Συναισθηματική Υπερφαγία

Σήμερα σας έχω ένα υπέροχο ΤΕΣΤ για να πάρετε μία αρχική γνώση του αν διακατέχεστε από Συναισθηματική Υπερφαγία!

Το φαγητό δεν είναι απλώς μια σωματική ανάγκη. Είναι επίσης συνυφασμένο με τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας. Για πολλούς, το φαγητό γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων, οδηγώντας σε αυτό που είναι γνωστό ως συναισθηματική υπερφαγία. Αυτό το φαινόμενο υπερβαίνει την περιστασιακή τέρψη και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Για τη συναισθηματική πείνα έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: Συναισθηματικό Φαγητό

Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;

Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού ως απάντηση στα συναισθήματα και όχι στην πείνα. Είναι συχνά ένας τρόπος για να καταπιέζετε ή να καταπραΰνετε αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος, ο θυμός, η λύπη, η πλήξη ή η μοναξιά. Σε αντίθεση με τη σωματική πείνα, η οποία προκύπτει από την ανάγκη του σώματος για ενέργεια, η συναισθηματική πείνα καθοδηγείται από συναισθηματικές ανάγκες.

Η διαφορά μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας:

  1. Έναρξη: Η σωματική πείνα αναπτύσσεται σταδιακά, ενώ η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά.
  2. Επιλογή τροφής: Η σωματική πείνα είναι ανοιχτή σε διάφορες επιλογές φαγητού, ενώ η συναισθηματική πείνα λαχταρά συγκεκριμένα φαγητά, τα λεγόμενα “άνεσης”.
  3. Επίγνωση: Με τη σωματική πείνα, έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι τρώτε και πότε να το σταματήσετε. Η συναισθηματική πείνα οδηγεί σε αλόγιστη κατανάλωση φαγητού, που συχνά ξεπερνά το σημείο της πληρότητας.
  4. Συνδυασμένα συναισθήματα: Η σωματική πείνα ικανοποιεί μια σωματική ανάγκη, οδηγώντας σε συναισθήματα ικανοποίησης. Το συναισθηματικό φαγητό συχνά συνοδεύεται από ενοχές ή ντροπή.
Συναισθηματική Υπερφαγία

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια:

Η αναγνώριση των σημαδιών της συναισθηματικής υπερφαγίας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της. Μερικοί βασικοί δείκτες περιλαμβάνουν:

  • Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού χωρίς σωματικά σημάδια πείνας
  • Τρώτε κρυφά ή νιώθετε αμηχανία για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε
  • Αίσθημα εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου φαγητού
  • Αισθήματα ενοχής, ντροπής ή μεταμέλειας μετά από υπερκατανάλωση τροφής

Αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας:

Η αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας περιλαμβάνει την κατανόηση των συναισθηματικών παραγόντων που οδηγούν σε αυτήν και την ανάπτυξη πιο υγιών μηχανισμών αντιμετώπισης.

Οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προσεγμένες διατροφικές πρακτικές
  • Τεχνικές συναισθηματικής ρύθμισης όπως ο διαλογισμός ή το ημερολόγιο
  • Αναζητήστε επαγγελματική υποστήριξη από προπονητή υγείας, σύμβουλο ή διατροφολόγο (μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για περαιτέρω πληροφορίες)

Κάνοντας το πρώτο βήμα με την αξιολόγησή μας:

Για να σας βοηθήσω να κατανοήσετε καλύτερα τις διατροφικές σας συνήθειες και τον ρόλο που παίζουν τα συναισθήματα σε αυτές, ανέπτυξα μια ολοκληρωμένη “Αξιολόγηση Συναισθηματικής Διατροφής και Υπερφαγίας”. Αυτό το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές σας συμπεριφορές και να σας καθοδηγεί προς μια πιο υγιεινή σχέση με το φαγητό.

Κάντε ελεύθερα το τεστ εδώ:

[ TEST ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑΣ ]

Συμπέρασμα:

Η κατανόηση της δυναμικής της συναισθηματικής υπερφαγίας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας πιο υγιούς σχέσης με το φαγητό και τον εαυτό μας. Αναγνωρίζοντας τις διαφορές μεταξύ συναισθηματικής και σωματικής πείνας και έχοντας επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε αλλαγές που οδηγούν σε διαρκή ευεξία.