Μιτοχονδριακή βιογένεση Αδυνάτισε ξεκλειδώνοντας τη δύναμη των κυττάρων σου, για να γίνεις μηχανή καύσεων!

Εκμεταλλεύσου κάθε κύτταρο στο σώμα σου και γίνε μηχανή καύσης λίπους!

Ήξερες ότι η άσκηση αντοχής μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων, μια διαδικασία που ονομάζεται μιτοχονδριακή βιογένεση;

Θα με ρωτήσεις: “Ωραία… και τι σχέση έχει αυτό με το αδυνάτισμά μου;”

Θυμάσαι που μιλούσαμε για το καφέ λίπος;

Θυμάσαι το χαρακτηριστικό που έχει το καφέ λίπος δια του οποίου καίμε θερμίδες και είναι σύμμαχος του αδυνατίσματος;

Είχαμε πει για το καφέ λίπος ότι έχει υπερβολικό αριθμό μιτοχονδρίων.

Και τα μιτοχόνδρια είναι τα ενεργειακά εργοστάσια του σώματός μας, από τα οποία παράγεται ενέργεια, άρα καύση, ενώ συγχρόνως γίνεται η διαχείριση των θρεπτικών συστατικών, όπως η διάσπαση του λίπους ας πούμε.

Άρα, όσο περισσότερα μιτοχόνδρια υπάρχουν μέσα μας, τόσο περισσότερη ενέργεια καίμε. Δηλαδή θερμίδες. Και όσο περισσότερη ενέργεια καίμε, τόσο περισσότερο αδυνατίζουμε.

Εξάλλου αυτό δεν είναι το πρώτο που κάνουμε με μία υποθερμιδική διατροφή αδυνατίσματος;

Το να εξισορροπήσουμε το ενεργειακό ισοζύγιο μέσα μας; Δηλαδή τις θερμίδες που μπαίνουν σε σχέση με τις θερμίδες που βγαίνουν;

Είναι το πρώτο θεμέλιο που ρυθμίζουμε για να ξεκινήσουν οι αλλαγές στο σώμα μας.

Πώς όμως θα μπορέσουμε να πετύχουμε προσομοίωση των ιδιοτήτων του καφέ λίπους μέσα μας, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των μιτοχονδρίων αλλά και την μάζα τους ώστε να προκαλέσουμε περισσότερες καύσεις μέσα στο σώμα μας;

Σου παρουσιάζω τη μιτοχονδριακή βιογένεση!

Η μιτοχονδριακή βιογένεση δεν είναι κάτι που έχεις ανάγκη να τρέχεις να τη βρεις το μέλλον επειδή ακόμα ερευνάται… είναι ήδη στο παρόν! Η μιτοχονδριακή βιογένεση συμβαίνει ήδη μέσα σου…

Πότε; Αν την ενεργοποιήσεις!

Κατ’ αρχάς… Τι είναι η μιτοχονδριακη βιογενεση;

Είναι η διαδικασία δημιουργίας νέων μιτοχονδρίων μέσα στα κύτταρά μας, και όπως καταλαβαίνεις με σημαντικές επιπτώσεις για όσους έχουν θέματα με την παχυσαρκία.

Δηλαδή, είναι η διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αυξάνουν τη μιτοχονδριακή τους μάζα και τον αριθμό των αντιγράφων τους για να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, όποτε εντοπίσουν τέτοιο θέμα, και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ομοιόστασης, της κυτταρικής ενέργειας και της συνολικής υγείας.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα μας και μέσα σε αυτά παράγεται η τριφωσφορική αδενοσίνη η οποία είναι οι μπαταρίες ενέργειας δια των οποίων κινούμαστε. Τα μιτοχόνδρια λοιπόν, εκμεταλλευόμενα τα θρεπτικά συστατικά που μπαίνουν μέσα τους, παράγουν συνεχώς τριφωσφορική αδενοσίνη ή αλλιώς ΑTP.

Όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχουμε τόσο περισσότερη παραγωγή ενέργειας γίνεται και τόσο περισσότερο “φούρνοι” γινόμαστε, ώστε να κάνουμε μεγάλες καύσεις.

Άρα λοιπόν, εάν καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να ενισχύσουμε τη μιτοχονδριακη βιογενεση μέσα μας, δηλαδή να αυξήσουμε τον αριθμό αλλά και την μάζα των μιτοχονδρίων μας, τόσο περισσότερο αυξάνουμε τις καύσεις μας.

Και πως συμβαίνει μιτοχονδριακή βιογένεση μέσα μας;

Θυμάσαι τι είπαμε με το καφέ λίπος;

Τρεις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα πάντα μέσα μας. Κατάλληλα ρυθμισμένη διατροφή, άσκηση και όπως με το καφέ λίπος, προσθέτουμε και το κρύο περιβάλλον.

Πρόσεξε λίγο. ..

Θυμάσαι που είπαμε ότι η άσκηση έχει μία ιδιότητα που αναγκάζει το λίπος μας να “μαυρίζει” θα λέγαμε; δηλαδή να αποκτά ιδιότητες καφέ λίπους;

Να ένας τομέας που συμβαίνει αυτό. Εξαιτίας της μεγαλύτερης ζήτησης ενέργειας άρα και παραγωγής περισσότερου ΑΤΡ, δηλαδή τριφωσφορικής αδενοσίνης που είναι οι μπαταρίες ενέργειας που χρειαζόμαστε, επειδή κατά την άσκηση η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι μεγάλη, προκαλείται περισσότερη ζήτηση ΑΤΡ, άρα το σώμα αναγκάζεται να δημιουργήσει νέα μιτοχόνδρια και να αυξήσει την μάζα των υπαρχόντων.

Να κάνει δηλαδή μιτοχονδριακη βιογενεση. Ιδιαιτέρως εάν η ενέργεια που έχουμε διαθέσιμη, δεν μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις της άσκησης.

Και πότε συμβαίνει αυτό;

Όταν η ενέργεια που έχουμε βάλει μέσα μας, οι θερμίδες δηλαδή, είναι λιγότερες από αυτές που καίγονται δια μέσου της άσκησης.

Ιδιαιτέρως εάν η άσκηση μας είναι αεροβική και δημιουργεί ανάγκη αύξησης αντοχής.

Επίσης, ορισμένα θρεπτικά συστατικά και διατροφικά πρότυπα, μπορούν να επηρεάσουν τη μιτοχονδριακή βιογένεση. Για παράδειγμα, η ρεσβερατρόλη (που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί) και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι προάγουν το σχηματισμό νέων μιτοχονδρίων.

Εκτός από τη ρεσβερατρόλη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αρκετά άλλα θρεπτικά συστατικά και συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι διεγείρουν δυνητικά τη βιογένεση των μιτοχονδρίων, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού και του μεγέθους των μιτοχονδρίων. Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τις πηγές τροφής τους:

  1. Συνένζυμο Q10 (CoQ10):
    • Πηγές: Βρίσκεται σε κρέατα οργάνων (όπως το συκώτι και τα νεφρά), τα λιπαρά ψάρια (όπως η πέστροφα, η ρέγγα και η σαρδέλα), το σπανάκι, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
  2. Αλφα λιποϊκό οξύ:
    • Πηγές: Το σπανάκι, το μπρόκολο και οι πατάτες είναι καλές φυτικές πηγές, ενώ τα κρέατα οργάνων όπως το συκώτι και η καρδιά περιέχουν υψηλότερες ποσότητες.
  3. Κρεατίνη:
    • Πηγές: Βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα ψάρια.
  4. Πολυφαινόλες: (πέρα από τη ρεσβερατρόλη):
    • Πηγές: Βρίσκεται ευρέως σε φρούτα, λαχανικά, τσάι, καφέ, κόκκινο κρασί, μαύρη σοκολάτα και ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.
  5. Σουλφοραφάνη :
    • Πηγές: Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
  6. Κουρκουμίνη: (η δραστική ένωση στον κουρκουμά):
    • Πηγές: Μπαχαρικό κουρκουμά, που χρησιμοποιείται συνήθως σε σκόνες κάρυ και ινδική κουζίνα.
  7. Καρνιτίνη:
    • Πηγές: Κόκκινο κρέας, χοιρινό, πουλερικά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  8. Nicotinamide Riboside:
    • Πηγές: Γάλα, προϊόντα που περιέχουν μαγιά και ορισμένα λαχανικά όπως μανιτάρια, πράσινα λαχανικά και ντομάτες.
  9. Κερσετίνη:
    • Πηγές: Μήλα, κρεμμύδια, κόκκινα σταφύλια, μούρα, πράσινο τσάι και κάπαρη.
  10. Σίδηρος:
    • Πηγές: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο.
  11. Μαγνήσιο:
    • Πηγές: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.

Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζει ρόλο στον μεταβολισμό της κυτταρικής ενέργειας και μπορεί να συμβάλει στην υγεία και την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτά τα θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με τη μιτοχονδριακή υγεία, τα αποτελέσματά τους στη μιτοχονδριακή βιογένεση μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την ατομική υγεία, τη συνολική διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας αυτών των τροφίμων σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των μιτοχονδρίων ως μέρος μιας ευρύτερης προσέγγισης για την ευεξία. Όπως με κάθε διατροφική συμβουλή, θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές διατροφικές ανάγκες και περιορισμοί.

Η έκθεση στο κρύο μπορεί επίσης να προκαλέσει τη μιτοχονδριακή βιογένεση, καθώς τα κύτταρα εργάζονται για να παράγουν περισσότερη θερμότητα.

Τι μένει να κάνουμε λοιπόν;

Πρώτα από όλα ρυθμίζουμε τη διατροφή μας να είναι υποθερμιδική, ώστε η ενέργεια που διαθέτει το σώμα μας να είναι τόση, ώστε όταν μπει κίνηση υπό μορφή άσκησης, να το αναγκάσει σε μιτοχονδριακή βιογένεση.

Το δεύτερο βασικό που έχουμε να κάνουμε, είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ επιτέλους και να βγούμε έξω να ασκηθούμε! Έτσι θα αναγκαστούμε το σώμα μας να αυξήσει τον αριθμό και την μάζα των μιτοχονδρίων του, εκμεταλλευόμενο την μειωμένη για αυτό ενέργεια, από την υποθερμιδική διατροφή μας!

Και τρίτο να πάρουμε συμπλήρωμα Ω3 λιπαρών οξέων, που ούτως ή άλλως τα χρειαζόμαστε!

Κάνοντας Αυτά τα τρία, το σώμα μας δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργήσει μιτοχονδριακή βιογένεση, άρα αδυνάτισμα!

Ας ενεργοποιήσουμε το ταξίδι μας για την υγεία και το αδυνάτισμά μας, με κάθε κύτταρο στο σώμα μας!