Συνηθίζουμε να λέμε πώς για να πετύχω κάποιον στόχο ολοκληρωτικά, χρειάζομαι κίνητρο.

Πού θα βρεθεί όμως κίνητρο, και πώς ενεργοποιείται;

Γιατί πίσω από το κίνητρο υπάρχουν βαθύτεροι υποκινητές, που είτε μας το ενεργοποιούν, είτε μας το μπλοκάρουν.

Μπορεί να μην το έχεις καταλάβει και να ψάχνεσαι τελείως διαφορετικά, είτε για τις επιτυχίες είτε για τις αποτυχίες που σου συνέβησαν στη ζωή σου, αλλά ένα από τα ζωτικότερα κλειδιά που σε υποκινούν να πετύχεις ή να αποτύχεις, είναι οι προσωπικές βαθιές σου αξίες που έχεις για τη ζωή!

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε τη βαρύτητα αυτού του θέματος, τόσο γρηγορότερα θα βελτιστοποιήσουμε τη ζωή μας! Και μάλιστα σε σημείο να έχουμε μόνο επιτυχίες!

Η κατανόηση των αξιών σας

Η κατανόηση των αξιών σας είναι ένα κρίσιμο πρώιμο βήμα για να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας, να λάβετε αποφάσεις, να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο, να καταλάβετε τι σας αγχώνει, να αναπτύξετε αποτελεσματικές σχέσεις με τους άλλους και να ξεκλειδώσετε τα κίνητρά σας.

Οποιαδήποτε αποτυχία ή επιτυχία έχετε στη ζωή σας, έχει τη βάση της στις βαθύτερες εσωτερικές σας αξίες! Αυτές σας προσδιορίζουν και σας υποκινούν να κάνετε ή να μην κάνετε σωστές επιλογές και σχέσεις!

Τι είναι μια αξία;

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξία είναι κάτι στο οποίο δίνεις υψηλή προτεραιότητα και αντιπροσωπεύει αυτό που είναι σημαντικό για σένα στη ζωή σου. Μερικά παραδείγματα αξιών που μπορεί να έχετε μπορεί να περιλαμβάνουν την επίτευξη, τη φροντίδα για τους άλλους, την ανησυχία για το περιβάλλον, τον έλεγχο των καταστάσεων, την ασφάλεια σας, την ελευθερία σας, ή την εκτίμηση του εαυτού σας.

Όλοι έχουμε διαφορετικά σύνολα αξιών που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, αν έχετε υψηλή αξία φροντίδας, είναι πιο πιθανό να δώσετε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας επιτρέπουν να φροντίζετε τους άλλους και είναι πιο πιθανό να αισθανθείτε ικανοποιημένοι σε αυτό.

Λαμβάνοντας αυτό το ίδιο παράδειγμα, εάν δεν είστε σε θέση να ενεργείτε με τρόπο που σας επιτρέπει να εκπληρώσετε την αξία φροντίδας σας, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε δυστυχισμένοι ή ακόμη και αγχωμένοι.

Έτσι, αν αναρωτιέστε γιατί δεν φαίνεται να είστε σε θέση να κάνετε πετυχημένες αλλαγές στη ζωή σας, να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας ή να διατηρήσετε μια νέα απόφαση ή σχέση, ίσως να θέλετε να αναρωτηθείτε για τον ρόλο που παίζουν οι αξίες σας. Ίως ο στόχος ή η προβλεπόμενη δράση σας δεν είναι σύμφωνη με τις βαθιές και πραγματικές αξίες της προτεραιότητάς σας.

Εάν δεινοπαθείτε με μια συγκεκριμένη σχέση στη ζωή σας, ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον ρόλο που έχουν οι αξίες σας και του άλλου ατόμου σε αυτήν τη σχέση.

Σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρεις, ότι αν δεν ζεις σύμφωνα με τις πιο βαθιές σου αξίες σκοπού, μπορεί να πετύχεις πολλά, αλλά δεν θα βιώσεις την πληρότητα που αληθινά αξίζεις.

Το να προσπαθήσεις να βρεις τις πραγματικές σου αξίες, είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα δυσκολευτείς εάν δεν οδηγηθείς, επειδή μπερδεύουμε τις πραγματικές προσωπικές μας αξίες, με τις αξίες που μας έχει μάθει το κοινωνικό σύστημα ότι πρέπει να έχουμε. Έχουμε μεγαλώσει ο καθένας σε ένα κοινωνικό σύστημα, που ξεκινώντας από το οικογενειακό πρώιμο περιβάλλον μας, οδηγηθήκαμε και εκπαιδευτήκαμε να θεωρούμε αξίες τρίτων για δικές μας αξίες.

Όπως και να έχει όμως, στο πέρασμα της ζωής δημιουργήσαμε αξίες με τις οποίες υποσυνείδητα κρίνουμε ανθρώπους και καταστάσεις, οι οποίες εμπλέκονται σε κάθε απόφαση που παίρνουμε στη ζωή.

Ακόμα και μία ερωτική σχέση ή μία επιχειρηματική συνεργασία, μπορούν να χαλάσουν ή να πετύχουν, εξαιτίας των αξιών που έχουν τα πρόσωπα που σχετίζονται.

Αν μία σχέση πληρεί και συμφωνεί με τις αξίες των συσχετιζόμενων, τότε αυτή η σχέση θα πετύχει και θα έχει διάρκεια. Στην αντίθετη περίπτωση, μόλις φανερωθούν καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν τις εσωτερικές αξίες των σχετιζόμενων, επέρχεται άμεση διάλυση! Και επειδή όλο αυτό γίνεται υποσυνείδητα, συνήθως υπάρχει απορία στο γιατί διαλύθηκε η κατάσταση!

Είναι λοιπόν ζωτικά σημαντικό να ξεκαθαρίζουμε τις αξίες που έχουμε όταν καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις ζωής!

Τι κάνεις λοιπόν;

Κατ’ αρχάς, οι βασικές αξίες που έχουμε συνήθως οι άνθρωποι, χωρίζονται σε αξίες επίτευξης ηδονής, και σε αξίες αποφυγής του πόνου, με τις αξίες αποφυγής του πόνου να έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από την επίτευξη των αξιών ηδονής!

Οι βασικές αξίες επίτευξης ηδονής είναι:

  • Αγάπη
  • Επιτυχία
  • Προσωπική αξία
  • Ελευθερία
  • Οικειότητα
  • Ασφάλεια
  • Περιπέτεια
  • Δύναμη
  • Πάθος
  • Άνεση
  • Υγεία

Αξίες πόνου, προς αποφυγή:

  • Απόρριψη
  • Εξουθένηση προσωπικότητας
  • Θυμός
  • Απογοήτευση
  • Μοναξιά
  • Κατάθλιψη
  • Αποτυχία
  • Ταπείνωση
  • Ενοχή

Κανονικά, πρώτα αναγνωρίζεις τις αληθινές σου αξίες σκοπού, και μετά τις ιεραρχείς από το ένα μέχρι το δέκα.

Πώς θα μπορέσω όμως να προσδιορίσω ποιες είναι οι πραγματικές μου άξιες για να τις ιεραρχήσω;

Για να μπορέσω να εντοπίσω τις προσωπικές πραγματικές μου αξίες, χρειάζεται εσωτερικό ψάξιμο και μέθοδος.

Έχω δημιουργήσει προσωπικά μία μέθοδο που μπορείτε να βρείτε τις βαθύτερες αξίες σας, τους ακρογωνιαίους λίθους που κινητοποιούν τα κίνητρα σας!

Σε αυτή τη μέθοδο, προσδιορίζουμε πρώτα ένα γεγονός η μία κατάσταση θετική, και μετά μία κατάσταση αρνητική, κάνοντας τη διαδικασία ξεχωριστά για την κάθε κατάσταση.

Χρησιμοποιώντας μέθοδο αυτή, μεταβαίνουμε όλο και πιο βαθιά στους λόγους που μας έκαναν να βλέπουμε και να νιώθουμε τις καταστάσεις που καταγράψαμε θετικές, και στους λόγους που βλέπουμε τις άλλες αρνητικές, μέχρι να φτάσουμε στους πιο βαθιά κρυμμένους ακρογωνιαίους λίθους του υποσυνειδήτου μας, όπου και θα μας φανερωθούν οι πραγματικές βαθιές μας αξίες.

Η μέθοδος μου είναι η εξής:

Εφόσον σκέφτηκες μια κατάσταση που σου έφερε χαρά και μία που σου έφερε δυσφορία, θα απαντήσεις σε καποιες ερωτήσεις που σου έχω ώστε να πηγαίνεις όλο και πιο βαθιά μέσα σου και να εξορύξεις εν τέλει τις προσωπικές σου αξίες που δίνεις προτεραιότητα. Εσύ προσωπικά!

Από κει και πέρα, είναι πιο εύκολο πλέον να καταλάβεις τους λόγους που σε υποκινούν να κάνεις οτιδήποτε στη ζωή, και τους λόγους αποτυχίας, ή επιτυχίας μιας απόφασης σου!

Σου δίνω λοιπόν τη μέθοδο μου δωρεάν, κατέβασε τη και άλλαξε τη ζωή σου από σήμερα κι όλας!

Για να παραλάβεις ΔΩΡΟ τη μέθοδο μου, πάτησε εδώ:

Δες επίσης ένα εντελώς σημαντικό άρθρο, που θα σε πάει ακόμα πιο βαθιά, εδώ: Αξίες και κανόνες

Καραμανέας Ιωακείμ

 Diploma in Health Studies

 Personal Development Coach & Mentor

 Certification in Human Health

 Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living

 Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods

 Specialization in Workout & Training Apps

 Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας