Μπορεί η διατροφή να μου λύσει ψυχολογικά θέματα

Συνηθίζω να λέω όταν καλώ τον κόσμο να μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής, πως με ένα καλά και σωστά ρυθμισμένο διατροφικό πρόγραμμα, αισθάνεσαι χορτάτος, είσαι γεμάτος ενέργεια, ο οργανισμός σου λειτουργεί στην εντέλεια και αποφεύγονται η περαιτέρω φθορές, ενώ απομακρύνονται οι τοξίνες, αλλά προσθέτω και κάτι άλλο.

Πως θα έχεις μαζί χαρά και ευδιαθεσία!

Και θα μου πεις τι σχέση έχει η σύνθεση του φαγητού με την ευδιαθεσία; Το λες για να μας προσελκύσεις;

Λοιπόν θα σου πω κάτι που δεν το ήξερες. Γιατί δεν το ήξερες; επειδή δεν είναι η ειδικότητά σου φυσικά. Άρα φυσικό είναι να μην γνωρίζεις πράγματα σε αυτό τον τομέα αλλά να περιορίζεσαι σε δυο-τρεις δημοσιεύσεις που διαβάζεις στο διαδίκτυο όπου επαναλαμβάνουν τα ίδια, και τα ίδια, και τα ίδια, και ο ένας κάνει αντιγραφή από τον άλλον μπας και γεμίσει το site του. Ο κάθε επιστήμονας όμως, εξελίσσεται και πρέπει να εξελίσσεται στο είδος του.

Τι γίνεται όμως με αυτό το θέμα;

Και δεν μιλάω για την ψυχολογική κατάσταση της επιτυχίας που βλέπεις το αποτέλεσμα με τα κιλά να χάνονται και χαίρεσαι, και πετάς στα ουράνια, και φεύγουν όλα τα ψυχολογικά.

Μάθε λοιπόν ότι το έντερό σου έχει άμεση σχέση με την ευδιαθεσία σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το έντερο απλώς ως ένα πεπτικό όργανο, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται συχνά ως «δεύτερος εγκέφαλος» λόγω της επιρροής του στην ψυχική υγεία.

Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που όχι μόνο βοηθούν στην πέψη αλλά παίζουν επίσης ρόλο στη συναισθηματική ρύθμιση. Επειδή συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων του εντέρου, μπορούν να παράγουν νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ακριβώς όπως και ο εγκέφαλος.

Και τι είναι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη; Ορμόνες χαράς, θετικότητας και ευδιαθεσίας!

Όμως για να λειτουργήσει όλο αυτό χρειάζονται οι ιδανικές συνθήκες.

Επειδή η χλωρίδα του εντέρου μας είναι ζωντανή. Είναι η βάση και ο θεμέλιος και ακρογωνιαίος λίθος της σωματικής και ψυχολογικής μας υγείας.

Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να στρώσει μέσα μας για να υπάρχει τέλειο αποτέλεσμα στη συνολική μας υγεία. Ειδάλλως ότι και να κάνουμε δεν πρόκειται να σταθεί. Επειδή δεν υπάρχει θεμέλιο να σταθεί.

Άρα λοιπόν, η χλωρίδα μας είναι ένας ζωντανός στρατός θα λέγαμε, που χρειάζεται τροφή αλλιώς πεθαίνει. Και σαν ζωντανός στρατός, έχει και εχθρούς και τροφές που τον δηλητηριάζουν και τον σκοτώνουν.

Η τροφή που τον αναπτύσσει είναι τα πρεβιοτικά ή αλλιώς οι φυτικές ίνες.

Οι τροφές που τον σκοτώνουν και του μειώνουν τον αριθμό, τον οποίο συγχρόνως αποδυναμώνουν (όσο έχει απομείνει από αυτόν), είναι η ζάχαρη και οι τροφές σαβούρας, τις οποίες δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Άκουσε με λίγο για να καταλάβεις πώς γίνεται:

Το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται μέσω του λεγόμενου: “άξονα εντέρου-εγκεφάλου”, ενός πολύπλοκου αμφίδρομου συστήματος επικοινωνίας που περιλαμβάνει νευρικές, ορμονικές και ανοσολογικές οδούς.

Αυτός ο άξονας, επιτρέπει στη μικροχλωρίδα του εντέρου να επηρεάσει τη λειτουργία και τη συμπεριφορά του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης του στο στρες, στη διάθεση και στη συνολική ψυχική υγεία.

Δηλαδή το πως θα ανταποκριθεί ο εγκέφαλος σε κατάσταση αντιμετώπισης στρες, ξεκινάει να εξαρτάται από την υγεία της χλωρίδας του εντέρου και του συστήματος επικοινωνίας μεταξύ τους.

Για να το αναλύσουμε λιγάκι περισσότερο:

  • Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να υπάρχει τέλεια επικοινωνία μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου, αλλιώς δεν γίνεται τίποτα! Οπότε, μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, τα μηνύματα ταξιδεύουν από το έντερο στον εγκέφαλο και αντίστροφα. Υπάρχει τέλεια επικοινωνία δηλαδή.
  • Το αποτέλεσμα της σωστής λειτουργίας του εντέρου και της σωστής επικοινωνίας μεταξύ τους, είναι να παράγονται ορμόνες όπως η σεροτονίνη στο έντερο, και να επηρεάζουν τη διάθεση και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.
  • Επίσης, όταν η χλωρίδα μας είναι δυναμωμένη και υγιής, ορισμένα βακτήρια του εντέρου παράγουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες, που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος με αυτό τον τρόπο θα κάνει τη δουλειά του καλά και δεν θα δώσει προτεραιότητα στο να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές που δημιουργούνται κυρίως από κακή διατροφή και επιδεινώνουν την ψυχολογική μας διάθεση!

Αν λοιπόν ανήκεις σε εκείνους που μπορεί να μην δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους λόγω άγχους ή άλλων συναισθηματικών λόγων, πρέπει να μάθεις ότι η ψυχική υγεία ξεκινάει και αυτή από τη διατροφή, όπως τα πάντα πάνω στον άνθρωπο.

Πολλοί οι οποίοι έχουν συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα, τα βρίσκουν σαν δικαιολογία για να μην ασχοληθούν με τη διατροφή και την υγεία τους.

Άλλοι πάλι ενώ ξεκινούν, βρίσκουν τα ψυχολογικά τους θέματά σαν δικαιολογία για να σπάσουν τη δίαιτά τους από την αρχή κιόλας που θα μπουν σε ένα πρόγραμμα, και πριν καν δράσει η διατροφή μέσα τους.

Και μάλιστα, επειδή ο εγκέφαλος ψάχνει άμεσο υποκατάστατο της χαμένης ηρεμίας, θα τους στρέψει στο πιο οικείο που ξέρει ότι θα του δώσει παροδική απόλαυση και ηρεμία, ίσα-ίσα για να αντιμετωπίσει λίγο την κατάσταση και να ηρεμήσει, και στρέφεται προς τη ζάχαρη, τα γλυκά και γενικά τη σαβούρα.

Οπότε όταν μπεις σε ένα διαιτητικό πρόγραμμα, ανάλογα τη σχέση που έχεις με το φαγητό μέσα σου, βλέπεις τη δίαιτα σου υποσυνείδητα σαν αποκρουστική και ότι θα σου επιδεινώσει την ταραχή.

Αποτέλεσμα είναι να στρεφόμαστε σε ότι πιο οργανικά και βιολογικά ακατάλληλο υπάρχει σαν υποσυνείδητο της χαμένης χαράς.

Γιατί είναι ακατάλληλο;

Επειδή η χλωρίδα του εντέρου όπως είπαμε πριν, έχει τροφές φίλους που την δυναμώνουν, έχει και τροφές εχθρούς που τη σκοτώνουν.

Η ζάχαρη και τα υπερβολικά λιπαρά που έχουν αυτές οι τροφές που καταφεύγει συνήθως ο καθένας, σκοτώνουν, δηλητηριάζουν και μειώνουν τη χλωρίδα του εντέρου.

Οπότε διαταράσσεται πλέον η λειτουργία της, άρα δεν μπορεί να έχει σωστή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και δεν μπορεί να στείλει σωστά σήματα, με αποτέλεσμα η διάθεσή μας να γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, επειδή δημιουργούμε έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης.

Δηλαδή η χλωρίδα μας ζητάει ισορροπημένη διαιτητική διατροφή για να λειτουργήσει και να μας επηρεάζει θετικά τη διάθεση, και εμείς καταφεύγουμε στον εχθρό της χλωρίδας, που τη σκοτώνει και μας κάνει τη διάθεση ακόμα πιο ρημάδι!

Και όσο συμβαίνει αυτό, τόσο επιδεινώνονται και αυξάνουν τα ψυχολογικά μας θέματα.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο άμεση σχέση έχει η διατήρηση μιας υγιούς χλωρίδας με τη συναισθηματική μας υγεία!

Και τι πρέπει να κάνουμε;

Εάν έχεις ψυχολογικά θέματα και ίσως να πηγαίνεις και σε σύμβουλο ψυχικής υγείας, στρώσε τη διατροφή σου πρώτα, ενώ συγχρόνως πηγαίνεις σε ειδικό ψυχικής υγείας. Ειδάλλως τζάμπα πας.

Ακόμα και φάρμακα να παίρνεις ώστε να σου καταστέλλουν τα ψυχολογικά θέματα, το μόνο που θα πετύχεις είναι επιδείνωση της κατάστασης. Επειδή τα φάρμακα δεν λύνουν το θέμα αλλά το καταστέλλουν προσωρινά, μέχρι να περάσει η επίδραση τους.

Είναι σαν να έχεις υψηλή χοληστερίνη ή σάκχαρο, να αποφασίσεις να πας στο γιατρό για να σου δώσει φάρμακα να αντιμετωπίσεις αυτά τα θέματα και εσύ να τρως ότι πιο ακατάλληλη τροφή υπάρχει για αυτές τις ασθένειες επειδή στηρίζεσαι στα φάρμακα.

Εάν δεν στρώσει η διατροφή σου, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να επιδράσει.

Πάντα μα πάντα, μαζί με τα φάρμακα και γενικά μαζί με κάθε θεραπεία είτε σωματική είτε ψυχική, πρώτα στρώνει τη διατροφή του κάποιος. Αλλιώς δεν θα λειτουργήσει τίποτα.

Και αυτό πρέπει να το εμπεδώσεις και να σου γίνει η πρώτη σου σκέψη.

Πρώτα από όλα λοιπόν, σταμάτα τη σαβούρα και τα γλυκά εξάπαντος ή τουλάχιστον μείωσέ τα! Σου καταστρέφουν το μεγαλύτερο σύμμαχο της ψυχικής υγείας! Ειδάλλως θα βρίσκεσαι σε ένα φαύλο κύκλο επιδείνωσης ψυχολογικών θεμάτων.

Ξεκίνα να τρως τροφές με προβιοτικά και τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι και κεφίρ.

Πάρε συμπληρώματα προβιοτικών, για να ενισχύσεις εντελώς η χλωρίδα του εντέρου σου και να μεγαλώσεις και να δυναμώσεις τον αριθμό του στρατού της.

Δώσε στη χλωρίδα σου τροφή για να δυναμώσει και να κάνει τη δουλειά της, με πρεβιοτικά! Δηλαδή τροφές που περιέχουν υψηλές φυτικές ίνες.

Κάνοντας αρχικά αυτές τις απλές προσαρμογές, δεν θρέφεις απλώς το έντερο σου, αλλά δυνητικά βελτιώνεις τη συναισθηματική σου ευεξία.

Κάνε το σε παρακαλώ πολύ, και δώσε λίγο χρόνο για να το πάρει ο οργανισμός σου μέσα του ώστε να επέλθει αποτέλεσμα και έλα πες μου μετά τι συνέβη στη ζωή σου!