Πόσο υγιεινό είναι ένα τρόφιμο που προωθείται σαν υγιεινό; (Μέρος 2ο)

Συνεχίζουμε την έρευνά μας για τις ετικέτες των τροφίμων, σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου (Δείτε το εδώ: Η Αλήθεια πίσω από τις ετικέτες τροφίμων-Μέρος 1ο)

3.  Όταν η ετικέτα λέει: «Ολικής άλεσης»

Εδώ παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, καθώς δεν αναφέρεται στην προώθηση των προϊόντων το πόσο ολικής είναι. Συνήθως, αποτελούνται από λευκό αλεύρι, μαζί με πίτουρο ή λευκό αλεύρι μαζί με αλεύρι ολικής. Το ποσοστό του καθενός, αναγράφεται στη συσκευασία τους. Επίσης, τις περισσότερες φορές, είναι πιθανό να είναι υψηλότερα σε ζάχαρη για τη γεύση. Τα πιο πολλά από αυτά τα τρόφιμα, αναγράφουν πως είναι «φτιαγμένα με αλεύρι ολικής αλέσεως», ή την ένδειξη: MULTI GRAIN και προβάλλονται σαν προϊόντα ολικής, όπου ένα μέρος τους μόνο είναι από αλεύρι ολικής και το υπόλοιπο (το μεγαλύτερο), από άσπρο αλεύρι. Είναι στην ουσία, καμουφλαρισμένο άσπρο αλεύρι! Προσοχή στις ετικέτες και τη σειρά των συστατικών λοιπόν κι εδώ, ειδικά αν μετά τα άλευρα, αναγράφεται ζάχαρη. Αναζητείστε τροφές που να αναγράφουν: «100% Ολικής Άλεσης».

4.  Όταν η ετικέτα λέει: «Μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά» ή «Χαμηλά λιπαρά»

Κι εδώ το παιχνίδι είναι μεγάλο, καθώς τροφή με μειωμένα λιπαρά δεν έχει καλή γεύση (όπως τα γιαούρτια με γεύση φρούτων και οι διάφορες σάλτσες) και οι εταιρείες καλύπτουν τη γευστική διαφορά με υπερβολική ζάχαρη! Επίσης, η έλλειψη των πολύ ωφέλιμων και υγιεινών μονο-ακόρεστων λιπών και η αντικατάστασή τους με άσπρη ζάχαρη, μας πάει την υγεία μας ένα βήμα πίσω! Ο δε συνδυασμός λίπους με ζάχαρη, είναι ότι χειρότερο για την υγεία μας! Οι εκρήξεις στην ινσουλίνη και οι ορμονικές μεταβολές, προμηνύουν πτώση και ζημιά στην υγεία μας!

5.  Όταν η ετικέτα λέει: «Ελεύθερης βοσκής».

Εδώ υπάρχει θέμα, καθώς δεν ξέρουμε αν τα αυγά και οι κότες που προάγονται σαν «Ελεύθερης βοσκής»,  είναι πράγματι ελεύθερης βοσκής, ή είναι απλώς «ελεύθερες κότες». Η διαφορά είναι πως οι κότες ελεύθερης βοσκής, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους να βοσκήσουν από τη γη και να τις βλέπει ο ήλιος, ενώ οι «ελεύθερες κότες» που αναγράφονται σε ορισμένες ετικέτες, αναφέρονται σε κότες που είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν μέσα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς απλά να είναι κλεισμένες σε κλουβιά, οπότε δεν τις βλέπει ο ήλιος και τρώνε μόνο παρασκευασμένες τροφές.

6.  Όταν η ετικέτα λέει: «Μειωμένο Νάτριο (αλάτι)».

Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν οι ετικέτες αναγράφουν: «Χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο», από αυτές που αναγράφουν: «Μειωμένο Νάτριο», καθώς στις δεύτερες η μείωση είναι μόλις στο 25% της αρχικής περιεκτικότητας. Αναζητήστε τρόφιμα με ένδειξη: «Χαμηλή περιεκτικότητα σε Νάτριο», ή «Χωρίς προσθήκη Αλατιού».

Μία τελευταία παρατήρηση: Όταν κοιτάτε τις ετικέτες, προσέξτε δύο πράγματα:

1.  Τη σειρά των συστατικών, όπου όσο πιο πρώτο αναγράφεται ένα συστατικό, τόσο περισσότερο βρίσκεται μέσα στο τρόφιμο.

2.  Όταν κοιτάτε για ζάχαρη, μην το μπερδέψετε στον πίνακα ανάλυσης με τα «Σάκχαρα». Αυτά είναι τα ολικά σάκχαρα του τροφίμου: Τα φυσικά του σάκχαρα, μαζί με τα προστιθέμενα από ζάχαρη. Πάντα να κοιτάτε τη σειρά στη λίστα των συστατικών, στο αν και πόσο ζάχαρη έχει, καθώς και σε ποια θέση βρίσκεται η ζάχαρη σε ένα τρόφιμο. Αν δεν αναγράφει ζάχαρη στα συστατικά αλλά αναφέρει «σάκχαρα» στην ανάλυση, τότε δεν έχει προσθήκη ζάχαρης αλλά αναγράφονται τα ωφέλιμα φυσικά σάκχαρα του προϊόντος.

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας