Ο τίτλος ίσως σου έχει φανεί παράξενος αλλά σήμερα όντως θα μιλήσουμε για επίπεδα πολυκατοικιών, γιατί με αυτό το απλό παράδειγμα θα καταλάβεις πού βρίσκεσαι και γιατί σου συμβαίνουν πολλά γεγονότα, και χρειάζεσαι αλλαγή.

Μία αλλαγή, που θα σε ανεβάσει επίπεδο!

Πριν όμως από όλα θα σου πω έναν κανόνα που είναι νόμος:

“Το μέγεθος των ερωτήσεων και των αιτήσεων σου, καθορίζει και το μέγεθος των απαντήσεων και των παροχών σου”!

Και για να στο πω πιο απλά, το πόσο μεγάλα όνειρα κάνεις, και το πόσα ζητάς από τη ζωή, καθορίζει και το πόσα θα φτάσεις και το πόσα θα λάβεις.

Και από τι εξαρτάται το μέγεθος των ερωτήσεων και των ονείρων μου;

Από τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω που έχεις για σένα, τις δυνατότητές σου, για τη ζωή, για τις σχέσεις, και γενικά τα όρια που έχει θέσει ότι μπορείς να κινείσαι μέσα, και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείσαι, σκέφτεσαι, υπάρχεις άρα και μέσα από αυτό ζητάς.

Και από τι δημιουργήθηκαν, καθορίστηκαν και πλαισιώθηκαν οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω σου και τα πιστεύω μου;

Από το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκες, μεγάλωσες, αναπτύχθηκες, διδάχθηκες και έμαθες να ζεις. Το περιβάλλον, το οποίο σου καθόρισε και σου καθιέρωσε τι είναι το σωστό και το αληθινό.

Και να σου πω κάτι; Το περιβάλλον που έμαθες να ζεις, σε συνοδεύει μέχρι σήμερα, και είναι το οικείο και το βατό περιβάλλον που ακόμα ζεις.

Ναι αλλά το περιβάλλον που ζω ήδη δεν με εξυπηρετεί. Θέλω κάποια πράγματα στη ζωή μου και τα θεωρώ πολύ απόμακρα. Πολύ θα ήθελα να ζω διαφορετικά γιατί δεν αισθάνομαι καλά έτσι όπως ζω, από την άλλη όμως θεωρώ ότι δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό, αλλά και το να ζήσω διαφορετικά και όπως θα ήθελα είναι αδύνατο!

Είναι ακριβώς το ίδιο σαν να ζεις στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, να μην σου αρέσει, να κοιτάς τους κατοίκους του 5ου ορόφου, και να παρακαλάς να έμενες εκεί! Δεν έχεις όμως τους πόρους για να αγοράσεις διαμέρισμα στον 5ο όροφο.

Η διαφορά όμως είναι, πώς στην πραγματικότητα έχεις τους κατάλληλους και ακόμα περισσότερους πόρους από ότι νομίζεις για να αγοράσεις και τον πέμπτο και την ταράτσα μαζί, για να κάνεις και κιόσκι να απολαμβάνεις τη θέα!

Γιατί δεν μιλάμε για οικονομικούς πόρους εδώ, αλλά για εγκεφαλικούς πόρους δυνατοτήτων!

Δεν γεννήθηκες χωρίς εφόδια όταν ήρθες η ζωή. Γεννήθηκες με το ίδιο σακούλι με εφόδια όπως κάθε άνθρωπος, και μάλιστα όπως κάθε πετυχημένος άνθρωπος. Όλοι οι άνθρωποι με τα ίδια ακριβώς εφόδια γεννηθήκαμε.

Με την ίδια κατασκευή εγκεφάλου, πού στην αρχή περιείχε μέσα κάθε εφόδιο και κάθε πόρο που χρειάζεσαι για να πετύχεις τα πάντα.

Ποια ήταν λοιπόν η διαφορά που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία ενός ανθρώπου που ζητιανεύει στα φανάρια και ζει κάτω από γέφυρες, και ενός πετυχημένου στη ζωή του; Αφού με τα ίδια εφόδια ήρθαμε στη γη.

Η διαφορά στάθηκε στην εκμετάλλευση των εφοδίων και των πόρων στη μετέπειτα πορεία του καθενός.

Τα γεγονότα και τα συμβάντα είναι σχεδόν ίδια σε κάθε άνθρωπο. Και μάλιστα στους πιο πετυχημένους, συνέβησαν πιο δυσμενείς συνθήκες,  απογοητεύσεις, και αποτυχίες.

Όλοι οι άνθρωποι ξεκινάμε ζώντας σε ένα υπόγειο πρώτα στην πολυκατοικία της ζωής, εκτός ορισμένους που γεννήθηκαν κατευθείαν στον 5ο όροφο λόγω των γονιών τους. Το οποίο βέβαια δεν έχει καμία μα καμία σημασία στη μετέπειτα πορεία της ζωής του καθενός. Μόνο εάν θέλει να διατηρηθεί να ζει στον πέμπτο αυτός που γεννήθηκε εκεί θα συνεχίσει να ζει στον 5ο όροφο. Το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε να ζει στο υπόγειο μετέπειτα.

Όπως και πάρα πολλοί που γεννήθηκαν όπως όλοι στο υπόγειο, κατόρθωσαν να ανέβουν στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας της ζωής!

Άρα, όπως βλέπεις είναι καθαρά θέμα επιλογής και το τι θες πραγματικά!

Και βέβαια ο καθένας βλέπει την κορυφή του παγόβουνου του καθενός, την επιθυμεί, τη χαίρεται η την ζηλεύει, αλλά δεν θέλει να περάσει από τα εννέα δέκατα του υπολοίπου παγόβουνου που δεν φαίνεται.

Αυτοί όμως είχαν τα κότσια να το κάνουν. Γιατί το ήθελαν όντως πολύ!

Οι υπόλοιποι απλά «θα» ήθελαν…

Τώρα… Αυτό που συμβαίνει πάντα είναι ότι όταν ζεις σε ένα υπόγειο, το περιβάλλον που έχεις μάθει να κινείσαι, είναι επίπεδο υπογείου. Οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι, είναι όσοι κατοικούν στη διπλανή πόρτα που έχεις στο υπόγειο. Δεν έχεις άλλους γείτονες δίπλα σου. Με αυτούς που συναναστρέφεσαι, με αυτούς επικοινωνείς και με αυτούς ανταλλάζεις απόψεις, γνώμες, και γενικά έχεις να κάνεις μόνο με τα του υπογείου, όπου έχεις μάθει να κινείσαι άνετα, ακόμα αν και δεν σου αρέσει να ζεις εκεί, ακόμα και αν δεν σου αρέσει να συναναστρέφεσαι με τους γείτονες σου.

Το υπόγειο το ξέρεις. Δεν σε φοβίζει τόσο επειδή έχεις μάθει να το ελέγχεις.

Αυτό που σε φοβίζει και δεν ελέγχεις είναι οι από πάνω όροφοι, που δεν ξέρεις πώς είναι, και δεν ξέρεις αν έχεις τα εφόδια να ζήσεις και να επικοινωνήσεις εκεί. Επειδή δεν έχεις πάει ποτέ.

Και έτσι συμβαίνει όταν ζεις σε ένα υπόγειο. Μπορείς να επικοινωνήσεις χωρίς να ζορίζεσαι με αυτούς τους ανθρώπους που υπάρχουν στο ίδιο επίπεδο, αλλά βλέπεις ότι δεν έχουν να σου προσφέρουν αυτό που θες.

Και παρατηρούμε πολλοί άνθρωποι να θέλουν παραδείγματος χάρη καμία σχέση καλή, και να πέφτουν όλο σε άσχημες καταστάσεις. Επειδή ακριβώς με αυτούς τους ανθρώπους επικοινωνούν, με αυτούς τους ανθρώπους αισθάνονται ασφάλεια να κάνουν βήματα για σχέση. Θεωρούν ότι οι καλοί είναι όλοι πιασμένοι, και δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με αυτούς, ούτε έχουν το θάρρος να προσεγγίσουν αυτούς που θεωρούν καλύτερους.

Και δυστυχώς όλο αυτό ενεργεί υποσυνείδητα μέσα τους, και τους οδηγεί χωρίς καν να το καταλαβαίνουν. Και παραπονιούνται ότι θέλουν κάτι καλό αλλά πέφτουν όλο σε ηλίθιους και ηλίθιες.

Στην πραγματικότητα συναναστρέφονται και ελκύουν τους γείτονές τους.

Μόνο εάν τολμήσεις και πατήσεις τα σκαλιά για να ανέβεις όροφο, θα απομακρυνθείς από το περιβάλλον του υπογείου και τους ανθρώπους του υπογείου.

Και αυτό μπορεί να στο χαρίσει μόνο η προσωπική σου αυτοβελτίωση!

Όσο στέκεσαι στα ίδια, στο ίδιο επίπεδο, στις ίδιες σκέψεις, τα ίδια πιστεύω και στις ίδιες πεποιθήσεις, στο ίδιο πνεύμα και νοοτροπία, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ Πρόοδος.

Μάλιστα, δεν μπορείς να συνεννοηθείς με τους από πάνω γείτονες της πολυκατοικίας της ζωής! Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις άνετα. Γιατί δεν ακούγεστε.

Όσο ανεβαίνεις όμως όροφο, τόσο απομακρύνεσαι από το υπόγειο και τους από κάτω ορόφους. Και σε κάθε όροφο που είσαι, επικοινωνείς άνετα μόνο με όσους κατοικούν στον ίδιο όροφο. Δεν χρειάζεται να φωνάζεις, γιατί ακούγεστε. Με αυτούς που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις πλέον είναι με αυτούς που κατοικούν στους από κάτω ορόφους, γιατί είστε μακριά και πρέπει να φωνάζετε για να ακούγεστε.

Και όσο απομακρύνεσαι από τους από κάτω, τόσο δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους, και σου φαίνονται απόμακροι.

Γιατί όμως άλλοι αισθάνονται καλά στο υπόγειο και άλλοι δεν αισθάνονται καλά; Γιατί ενώ παρόλο που αισθάνομαι πιο άνετα να επικοινωνώ με τους γείτονες που κατοικώ στον ίδιο όροφο, δεν μου αρέσει αυτό που είναι ούτε αυτοί, ούτε το υπόγειο το ίδιο;

Ξέρεις η πραγματική και αρχική κατασκευή και φτιαξιά μας, δεν έγινε για υπόγειο.

Κάποιοι αισθάνονται αυτή τη φύση τους, και κάποιοι έχουν αποδεχτεί την παρά φύση εξέλιξή τους.

Σε κάποιους δεν αρέσει το υπόγειο, και κάποιοι αποδέχτηκαν το στυλ της υπόγειας ζωής. Δεν είχαν τη δύναμη να δουν την εναλλακτική, και προσαρμόστηκαν να ζουν στο υπόγειο, να φέρονται υπογείως, και να μιλάνε με αυτό τον τρόπο. Έπεισαν μάλιστα τους εαυτούς τους, ότι είναι ξεχωριστοί και ότι είναι ένα είδος μαγκιάς αυτό. Πώς αλλιώς να μπορέσουν να το δικαιολογήσουν άλλωστε; κάπου έπρεπε να στηριχτεί όλο αυτό.

Μου θυμίζει κάποιες παλιές διαφημίσεις ουίσκι και τσιγάρων, που επειδή δεν μπορούσε το προϊόν να προβάλει κάποια χρησιμότητα ή κάποια ανάγκη, προβαλλόταν το στυλ, η μαγκιά, και το να σε κάνει να αισθάνεσαι ξεχωριστός αν πίνεις από αυτό το συγκεκριμένο ποτό ή καπνίζεις από το συγκεκριμένο τσιγάρο. Προβαλλόταν μία κουλτούρα, που ο διαφημιστής προσπαθούσε να σε πείσει ότι ήταν ανάγκη.

Όσο στήριγμα λοιπόν είχαν αυτά τα προϊόντα για να πείσουν τον κόσμο να τα αποδεχτεί, τόσο στήριγμα υπάρχει στο να προβάλει κανείς τη ζωή του υπογείου, καλύτερη από του πέμπτου ορόφου.

Στην πραγματικότητα, η ίδια η προσπάθεια να αποδείξει κάνεις αυτό, φανερώνει το πόσο μεγάλη επιθυμία έχει να ξεχωρίσει και να ανέβει επίπεδο ένας τέτοιος άνθρωπος. Αλλά επειδή δεν μπορεί, αυτοπροβάλλεται με άλλο ανούσιο και ανόητο τρόπο. Βέβαια ο ίδιος δεν το ξέρει, αλλά ποιος να του το πει;

Και για να σε ακούσει ή να ακουστείς, θα πρέπει να φωνάζετε. Δεν θα μιλάτε άνετα και σιγά. Και όσο ανεβαίνεις επίπεδο και απομακρύνεσαι, τόσο δεν θα ακούγονται οι φωνές σας, και τόσο δεν θα μπορείτε να συγκάνετε. Και τόσο δεν θα ασχολείσαι μαζί τους. Θα είναι πλέον κάτι ξένο για σένα, που σε κουράζει η επαφή μαζί τους. Οπότε και αποβάλλονται από τη ζωή σου.

Γελάω όταν βλέπω κάτι βίντεο με τίτλο: «Πώς να αποβάλεις τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου»…

Και το ωραίο είναι ότι το αντιγράφουν πολλοί coach σαν θεμα, και λένε μέσα ένα μπούσουλα για το τι να κάνεις για να αποβάλεις τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου.

Δεν γίνεται φίλοι μου καλοί με μπούσουλες να αποβάλεις την τοξικότητα από τη ζωή σου. Όσο κινείσαι, ζεις και συναναστρέφεσαι στο ίδιο επίπεδο ζωής με τοξικούς ανθρώπους, δεν πρόκειται να αποβληθούν από τη ζωή σου. Ότι προσπάθεια και να κάνεις για να τους απομακρύνεις, είναι οι μόνοι οικείοι γείτονες σου.

Μόνο αν ο ίδιος βελτιωθείς και ανέβεις επίπεδο θα απομακρυνθούν αυτόματα από τη ζωή σου χωρίς καμία, μα καμία προσπάθεια από μέρους σου.

Ανέβα εσύ επίπεδο και όροφο στη ζωή σου, και θα δημιουργηθεί άμεσα ένα χάσμα μεταξύ σας. Οι ίδιοι θα απομακρύνονται, αλλά και εσύ θα έχεις την άνεση να απομακρυνθείς από αυτούς. Μόνο του θα γίνει αυτόματα. Χωρίς φόβο. Χωρίς κόπο. Δεν απομακρύνονται με προσπάθεια και μεθόδους. Μόνο εάν επενδύσεις στην αυτοβελτίωση σου.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσεις τους φόβους που σε μπλοκάρουν στο να πάρεις την απόφαση να πατήσεις τα σκαλιά να ανέβεις όροφο.

Αρκεί να πατήσεις το πρώτο σκαλί. Εκεί θα δεις ότι δεν σε κυνηγάει κανένας δράκος.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας