Κατά καιρούς κυκλοφορούν τέτοιες βροχές στον αέρα, από τις οποίες δεν μας σώζουν ούτε κι οι ίδιες οι ομπρέλες! κι η χειρότερη ενημέρωση βεβαίως, είναι τι άλλο; μα φυσικά το “χαλασμένο τηλέφωνο” ή το “ράδιο αρβύλα”! (και δεν αναφέρομαι στην συμπαθητική τηλεοπτική εκπομπή φυσικά).

Αλλά ας δούμε λίγο τι εννοώ και ίσως αναγνωρίσετε κι εσείς αυτές τις… ομπρέλες!

Λόγω άγνοιας, η οποία προέρχεται από τη μεγάλη… πολυφωνία και ενημέρωση πολλών ειδικών που απόκτησαν γνώση με 2 μήνες σε κάποιο γυμναστήριο, ή διάβασαν κάποια άρθρα, έχουν δημιουργηθεί μερικές εντυπώσεις στον κόσμο, που χρίζουν απαντήσεων.

Θέλω λοιπόν με αυτό το άρθρο, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες τέτοιες έννοιες, και να μάθουμε τελικά, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΨΕΜΑ.

Αλλά ας μπούμε στο “ψητό”:

1) ΟΙ ΦΟΡΜΕΣ ΕΦΙΔΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΣΕΔΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑ;

ΨΕΜΑ. Εδώ βέβαια, γελάμε!!! Αν ήταν δυνατόν να καιγόταν το λίπος επειδή ιδρώνουμε φορώντας ρούχα, ε, τότε… ΖΗΤΩ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ! Αυτός ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ιδρώτας που χάνουμε από το σώμα μας όταν ιδρώνουμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΠΟΣ!… ΕΙΝΑΙ ΝΕΡΟ! Δεν περιέχει λίπος και δεν αποβάλλει λίπος. Αντίθετα από το διαφημιζόμενο “καλό” που λέγεται ότι κάνει, μας κάνει να χάνουμε από το ζωτικό και πολύτιμο νερό, που τόσο ανάγκη έχει ο οργανισμός μας! Βεβαίως κάποιος θα με ρωτήσει: “μα μόλις έβαλα αυτά τα ρούχα, έχασα αμέσως τόσους πόντους από τη μέση μου και τόσα κιλά”. Εμ, βέβαια! Εφόσον σε έχουν στραγγίξει από νερά και σε έχουν αφυδατώσει τόσο πολύ, τι περίμενες να δεις; για μετρήσου και ξαναζυγίσου το απόγευμα να δούμε κατά πόσο έχασες κιλά και πόντους; Γιατί άμα χάσεις λίπος, δεν ξαναγίνεται σε λίγες ώρες! Εδώ θες να καταναλώνεις 500 θερμίδες τη μέρα λιγότερες επί μία συνεχή εβδομάδα για να χάσεις ένα κιλό λίπους! κι εσύ το ‘χασες και το ξανάβαλες σε μία μόλις μέρα; Λίγο παράλογο ε;… οπότε… ΨΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ!!!

2) «Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ».

 ΨΕΜΑ φυσικά! Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Η διάφορά τους συνίσταται στο ότι η φρουκτόζη είναι 1,5 φορά πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και επομένως για να πετύχουμε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης, συνεπώς προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Θα σας πω βεβαίως, ότι η σύσταση της ζάχαρης, αποτελείται από 1 μόριο γλυκόζης και 1 μόριο φρουκτόζης!

3)  «ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ».

ΨΕΜΑ. Το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και άρα «παχαίνει» περισσότερο. Ωστόσο, το μέλι περιέχει και ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, που το καθιστούν υψηλότερης θρεπτικής αξίας από την επεξεργασμένη ζάχαρη, ενώ συνάμα, μπορούν να το μεταβολίσουν καλύτερα. Καλύτερο το μέλι λοιπόν, αλλά με προσοχή, γιατί μπορεί να μας δώσει παραπάνω θερμίδες ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ!

4). «ΕΑΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΩ ΓΕΥΜΑΤΑ, ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ ΠΙΟ ΠΟΛΥ».

ΨΕΜΑ. Από τα χειρότερα βασανιστήρια που μπορούμε να κάνουμε στο μεταβολισμό μας! Για να κρατήσουμε ψηλά το μεταβολισμό μας, το 1ο που πρέπει να κάνουμε, είναι να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα. Τα γεύματα μας, θα πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο, το πολύ 3 με 4 ώρες, ΑΥΣΤΗΡΑ. Οπότε, βλέπουμε ότι χρειάζεται να τροφοδοτούμε αρκετές φορές τη μέρα το σώμα μας με τροφή. Σε περίπτωση που δεν το κάνουμε, το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να επιβραδύνουμε το μεταβολισμό μας και να πεινάμε σαν “λύκοι” στο επόμενο γεύμα, με αποτέλεσμα να θέλουμε να φάμε “και σίδερα”.

(Για το τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν στερείται τροφής την ώρα που πρέπει, δες τα σχετικα άρθρα: ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ καθώς και το: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ).

5) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΛΙΠΟΣ

ΨΕΜΑ.  Δεν υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να κάψουν λίπος. Ορισμένα τρόφιμα (πχ. με καφεΐνη) μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό σας (τον τρόπο δηλαδή που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια) για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν προκαλούν την απώλεια βάρους. Αν ήταν έτσι, τότε όλοι θα τρώγαμε αυτές τις τροφές, και δεν θα ψάχναμε για κάτι άλλο, ούτε θα σπουδάζαμε με τόσο κόπο διαιτολογία.

6) ΤΑ ΛΙΠΟΤΡΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΓΕΝΕΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ ΘΑ ΜΕ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΝ

ΨΕΜΑ. Όχι απλώς δεν αδυνατίζουν, αλλά ούτε καν βοηθάνε στο αδυνάτισμα. Καμία ουσία που περιέχουν δεν έχει επαρκή ποσότητα, ώστε να δράσει και να φέρει αποτέλεσμα. Και βέβαια, δεν μιλάμε για τα φάρμακα που υπάρχουν και θέλουν διάγνωση και συνταγή γιατρού. Μιλάμε για τα “φυσικά” προϊόντα που πουλάνε σε μαγαζιά. Θα μου πεις: “μα είχα πάρει κάποια στιγμή και έχασα βάρος“. Ναι… μήπως όμως είδατε ότι σε κάποια από αυτά, δίνουν στο κουτί και μια δίαιτα μαζί; Και αν δεν δίνουν, είναι σίγουρο ότι μαζί με τη λήψη τους, κάνατε και κάποιο είδος δίαιτας. Δεν χάσατε βάρος από αυτά, αλλά από τη ΔΙΑΙΤΑ! Και όταν κόψατε τη δίαιτα, σταματήσατε να χάνετε και βάρος. Χαμένα λεφτά λοιπόν… Διαθέστε αυτά τα χρήματα για να ψωνίσετε τρόφιμα καλύτερα, και βρείτε κι έναν καλό διαιτολόγο στην περιοχή που μένετε, γιατί θα σας στοιχίσει λιγότερο! (ή ελάτε σε μένα… χεχε)…

7) ΑΜΑ ΤΡΩΩ ΠΡΟΙΟΝΤΑ “LIGHT” ΘΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ

ΨΕΜΑ. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το πόσα λιπαρά ή ζάχαρη έχει ένα προϊόν, σε σχέση με το πόσες θερμίδες έχει. Με την ένδειξη “light” εννοούν ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει χαμηλά λιπαρά (ή και καθόλου) ή δεν ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Αν δείτε τον πίνακα με τις θερμίδες του προϊόντος, θα διαπιστώσετε πως light ΔΕΝ σημαίνει και λίγες θερμίδες!

8) ΟΛΑ ΤΑ ΛΙΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΩ

ΨΕΜΑ. Όχι απλώς ψέμα, μα και αντίθετο από ότι ισχύει στην πραγματικότητα! Υπάρχουν 4 ειδών λίπη: Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα τα οποία είναι τα “καλά” λίπη που ΕΞΑΠΑΝΤΟΣ χρειαζόμαστε, και τα κορεσμένα και τρανς, που είναι τα “κακά” λίπη, και καλό θα είναι ΑΥΤΑ να αποφεύγουμε.

Περισσότερες πληροφορίες για τα λίπη δες το σχετικό άρθρο: Φάε λίπος, για να κάψεις λίπος!

Δες κι άλλους διατροφικούς Μύθους εδώ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ Νο2

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας