Σήμερα που τα συμπληρώματα είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, ήρθε η ώρα να στραφούμε σε δύο πρακτικά και αναπόφευκτα ζητήματα:

Πόσα χρήματα θα ξοδέψετε για συμπληρώματα και

Πώς να επιλέξετε ποιο συμπλήρωμα θα αγοράσετε.

1. Πόσο προσεκτικά παρακολουθείτε τον προϋπολογισμό των συμπληρωμάτων σας;

Η γνώμη μου: όχι πολύ προσεκτικά. Έχετε πάρει πιθανώς συμπληρώματα για πολλά χρόνια ήδη. Και οι πιθανότητες είναι ότι θα συνεχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα για πολλά ακόμη χρόνια.

Αυτό μπορεί να στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι φαντάζεστε, και πιστεύω τις περισσότερες φορές είναι μάταια!

Στην πραγματικότητα, απλά και μόνο η λήψη πολύ βασικών συμπληρωμάτων (όπως μια πολυβιταμίνη), μπορεί να κοστίσει περίπου από 20 € το μήνα ή 240 € το χρόνο. Εάν πειραματίζεστε συχνά με διαφορετικά συμπληρώματα, αναμένετε ότι το κόστος θα ανέλθει στα 500-1.000 € το χρόνο.

Δεδομένων αυτού του εύρους κόστους, είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα χρήματά σας. Δεν τα έχετε για πέταμα!

Σταματήστε λοιπόν να σκέφτεστε: «Ποια συμπληρώματα μπορεί να με βοηθήσουν;» και αρχίστε να σκέφτεστε: «Ποια συμπληρώματα είναι που μπορούν να με βοηθήσουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ με βάση ΣΤΕΡΕΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ;».

Γιατί είναι τόσο σημαντικές αυτές οι διακρίσεις; Για 2 λόγους:

Πρώτον, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει κάποια έρευνα που αναφέρεται για ένα μεμονωμένο συμπλήρωμα, δεν σημαίνει ότι θα δείτε οφέλη. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων θα διακηρύξουν ότι έχουν γίνει δοκιμές, αλλά αυτές είναι συχνά μικρές μελέτες με μεγάλα ζητήματα ως προς τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν. Μερικές φορές, είναι ως επί το πλείστον στοιχεία από ζώα, τα οποία είναι περιορισμένης χρησιμότητας για εσάς ως άνθρωπο.

Δεύτερον, το μεγαλύτερο χτύπημα για την τσέπη σας, προέρχεται από ονομαστά συμπληρώματα με όντως αποδεδειγμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν το καλοσκεφτείς όμως, το σώμα σου είναι ένα καταπληκτικό μηχάνημα, κατασκευασμένο μέσα σε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Διατηρεί την ομοιόσταση (φυσιολογική ισορροπία) χρησιμοποιώντας χιλιάδες πολύπλοκα μονοπάτια. Πιστεύετε πραγματικά ότι όλα αυτά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό έχουν πιθανότητες να παρακάμψουν αυτές τις οδούς και να έχουν αξιοσημείωτα οφέλη;

Όχι. Είναι πραγματικά σαν να βρίσκεις μια βελόνα σε μια θημωνιά. Για τον προσωπικό σας στόχο, μπορεί να υπάρχουν 5-10 νόμιμα ωφέλιμα συμπληρώματα από εκατοντάδες συμπληρώματα που κυκλοφορούν συνήθως στο εμπόριο. Πρέπει να είσαι πολύ γνώστης των συμπληρωμάτων για να περάσεις από όλους τους υπόπτους και να βρεις αυτά που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον. Εδώ σαν εξειδικευμένη ομάδα taleton®, μπορούμε να βοηθήσουμε, μεταφράζοντας αποδεικτικά στοιχεία για εσάς, για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να βρείτε αυτά που είναι μακροπρόθεσμα ασφαλή και να έχουν την πιο σίγουρη και αξιοπρεπή αποτελεσματικότητα.

2. Πώς ξέρετε ποιο συμπλήρωμα να αγοράσετε;

Πρώτα πρώτα ένα ξεκαθάρισμα: Δεν μπορούμε να σας πούμε ποια συγκεκριμένη μάρκα συμπληρωμάτων να αγοράσετε. Είναι το μόνο πράγμα που δεν θα κάνουμε απολύτως, καθώς τηρούμε αυστηρή πολιτική ουδετερότητας, ώστε να μας διαχωρίζει από οποιαδήποτε εταιρεία συμπληρωμάτων και οποιαδήποτε αθέμιτη επιρροή.

Για παράδειγμα, δεν δεχόμαστε δείγματα συμπληρωμάτων από εταιρίες, δεν χρηματιζόμαστε για να προωθούμε συγκεκριμένες μάρκες και εταιρίες, οι ερευνητές μας δεν επιτρέπεται να έχουν εργαστεί για οποιαδήποτε εταιρεία συμπληρωμάτων κ.λπ. Όλα αυτά μας κρατούν ουδέτερους και εστιάζουμε 100% στην έρευνα.

Αλλά μην ανησυχείτε, μπορούμε ακόμα να σας δώσουμε οδηγίες για το πώς να επιλέξετε συμπληρώματα. Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα.

Ε. Είναι τα ακριβά συμπληρώματα πιο αποτελεσματικά από τα φθηνότερα;

Α. Δυστυχώς, το κόστος δεν είναι καλός προγνωστικός δείκτης ποιότητας. Ας δούμε ένα κοινό παράδειγμα: το ιχθυέλαιο.

Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου συχνά δεν περιείχαν την ποσότητα EPA και DHA που αναγράφεται στις ετικέτες, με μόνο 3 από τα 32 συμπληρώματα που δοκιμάστηκαν να φτάνουν σε αυτήν την ποσότητα!

Τα καλά νέα είναι ότι τα πιο ακριβά συμπληρώματα ήταν λίγο πιο πιθανό να φτάσουν τις απαιτήσεις της ετικέτας τους, αλλά τα κακά νέα είναι ότι τα πιο ακριβά συμπληρώματα ήταν εξίσου πιθανό να οξειδωθούν (που σημαίνει λίγο ταγγισμένα) σε σύγκριση με τα φθηνότερα.

Τούτου λεχθέντος, είναι χρήσιμο να περιηγηθείτε στις τιμές διαφορετικών εταιρειών. Εάν οι περισσότερες από τις τιμές είναι παρόμοιες, αλλά κάποια είναι πολύ χαμηλότερη, σας κάνει να αναρωτιέστε ποιες προδιαγραφές μπορεί να έχουν κοπεί κατά την παραγωγή. Και αν κάποια τιμή από την άλλη είναι πολύ υψηλότερη, χωρίς ουσιαστικά να έχει διαφορετικά συστατικά, είναι πιθανό το επιπλέον κόστος να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τις προσπάθειες μάρκετινγκ ή απλώς για να προσφέρει επιπλέον κέρδος.

Ε. Πώς γνωρίζετε ποια προϊόντα είναι πραγματικά υψηλής ποιότητας;

Α. Πρώτα και κύρια, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του κατασκευαστή για το συμπλήρωμα που σας ενδιαφέρει και δείτε ποιες είναι οι εσωτερικές πρακτικές ποιοτικού ελέγχου τους:

Χρησιμοποιούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα κατασκευής;

Δοκιμάζουν για ρύπους;

Είναι διαφανείς με τις πρακτικές και τα ευρήματά τους;

Η βιομηχανία ιχθυελαίων διαθέτει στην πραγματικότητα μια εθελοντική υπηρεσία δοκιμών τρίτων, το Διεθνές Πρόγραμμα Προτύπων Ιχθυελαίου, που δοκιμάζει την πλειονότητα των εμπορικών σημάτων ιχθυελαίων. Άλλες κατηγορίες συμπληρωμάτων, δυστυχώς, δεν διαθέτουν αυτό το είδος ενιαίας υπηρεσίας δοκιμών.

Δεύτερον, δείτε εάν ο κατασκευαστής έχει λάβει προειδοποιητικές επιστολές FDA .

Τέλος, δείτε εάν το προϊόν που σας ενδιαφέρει ή άλλα προϊόντα από τον ίδιο κατασκευαστή, έχουν ελεγχθεί από τρίτα μέρη όπως το ConsumerLab , ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας (το σήμα NSF), η International Society for Pharmaceutical Engineering (Good Manufacturing Πρακτική ή συμμόρφωση με GMP), τη USP Verified Mark ή το LabDoor .

Α, και μην ξεχνάτε να δίνετε προσοχή στα αλλεργιογόνα. Φαίνεται προφανές, αλλά μερικές φορές τα πράγματα περνούν απαρατήρητα. Εάν είστε αλλεργικοί σε κάτι που κρύ ένα χάπι, αυτό θα μπορούσε να είναι άσχημα νέο.

Ε. Γιατί οι συστάσεις δοσολογίας δεν είναι στάνταρ στις διάφορες εταιρείες συμπληρωμάτων;

Α. Οι λόγοι ποικίλλουν. Ορισμένες εταιρείες συμπληρωμάτων πωλούν κάψουλες που περιέχουν δόσεις πολύ μικρότερες από ό,τι αποδείχθηκε ότι λειτουργούν, με αποτέλεσμα να σας κουράζουν στη διαδικασία. Άλλοι χρησιμοποιούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που μελετήθηκαν ή ακόμη περιλαμβάνουν συμπληρώματα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Αυτό είναι πιο κοινό με τα συμπληρώματα bodybuilding και μπορεί να έχετε διαβάσει ακόμη και άρθρα ειδήσεων σχετικά με ορισμένα μολυσμένα με στεροειδή που προκάλεσαν ηπατική βλάβη.

Η χρήση «μιγμάτων» μπορεί να είναι προβληματική, καθώς οι εταιρείες συχνά δεν σας λένε καν τις ποσότητες των συστατικών που λαμβάνετε.

Τέλος, σημειώστε ότι ορισμένα συμπληρώματα έχουν συγκεκριμένα προβλήματα δοσολογίας, τα οποία δεν αναφέρονται όλα στις ετικέτες των συμπληρωμάτων. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού δεν λειτουργούν τόσο καλά όταν λαμβάνονται με φαγητό. Ορισμένα μέταλλα ανταγωνίζονται για την απορρόφησή τους με άλλα ορυκτά (προσοχή στα σκευάσματα που τα έχουν όλα μα όλα στο 1005 της ημερήσιας δόσης). Άλλα συμπληρώματα μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε διαφορετικές δόσεις ή σε διαφορετικούς χρόνους στους ηλικιωμένους. Υπάρχουν πολλά ζητήματα δοσολογίας εκεί έξω και λίγα τραβούν αρκετή προσοχή.

Ε. Διαφέρουν τα φυτικά συμπληρώματα από τα συνθετικά;

Α. Ενώ τα βότανα έχουν μια ευχάριστη «φυσική» χροιά, ορισμένοι συνδέουν τα συνθετικά συμπληρώματα με «αφύσικα», ή ακόμη και «επιβλαβή». Αν ήταν τόσο απλό όλα θα ‘ταν μια χαρά!

Πρώτα απ ‘όλα, τα φυτικά συμπληρώματα είναι από τα πιο πιθανά να προκαλέσουν τρελές παρενέργειες, ακόμη και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ηπατική βλάβη. Αυτό μερικές φορές οφείλεται στη διακύμανση των επιπέδων των δραστικών συστατικών και μερικές φορές λόγω της ανάμειξης πολλών συμπληρωμάτων με αλληλεπιδράσεις με φάρμακα σε καταστάσεις ασθενειών. Τα βότανα μπορούν να είναι ισχυρά, αλλά μαζί με τη μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη.

Δεύτερον, το ίδιο φυτικό προϊόν μπορεί να παρασκευαστεί από διαφορετικές εταιρείες χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους παραγωγής, με αποτέλεσμα διαφορετικές ποσότητες σχετικών ενώσεων. Επομένως, μπορεί να είναι συνετό να χρησιμοποιείτε τυποποιημένα εκχυλίσματα για να εξουδετερώσετε αυτή τη μεταβλητότητα.

Τέλος, μπορούν να απορροφηθούν διαφορετικά, ανάλογα με το πώς φτιάχνονται και αν λαμβάνονται ή όχι με το φαγητό. Θυμάστε την κουρκουμίνη; Από μόνη της, μόλις και μετά βίας απορροφάται, αλλά όταν συνδυάζεται με πιπερίνη, λειτουργεί πολύ καλύτερα. Αλλά η πιπερίνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι σε άτομα με ευαισθησία στο έντερο, επομένως αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εξετάσουν έναν διαφορετικό ενισχυτή απορρόφησης για την κουρκουμίνη, όπως ένα σύμπλεγμα κουρκουμίνης-φυτοσώματος.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα σχετικά με την επιλογή ενός συμπληρώματος, και όπως μπορείτε να δείτε, είναι αρκετά περίπλοκα θέματα.

Εμείς στην εξειδικευμένη ομάδα taleton®, δεν σταματάμε να ερευνούμε και να αφιερώνουμε το χρόνο μας στο ευαίσθητο αυτό θέμα, για να σας παρέχουμε τις πιο σίγουρες γνώμες και οδηγίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σας!

Δες το 2ο μέρος εδώ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε συμπληρώματα (μέρος 2)  

Με αγάπη…

Taleton Nutrition & Supplement Experts