Νομίζω λοιπόν, πως είναι ώρα να μάθεις όλη την πλήρη αλήθεια που υπάρχει σε κάθε αποτυχία που μπορεί να έχεις ζήσει όταν προσπαθείς να αδυνατίσεις, και σε αυτό το βίντεο, θα ασχοληθούμε με αυτό ακριβώς, όπου με ένα απλό μεταφορικό παράδειγμα όπως σου είπα, θα σου δώσω να κατανοήσεις επιτέλους αυτό που δεν σου έχουν πει, ούτε έχεις διαβάσει ποτέ!

Γιατί ένα πολύ συχνό γεγονός όταν αναλαμβάνω έναν άνθρωπο για να αδυνατίσει, είναι να μου λέει πως έχω κάνει από μόνος μου άπειρες προσπάθειες για να αδυνατίσω, έχω δοκιμάσει τα πάντα, έχω δοκιμάσει όλες αυτές τις νέες δίαιτες, αλλά τελικά, οι περισσότεροι είτε δεν αδυνατίζουν, είτε κάποιοι που έχουν ψαχτεί περισσότερο στο θέμα, χάνουν κάποια λίγα κιλά και μετά τέλος.

Όλοι όμως, μα όλοι, τα ξαναπαίρνουν μετά από κάποιο διάστημα, και οι περισσότεροι σε χειρότερη σωματική κατάσταση από πριν. Και αυτό εξηγείται πολύ εύκολα όπως θα δεις σήμερα.

Δεν θα αναφερθώ όμως στα ίδια που είπα σε περασμένη δημοσίευση ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα βιοχημικό εργοστάσιο που πρέπει να ξέρεις όλες τις Επιστήμες για να το ρυθμίσεις. Όχι! Θα σου πω κάτι πιο απλό, για να κατανοήσεις τι συμβαίνει, και το γιατί δεν μπορείς να αδυνατίσεις μέχρι εκεί που θέλεις τουλάχιστον, είτε με τις κλασικές, είτε με όλες αυτές τις έτοιμες αλλά και τις μοντέρνες δίαιτες.

Φαντάσου λοιπόν πως η κατάσταση που θέλουμε να πετύχουμε, είναι σαν ένα άδειο βάζο συγκεκριμένου μεγέθους, ανάλογα την κατάσταση και την ιδιοσυγκρασία που βρίσκεται ο καθένας μας. Και ο στόχος μας είναι να γεμίσουμε αυτό το βάζο.

Εάν λοιπόν γεμίσουμε αυτό το βάζο έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Τώρα… Τα βήματα, τα στάδια και οι ενέργειες που χρειάζονται να επιτευχθεί κάθε στόχος, είναι σαν πέτρες, τις οποίες έχουμε στα χέρια μας, και καλούμαστε να γεμίσουμε το βάζο με αυτές.

Οι πέτρες που έχουμε όμως, δεν είναι όλες ίδιες, ούτε σε μέγεθος ούτε σε αριθμό η κάθε ομάδα ξεχωριστά, αλλά και μεμονωμένα. Και είναι και πολύ συγκεκριμένες, όπως φυσικά και ο κάθε στόχος που έχουμε έχει πολύ συγκεκριμένα στάδια. Δεν έχουν όλοι οι στόχοι ίδιες ενέργειες και στάδια. Όπως το να ανοίξεις ένα καφεκοπτείο ας πούμε, δεν έχει τα ίδια στάδια με το να σπουδάσεις ιατρική.

Υπάρχουν λοιπόν οι μεγάλες πέτρες άμεσης προτεραιότητας που είναι οι βάσεις και τα θεμέλια που χρειάζονται άμεσα, και χωρίς αυτά δεν μπορείς να ξεκινήσεις καν.

Υπάρχουν τα βότσαλα που είναι δευτερεύουσας προτεραιότητας μεν, αλλά εντελώς απαραίτητες για να συνεχίσουμε την πορεία μας και φτάσουμε στο στόχο μας.

Και υπάρχει και η άμμος, που είναι τα τελικά στάδια μικρής προτεραιότητας, αλλά χωρίς αυτά, δεν γίνεται να κλείσουμε τους στόχους μας.

Το τι βέβαια αντιπροσωπεύουν οι πέτρες, θα το δούμε μετέπειτα. Τώρα για αυτή τη στιγμή, θέλω να καταλάβετε τη μηχανική του στόχου, για να κατανοήσετε το γιατί.

Ο κανόνας είναι, πως κανένα βάζο δεν γίνεται να γεμίσει πλήρως με ένα είδος σταδίου. Δεν γίνεται ας πούμε να γεμίσει το βάζο μόνο με τις μεγάλες πέτρες. Θα έχει κενά. Δεν θα μπορέσουν να γεμίσουν μόνες τους όλο το χώρο του βάζου που χρειάζεται.

Καλά θα ήταν στην πραγματικότητα με μία μόνο μέθοδο και έναν τρόπο να πετυχαίναμε το στόχο μας. Αλλά δυστυχώς δεν γίνεται, ούτε έχει γίνει, ούτε θα γίνει ποτέ αυτό, όχι μόνο στο αδυνάτισμα μας, αλλά και σε κανέναν στόχο που είχαμε στη ζωή.

Είναι εκεί που την πατάνε και οι περισσότεροι που δεν γνωρίζουν τι γίνεται, και περιμένουν με μία μόνο μέθοδο και με μία μόνο διατροφή, να χάσουν όλα τα κιλά που θέλουν. Και για να στο δώσω να το καταλάβεις, είναι σαν να θέλεις να γίνεις φιλόλογος, και να νομίζεις πως μαθαίνοντας απλά και μόνο να γράφεις και να διαβάζεις στο σχολείο (που είναι ένα από τα μεγάλα βράχια του στόχου αυτού), ότι μπορείς να γίνεις και φιλόλογος. Ή να νομίζεις πώς εάν μάθεις πρόσθεση και αφαίρεση, έγινες και μαθηματικός. Εάν σου φαίνεται αστείο αυτό το παράδειγμα, μάθε ότι είναι ακριβώς το ίδιο και στο θέμα αδυνάτισμα.

Έχουμε λοιπόν πολύ σοφά εφόδια, τα οποία αποτελούνται από μεγάλες πέτρες, μικρά βοτσαλάκια, και άμμο. Γιατί εκεί που σταματάει να γεμίζει το ένα είδος, έρχεται το άλλο είδος, για να συμπληρώσει το κάθε προηγούμενο κενό του. Εν τέλει, η άμμος θα σφραγίσει το κάθε κενό που υπάρχει. Και όταν λέμε εν τέλει, εννοούμε στο τέλος!

Το πρόβλημα είναι όμως, ότι δεν έχουμε όσες πέτρες, βότσαλα και άμμο θέλουμε. Δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των εφοδίων που έχουμε στη διάθεση μας. Ειδάλλως θα μπορούσαμε να κάνουμε την πιο έξυπνη κίνηση που υπάρχει: Να πάρουμε την άμμο που χρειαζόμαστε και να γεμίσουμε μόνο με αυτήν το βάζο!

Δεν γίνεται όμως, γιατί ο αριθμός της άμμου είναι πάρα πολύ μικρής προτεραιότητας και πολύ περιορισμένος! Ίσα για να γεμίσει τα ελάχιστα κενά που θα παραμείνουν στο τέλος, μετά τις πέτρες και τα βότσαλα. Εάν σκεφτούμε να γεμίσουμε το βάζο μόνο με άμμο, το βάζο θα είναι εντελώς άδειο. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί εάν σκεφτούμε να γεμίσουμε το βάζο μόνο με τα βότσαλα, ή μόνο με άμμο και βότσαλα. Γιατί η αξία και η προτεραιότητα που έχουν, αλλά και ο αριθμός που έχουμε στη διάθεση μας είναι τόσο λίγος, που δεν θα φτάσει ούτε στη μέση του βάζου όλο μαζί το γέμισμα. Επειδή, η άμμος και τα βότσαλα, δεν είναι τα θεμέλια βάσεις που πρέπει να τεθούν πρώτα για να φτάσουμε στο στόχο που θέλουμε. Δεν έχουν τον όγκο και τη βαρύτητα να το κάνουν. Είναι μικρά σε μέγεθος!

Εάν από την άλλη σκεφτούμε να γεμίσουμε το βάζο μόνο με τις μεγάλες πέτρες που είναι οι άμεσης προτεραιότητας και μεγάλης αξίας βάσεις και καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο του βάζου, θα καταλαμβάνουν μεν τον περισσότερο χώρο, αλλά θα έχει πολλά κενά που δεν θα μπορέσουν να μας φτάσουν στο στόχο μας. Ακριβώς γιατί είναι βάσεις και όχι πληρότητα.

Θυμήσου το παράδειγμα με το φιλόλογο και το μαθηματικό.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Ο πιο έξυπνος, και ο πιο γρήγορος, και ο πιο λειτουργικός τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσουμε σοφά τα υλικά που έχουμε στα χέρια μας, για να γεμίσουμε το βάζο.

Θέλουμε στην αρχή να γεμίσουμε γρήγορα και όσο το δυνατόν περισσότερο το βάζο.

Άρα θα χρησιμοποιήσουμε τις μεγάλες πέτρες που έχουμε στα χέρια μας.

Μετά θα γεμίσουμε τα κενά τους, με τα μικρά βότσαλα που έχουμε στα χέρια μας, επειδή η άμμος δεν είναι αρκετή να το κάνει.

Και τέλος, οτιδήποτε μικρό κενό που περισσεύει, θα το γεμίσουμε με τη λιγοστή άμμο που έχουμε στα χέρια μας, την οποία όμως εάν την χρησιμοποιήσουμε με αυτή τη σειρά, θα αποδειχθεί υπεραρκετή σε αυτό το σωστό στάδιο χρήσης της!

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως ο πιο γρήγορος τρόπος, είναι να πάμε με τη σειρά που πρέπει. Ειδάλλως, θα ταλαιπωριόμαστε μάταια, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε ποτέ στον προορισμό μας!

Τα υλικά λοιπόν αλλά και ο αριθμός των υλικών που έχουμε στα χέρια μας, είναι συγκεκριμένος. Ο τρόπος που θα γεμίσουμε το βάζο, ή αλλιώς ο τρόπος που θα φτάσουμε στο στόχο μας, είναι αυτός που θα προσδιορίσει εάν το βάζο γεμίσει ή θα μείνει κενό. Είναι δηλαδή ο τρόπος και η σειρά που θα χρησιμοποιήσουμε τα υλικά μας, τις ενέργειες και τις μεθόδους μας, που θα προσδιορίσουν εν τέλει αν θα γεμίσουμε πλήρως το βάζο ή θα μείνει με μεγάλο κενό, ή αλλιώς το αν θα επιτύχουμε εντέλει το στόχο μας ή θα αποτύχουμε και θα τον αφήσουμε στη μέση.

Και πάμε τώρα να το δούμε στο παράδειγμά μας.

Θέλουμε να αδυνατίσουμε. Και θέλουμε να αδυνατίσουμε γρήγορα. Πάρα πολύ ωραία.

Ψαχνόμαστε στο ίντερνετ και τι πληκτρολογούμε;

“Πώς να χάσω γρήγορα κιλά”. Και εδώ πάρα πολύ ωραία. Μέχρι εδώ είναι τα πράγματα μία χαρά.

Το πρόβλημα λοιπόν ξεκινάει, όταν στην αγνωσία μας επάνω, αντί να ψάξουμε πρώτα τις πέτρες-βάσεις για να γεμίσουν γρήγορα το βάζο μας, ψάχνουμε για την άμμο, που κάνει μόνο για τα τελικά στάδια, επειδή φαίνεται στα άπειρα μάτια μας ευκολότερη και γρηγορότερη. Αυτό το κάτι άλλο που μας προβάλλει το ίντερνετ, σαν και καλά γρήγορο!

Και ποια είναι η άμμος;

• Χάσε γρήγορα κιλά με αυτή την καταπληκτική χημική δίαιτα.

• Χάσε γρήγορα κιλά με την καταπληκτική δίαιτα Dukan.

• Χάσε πολλά κιλά με υποκατάστατα γευμάτων.

• Χάσε γρήγορα κιλά με αυτή την πρωτεϊνική δίαιτα

• Χάσε γρήγορα κιλά με την καταπληκτική κεντρική λήψη υδατανθράκων.

• Γρήγορα κιλά με την καταπληκτική κετο δίαιτα.

• Γρήγορα κιλά με την καταπληκτική διαλειμματική νηστεία.

• Γρήγορα κιλά με διαλειμματική νηστεία και κέτο μαζί!

Και άλλες πολλές και καλά μοντέρνες, και καλά καινούργιες δίαιτες, άσχετα αν υπήρχαν από παλιά τα Πρωτόκολλα αυτά, τα οποία σερβίρονται με διαφορετικό μάρκετινγκ.

Και οι μέθοδοι που υπάγονται στην άμμο, είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Άμμος! Και πού χρησιμοποιείται ή άμμος; Στο τέλος!

Είναι μόνο για το τέλος μιας προσπάθειας, εκεί που τα μεγάλα βράχια και τα μικρότερα βότσαλα δεν μπορούν πλέον να σε φτάσουν παραπάνω. Δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην αρχή της προσπάθειας σου, γιατί θα μπλοκάρεις και θα κολλήσεις μετά, και δεν θα μπορείς να κατέβεις παραπάνω. Γιατί πρώτον θα προσαρμοστείς στα λίγα, και δεν θα μπορείς να κατέβεις περαιτέρω, και δεύτερον γιατί θα σου μπλοκάρουν οι ορμόνες-σύμμαχοι που έχουμε για αυτό το σκοπό, και δεν θα μπορέσεις να τις ξεμπλοκάρεις! Εκεί συνήθως, στην αγωνία σου επάνω, μειώνεις ακόμα περισσότερο τις θερμίδες και τις τροφές σου, με αποτέλεσμα το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα όχι μόνο του μεταβολισμού σου, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού σου ο οποίος υπολειτουργεί και σε στέλνει για τα καλά σε πλήρη καταστροφή και αποτυχία!

Εκτός βέβαια, αν θέλεις 10 άντε 15 το πολύ κιλά για να χάσεις, και ανάλογα βέβαια την κατάσταση του μεταβολισμού σου.

Μα θα μου πουν ορισμένοι: Την έκανα και έχασα κιλά! Ναι! Σίγουρα θα αρχίσεις να χάνεις κιλά αλλά είναι ακριβώς σα να αρχίσεις να γεμίζεις το βάζο με άμμο. Θα αρχίσει να γεμίζει. Θα χάσεις δηλαδή κάποια κιλά. Αλλά μέχρι που θα γεμίσεις το βάζο σου; Μέχρι το 1/5ο; Μετά τι; Με τι θα συνεχίσεις να χάνεις εφόσον δεν έχεις άλλο περιθώριο απώλειας λίπους λόγω προσαρμογών στα λίγα; Θα χάνεις πλέον από μυϊκό, οστική μάζα, κλπ τέτοια. Επειδή δεν έχεις άλλο περιθώριο!

Εάν θέλεις καμιά δεκαριά κιλά μόνο για να χάσεις, ναι, μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον βέβαια ρυθμιστούν καλά, γιατί με αυτές τις δίαιτες υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα στη ρύθμιση τους. Εάν δεν γίνουν σωστά, θα μπλοκάρεις ασυζητητί. Όπως τόσες δεκάδες άτομα που μου στέλνουν, και έχουν διαλύσει το μεταβολισμό τους.

Έχω δημοσιεύσει αρκετά βίντεο με αυτού του είδους δίαιτες, ώστε να γίνονται σωστά, αλλά και πάλι χρειάζεται και αυτές να προσαρμοστούν πάνω στα μέτρα σου, αν θες να τις χρησιμοποιήσεις με επιτυχία και χωρίς προβλήματα.

Εάν όμως Θες να χάσεις 20, 25, 30, 40 κιλά, όχι μόνο να μη διανοηθείς να κάνεις τέτοια είδη διατροφής, αλλά ούτε καν να τα ψάξεις!

Εάν είσαι πολλά κιλά και θες να χάσεις 8 με 10 κιλά μόνο και να μη χάνεις άλλο μετά και να μπλοκάρεις, Ναι, χρησιμοποίησε τις, εφόσον σε ικανοποιεί αυτό το νούμερο.

Εάν ο στόχος σου είναι 30 κιλά, ξέχασέ το!

Θα γεμίσεις το βάζο, όπως πρέπει να το γεμίσεις. Για να φτάσεις εν τέλει εκεί που θες. Και μάλιστα γρήγορα! Πιο γρήγορα από οτιδήποτε, όπως γρήγορα θα γεμίσει το βάζο σου με τις μεγάλες πρώτα πέτρες! Εκτός αν δεν σε ενδιαφέρει να χάνεις τα κιλά σου από λίπος, αλλά από μυϊκό και οτιδήποτε άλλο. Εάν δεν σε ενδιαφέρει να φαίνεσαι σαν ζελέ που κινείται, ναι, μπορείς να το κάνεις.

Ολόκληρη η επιστήμη με την σημερινή τεχνολογία της, δεν μπορεί να διασπάσει εντελώς τους νόμους του σώματος. Πώς θα τους διασπάσεις εσύ από μόνος σου, χωρίς καμία περαιτέρω γνώση;

Παιδιά δεν μιλάω κατακριτικά, ούτε ειρωνικά, αλλά λέω την αλήθεια, μπας και ξυπνήσω και προφυλάξω και γλιτώσω ορισμένους! Αυτό έκανα πάντα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω!

Βρίσκουμε δίαιτες που υπάγονται στην άμμο, νομίζοντας ότι έτσι θα γεμίσουμε γρήγορα και πλήρως το βάζο. Ξεκινάμε να γεμίζουμε το βάζο μας, και συνειδητοποιούμε ότι το βάζο δεν έχει φτάσει ούτε στο 1/4 του χώρου του!

Ψάχνουμε να βρούμε για άλλη άμμο και δεν υπάρχει! Οπότε αναγκαζόμαστε και στρεφόμαστε στο αμέσως (κατά τη γνώμη μας) γρηγορότερο που υπάρχει. Τα μικρά βοτσαλάκια.

Συνεχίζουμε να γεμίζουμε το βάζο μας αλλά βλέπουμε ότι τα βότσαλα δεν μας έχουν φτάσει ούτε στο 1/3 του βάζου, μαζί και με την άμμο!

Πάμε δηλαδή ανάποδα: Αντί να πάμε από το γρηγορότερο στο πιο αργό γεμίζοντας το βάζο μας με τις μεγάλες βάσεις-βράχια, πάμε από το πιο αργό, στο πιο γρήγορο, επειδή έχουμε αγνωσία!

Και αν πας ανάποδα, το σώμα σου θα προσαρμοστεί στο λίγο, και μετά δεν θα μπορέσεις να ρίξεις κι άλλο τις θερμίδες σου για να συνεχίσεις να αδυνατίζεις. Έχεις ήδη φτάσει πολύ χαμηλά! Δεν έχεις άλλο περιθώριο πλεόν. Μετά θα κινδυνέψει η υγεία σου και η ίδια σου η ζωή!

Τώρα τι κάνουμε;

Αναγκαζόμαστε πολύ αργά πλέον και στρεφόμαστε στα υλικά βάσεις πού είναι οι μεγάλες πέτρες. Είναι όμως πολύ αργά. Δεν μπορούν οι μεγάλες πέτρες πλέον να γεμίσουν πλήρως το κενό που περισσεύει. Βλέπουμε τεράστια κενά, μεγάλες ελλείψεις, μεγάλες αποτυχίες, και τίποτα να μη λειτουργεί! Το βάζο δεν έχει αρκετό χώρο για όλες τις μεγάλες πέτρες που χρειάζονται. Έχεις προσαρμοστεί στην άμμο, και ο οργανισμός σου πλέον αν πας στις μεγάλες πέτρες, θα το εκλάβει σαν αύξηση και θα παχαίνεις!

Είναι αυτό που μου λένε πολλοί που έχουνε μπόλικα κιλά να χάσουν:

Ας χάσω πολύ γρήγορα τα πρώτα 10 κιλά για να πάρω θάρρος, και μετά το πάμε πιο αργά. Και ευτυχώς που μου το λένε, γιατί έτσι μπορώ να τους εξηγήσω τη σωστή σειρά, που είναι και η πιο γρήγορη, αλλά και αυτή που θα έχει και συνέχεια συνάμα!

Δεν γίνεται ξαναλέω να πας από το λιγότερο στο περισσότερο. Έχεις προσαρμοστεί στο λίγο, και κάθε αύξηση θα λογιστεί από το σώμα σου ακριβώς αυτό που είναι: Αύξηση! Και θα παχύνεις, νομίζοντας πως κάνεις δίαιτα! Επειδή, οι προηγούμενες θερμίδες που ρύθμισες για να χάνεις, έχουν γίνει πλεόν με την προσαρμοστηκότητα του σώματος μας οι θερμίδες συντήρησης σου και δεν θα χάνεις άλλο. Απλά θα συντηρείσαι! Χρειάζεσαι μία νέα ρύθμιση για να συνεχίσεις να δίνεις στο σώμα σου το τσίγκλισμα και την πρόκληση να συνεχίσει να χάνει!

Και έλα τώρα να σου πω ένα ακόμα μεγαλύτερο θέμα.

Άντε και τα χασες… τραλαλά τραλαλά… ζελεδάκι που κουνιέται και όλα καλά.

Πώς θα τα συντηρήσεις ξέρεις;

Άντε έτυχε και τα χασες και είσαι χαρούμενος και νομίζεις ότι μπορείς τώρα να ξαναγυρίσεις εκεί που ήσουν, άνετα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχεις προσαρμοστεί να τρως ελάχιστο με έλλειψη συστατικών. Και θες να γυρίσεις σε συντήρηση. Ποιες είναι οι θερμίδες συντήρησης σου όμως;

Έχεις προσαρμοστεί πλέον σε νέες θερμίδες συντήρησης. Η δίαιτα η τρελή που έκανες και σταμάτησε σε κάποιο σημείο, σου έχει γίνει πλέον συντήρηση. Το ξέρεις ότι θα πρέπει μετά να κάνεις ένα σύστημα επαναφοράς στις πραγματικές θερμίδες συντήρησης σου, όπου θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες σταδιακή αύξηση;

Γιατί δεν μπορείς να ζεις πλέον μόνιμα σε τέτοια χαμηλή θερμιδική πρόσληψη. Πιστεύω το κατανοείς τι λέω. Εάν οι θερμίδες που λαμβάνεις για να χάσεις κιλά σου έγιναν θερμίδες συντήρησης, άρα για να συντηρηθείς, πρέπει να λαμβάνεις συνέχεια αυτές τις θερμίδες. Εάν υποθέσεις ότι πρέπει να αυξήσεις τώρα για να φτάσεις στις πρότερες πραγματικές θερμίδες συντήρησης που θα είχες κανονικά, το σώμα σου θα το λάβει σαν αύξηση και θα παχύνεις.

Χρειάζεσαι μία νέα προσαρμογή που πίστεψε με δεν θα σου αρέσει, γιατί θα είσαι αναγκασμένος να συνεχίσεις να κάνεις δίαιτα ανεβαίνοντας σταδιακά και σιγά προς τα πάνω, κάτι το οποίο ονομάζεται αντίστροφη δίαιτα.

Θα βάλουμε λοιπόν πρώτα τους βράχους, μετά τα βότσαλα, και στο τέλος θα γεμίσουμε τα υπόλοιπα κενά με την άμμο.

Εξάλλου, πάλι χαρούμενος θα είναι κάποιος που θα χάσει μία πιο νορμάλ απώλεια γύρω στα έξι κιλά το μήνα, για να του είναι και πιο ευχάριστη και πιο βιώσιμη η πορεία.

Καταλαβαίνεις λοιπόν την αγωνία που είχα πριν 10 χρόνια που ξεκίνησα τα social media και να ανεβάζω βίντεο στο YouTube, όταν έβλεπα τη μεγάλη αυτή ανάγκη που υπάρχει στο να ξεμπερδέψω τον κόσμο από όλο αυτόν τον κυκεώνα που προβάλλεται και υποβάλλεται μέσα στο internet.

Ποια είναι λοιπόν τα μεγάλα βράχια και οι πέτρες βάσεις που πρέπει να ξεκινήσουμε για να γεμίσουμε γρήγορα το βάζο μας;

Ας πούμε θες να χάσεις 20 με 30 κιλά.

Ξεκινάμε πρώτα με μία υποθερμιδική πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα, αφαιρώντας ένα ποσοστό επί τοις εκατό από τις θερμίδες της συντήρησης μας, και αφού πρώτα προσδιορίσουμε τον ενεργειακό μεταβολικό μας ρυθμό σύμφωνα με τις δραστηριότητες που κάνουμε μέσα στη μέρα μας, και στην εβδομάδα μας.

Φροντίζουμε ώστε τα γεύματα να έχουν πληρότητα ανά την εκάστοτε στιγμή της ημέρας, επειδή κάθε στιγμή της ημέρας, χρειάζονται να ρυθμιστούν διαφορετικά τα πιάτα μας, λόγω της ενεργειακής, της ορμονικής και της μεταβολικής μας κατάστασης, η οποία είναι διαφορετική μέσα στην ημέρα και σε κάθε ώρα.

Φροντίζουμε να ρυθμίσουμε τα γεύματα μας έτσι, ώστε να ευνοούν τις ορμόνες συμμάχους που έχουμε για αυτό το στόχο, και να καθαιρούν τις ενάντιες ορμόνες που μας εμποδίζουν προς αυτό το στόχο.

Και κάθε στιγμή της ημέρας, χρειάζεται διαφορετική ρύθμιση για να επιτευχθεί αυτό το πράγμα.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψη το εάν υπάρχει κάποια ασθένεια ή άλλες συνθήκες, που μπορεί να χρειαστεί να εξεταστούν, ώστε να ρυθμίσουμε ανάλογα τη διατροφή, όπως ασθένειες που μπλοκάρουν το μεταβολισμό, φάρμακα που δημιουργούν αύξηση βάρους, υπερβολικό άγχος που μπλοκάρει το αδυνάτισμα, κλιμακτήριος και άλλες καταστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψιν στη δημιουργία ενός διαιτολογίου.

Αυτά και κάποια ακόμα, συνθέτουν τα μεγάλα βράχια βάσεις που πρέπει να μπουν πρώτα μέσα στο βάζο.

Στα βότσαλα, μπορούν να συμπεριληφθούν κάποια έξτρα πράγματα, όπως οι γενετικές καταστάσεις του καθενός που ευνοούν ή καθυστερούν το στόχο μας, ο σωματότυπος μας, ακόμα οι διατροφικές προσαρμογές του καθενός, και το πώς έχει συνηθίσει να τρέφεται, καθώς και το πώς ζει, τι τροφές τον πειράζουν ή δεν του αρέσουν να τρώει, ή και πότε και πόσο βολεύεται να τρώει μέσα στη μέρα, και πολλά άλλα, με κυρίαρχο παράγοντα την κατάσταση της ψυχολογίας που έχει κάποιος για αυτό το σκοπό, τους φόβους ή τις δυνάμεις πού έχει, και πόσο αποφασισμένος είναι να μείνει σταθερά στο στόχο μέχρι τέλους. Καθώς και παράγοντες που συμβαίνουν μέσα στην εβδομάδα του καθενός, οι οποίοι μπορεί να φρενάρουν ή να επιταχύνουν το αδυνάτισμα του.

Αφού ξεκινήσουμε λοιπόν να γεμίζουμε το βάζο μας με αυτές τις πέτρες και τα βότσαλα, παρακολουθείται η πρόοδος και η κατάσταση του καθενός, ώστε να γίνονται νέες προσαρμογές κάθε φορά που οργανισμός συνηθίζει να ζει, με τις υπάρχουσες θερμίδες.

Εφόσον λοιπόν έχουν εξαντληθεί οι μεγάλες πέτρες και τα βότσαλα, και έχουν γίνει και οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να εξαντληθεί η επήρεια και η βαρύτητα που έχουν προς το αδυνάτισμα, τότε και μόνο τότε, βάζουμε σε εφαρμογή και την άμμο.

Σε αυτό ακριβώς το στάδιο, είναι αυτή που θα πάει να γεμίσει κάθε κενό, και θα μας ξεκολλήσει να χάσουμε (ΠΡΟΣΕΧΕ) τα λίγα τελευταία κιλά λίπους που απομένουν, και επιμένουν να εμμένουν στο σώμα μας, ακριβώς επειδή είναι τελευταία, και το σώμα μας αμύνεται στην απώλεια τους, επειδή αναγνωρίζει ότι μπαίνει σε κατάσταση που απειλείται η επιβίωσή μας, επειδή είμαστε φτιαγμένοι να έχουμε αποθηκευμένο λίπος για τυχόν ανάγκη ενέργειας σε έλλειψη τροφής, όπως συνέβαινε τους αρχέγονους ανθρώπους.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οι δίαιτες που ανέφερα πιο πριν σαν άμμο, έρχονται να ξεγελάσουν αυτή τη λειτουργία του οργανισμού μας, και να νομίζει ότι όλα πάνε καλά και δεν απειλείται, και έτσι να συνεχίσει να χάνει, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης που μπλοκάρουν την απώλεια του λίπους μας.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι η διατροφολογία είναι ένας τομέας, όπου συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι επιστήμες μέσα. Και καταλαβαίνεις επίσης, πόσο σημαντικές είναι οι σπουδές και η συνεχής έρευνα και εξέλιξη πάνω σε αυτό.

Πόσους κανόνες μπορούμε να σπάσουμε από κάποια επιστήμη;

Αν οι επιστήμες που κινείται ο οργανισμός μας είναι σχεδόν όλες και μάλιστα με σχεδόν απαράβατους κανόνες, πόσους μπορούμε να σπάσουμε;

Εδώ δυσκολευόμαστε να σπάσουμε κανόνες μιας και μόνο επιστήμης. Πώς θα κατορθώσουμε (με τη λιγοστή γνώση που έχουμε μέχρι τη σημερινή εποχή), να σπάσουμε τόσους πολλούς κανόνες που εμπλέκεται ο ένας μιας επιστήμης, μέσα στον άλλον μιας άλλης επιστήμης;

Εάν θες να δεις το σεμινάριο πάνω σε αυτό το θέμα, δες εδώ:

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας