτερα διαχειρίσιμες  περιόδους, αντί για αρκετές εβδομάδες άθλιων, δυσάρεστων ημερών έλλειψης και πείνας.

  • Θέλετε να διαχειριστείτε το διατροφικό και το προπονητικό στρες (και εφαρμόζετε όμως ήδη και άλλες βασικές στρατηγικές).

Εάν ανησυχείτε για το αν θα μπορέσετε να βγάλετε σκληρή προπόνηση χωρίς υδατάνθρακες, ή για το εάν ένα χρόνιο έλλειμμα θερμίδων επηρεάζει τις ορμόνες σας, μπορείτε να σκεφτείτε να ξεκινήσετε την ΚΛΥ. Η περιοδική “συμπλήρωση” των αποθηκών ενέργειας και υδατανθράκων, μπορεί να πει στο σώμα σας ότι όλα είναι εντάξει και η πείνα δεν είναι επικείμενη. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι κάνετε και άλλα πράγματα για να διαχειριστείτε το συνολικό φορτίο άγχους, (όπως αρκετό ύπνο, zanax… χαχαχα).

Αυτό λοιπόν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για:

Α. Γυναίκες (των οποίων τα κεντρικά συστήματα ορμονικής ρύθμισης μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στα διατροφικά ελλείμματα, (που είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η διαλειμματική νηστεία δεν είναι πάντα τόσο καλή για τις γυναίκες, γι’ αυτό σας φωνάζω: Πάψτε να κάνετε ότι μοδάτη δίαιτα βλέπετε στο ίντερνετ. Δεν ξέρετε τον οργανισμό σας και μετά άντε να επισκευαστείτε).

Β. Άπαχους ανθρώπους (που συνήθως έχουν λιγότερη κυκλοφορία της λεπτίνης)

  • Όσοι προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, ή να αλλάξετε την εμφάνιση της σωματικής σας διάπλασης για έναν διαγωνισμό, όπως οι “μποντυμπιλντεράδες” ας πούμε, ή πριν από μία φωτογράφιση κλπ τέτοια.

Η πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει την ισορροπία υγρών στο σώμα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τόσο το βάρος όσο και την εμφάνιση την ημέρα του διαγωνισμού.

  • Όσοι στοχεύετε σε αυξητικά κέρδη.

Ας πούμε ότι είστε προχωρημένος bodybuilder. Είστε ήδη σε εξαιρετική κατάσταση και είστε πολύ κοντά στο γενετικό σας ανώτατο όριο. Η ΚΛΥ μπορεί να είναι η διαφορά ανάμεσα στο να κερδίζετε ένα κιλό μυ, σε σχέση με τρία κιλά μυών σε ένα χρόνο. Για έναν προχωρημένο bodybuilder, αυτή είναι φοβερή πρόοδος.

Αν όμως είστε αρχάριος bodybuilder, και μόλις αρχίζετε να παίρνετε μυϊκό, η ΚΛΥ, πιθανώς δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά για εσάς. Και μπορεί να σας αποσπάσει από τη συνεπή εφαρμογή των μεγάλων κύριων βράχων-βάσεων που θα σας ωθήσουν προς τα εμπρός.

Στην πραγματικότητα, θα ήταν έξυπνο να διατηρήσετε αυτήν τη στρατηγική στην πίσω τσέπη σας, σε περίπτωση που την χρειαστείτε αργότερα, όταν είστε πιο προχωρημένοι και δεν επωφελείστε πλέον από τα κέρδη των μεθόδων που κάνατε σαν νέοι.

  • Δεν ανέχεστε καλά τους υδατάνθρακες.

Άτομα με υποκείμενα μεταβολικά προβλήματα (όπως κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα ή αυξημένη φλεγμονή) μπορεί να μην αισθάνονται καλά μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων (όπως: φούσκωμα και κόπωση).

Ωστόσο, αυτή η ομάδα μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες όταν είναι ενεργή σε κάποια μορφή άσκησης. Έτσι, μπορούν να επωφεληθούν από το να καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων, γύρω από τις προπονήσεις .

(Και ακόμα καλύτερα, με το χρόνο και την παρατεταμένη δραστηριότητα, μπορεί να γίνουν πιο μεταβολικά υγιείς, πράγμα που σημαίνει βελτιωμένη συνολική ανοχή σε υδατάνθρακες και μεγαλύτερη διατροφική ευελιξία.)

  •  Εάν έχετε μια σταθερότητα σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Επειδή η αλλαγή των συνηθειών σας, έχει πάντα κόστος. Για παράδειγμα, η ΚΛΥ μπορεί να σας κάνει να αλληλεπιδράτε λιγότερο κοινωνικά λόγω των αυστηρότερων κανόνων σχετικά με τις ώρες γεύματος.

Ή ας πούμε ότι η παρακολούθηση του πόσο και πότε πρέπει να τρώτε, σας κάνει να αισθάνεστε αγχωμένοι και συγκλονισμένοι. Σε αυτήν την περίπτωση, η ΚΛΥ θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική σας υγεία. Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι αντισταθμίσεις μπορεί να αξίζουν τον κόπο. Για άλλους, όχι τόσο πολύ.

Τώρα… στο τέλος του άρθρο κάτω, σας έχω ένα κουίζ, που θα σας δείξει αν η ΚΛΥ μπορεί να λειτουργήσει ή όχι για εσάς. Πατήστε το και και δείτε το. Να ξέρετε όμως ότι:

Δεν έχει σημασία τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια του κουίζ και τι αποτέλεσμα θα δείξει, γιατί θυμηθείτε αυτό: Οτιδήποτε και να σας δείξει, είναι όλα εντάξει. Μπορεί να μάθετε ότι απλώς δεν μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ΚΛΥ. Ή ότι αισθάνεστε τέλεια όταν κάνετε ΚΛΥ. Ή ίσως μάθετε ότι η ΚΛΥ είναι ο αγαπημένος σας τρόπος για φαγητό. Ή ότι δεν αξίζει όλη την προσπάθεια. Ή κάτι άλλο. Ότι και να δείτε, μάθετε πως είναι όλα καλά.

Το κλειδί είναι να διατηρείτε ανοιχτό μυαλό και να έχετε τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία: τη δική σας προσωπική εμπειρία στο τι δουλεύει πραγματικά για σας. Και όπως σας είπα παραπάνω, ο μεγαλύτερος παράγοντας επιτυχίας στο αδυνάτισμα σας, είναι να εμμείνετε σε ένα πρόγραμμα, που να μπορείτε να το ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα, και να το κάνετε άνετα, καθώς και να αισθάνεστε καλά ψυχολογικά. Αυτό είναι όλο το κλειδί!

Τώρα… η ΚΛΥ δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποιος που δεν έχει γνώση να το φτιάξει μόνος του, όπως δεν είναι η κέτο. Χρειάζεται πολύ καλό υπολογισμό των συστατικών, ώστε να μην υπάρξει έλλειψη στοιχείων και σου γυρίσει μπούμερανγκ! Επίσης, δεν στη συνιστώ, εάν έχεις να χάσεις πολλά κιλά! Θα ξεκινήσεις πρώτα με υποθερμιδική πλήρη διατροφή και προς το τέλος που κολλάς μπορείς να βάλεις και ΚΛΥ, για να ξεγελάσεις το σώμα σου να συνεχίσει να χάνει. Εάν λοιπόν θες να χάσεις μόλις 10 το πολύ 15 κιλά μόνο, μπορείς να τη δοκιμάσεις. Αλλά εάν δεν ξέρεις πώς να την κάνεις, μπορείς να μου στείλεις μνμ και να στη συνθέσω εγώ για σένα. Εάν θες περισσότερα κιλά να χάσεις, στείλε πάλι μνμ και θα σε πάω βήμα-βήμα όπως πρέπει με τους μεγάλους πυλώνες-βράχους που είπαμε παραπάνω, για να χάσεις μόνο λίπος και να έχεις και πλήρη υγεία και ενέργεια! Γιατί πρώτα θωρακίζουμε αυτά, ενώ συγχρόνως χάνουμε βάρος!

Για να παραλάβετε το ΤΕΣΤ που σας είπα, πατήστε εδώ:

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας