ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ: ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Η ΟΧΙ;

Εδώ και πολύ καιρό, γίνεται μεγάλος “ντόρος” περί των “βοηθητικών” και ειδικών σούπερ τροφών και συστατικών, τα οποία φημίζονται ότι επιταχύνουν το αδυνάτισμα μας…

Πόσο όμως ισχύει αυτή η φήμη τους; είναι όντως τόσο αποτελεσματικά όσο διαδίδεται;

Παρακάτω σας παραθέτω έναν οδηγό με φημισμένα αδυνατιστικά συμπληρώματα, ο οποίος αναλύει ποια συστατικά δουλεύουν πραγματικά και σε πόσο βαθμό, καθώς και ποια δεν δουλεύουν καθόλου, με αποτέλεσμα το μόνο πράγμα που αδυνατίζει, να είναι η… τσέπη μας!!! 

Ας τα δούμε λοιπόν:

L-Carnitine: συμπλήρωμα για την καύση λίπους και την αύξηση της μυϊκής μάζας

Δεν ξέρουμε με σιγουριά. Η L-καρνιτίνη υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο κρέας και ήταν ένα συμπλήρωμα που προκαλούσε μεγάλο ενδιαφέρον τις περασμένες δεκαετίες. Η πρωταρχική λειτουργία της L-καρνιτίνης είναι να μεταφέρει μακράς αλύσου λιπαρά οξέα σε όλη την εσωτερική μεμβράνη των κυττάρων των μυών, όπου τα λιπαρά οξέα αναλύονται και διασπώνται περαιτέρω. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η τακτική κατανάλωση της L-καρνιτίνης ως συμπλήρωμα θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, με την αύξηση της συγκέντρωσης του κυττάρου της καρνιτίνης, αυξάνοντας έτσι την μεταφορά των λιπαρών οξέων για την ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Όντως η παραγόμενη καρνιτίνη στο σώμα κάνει αυτή τη δουλειά, όμως σαν έξτρα συμπλήρωμα, απλά περνάει από το στομάχι, στην… τουαλέτα μας!

Μπορεί η καφεΐνη ως συμπλήρωμα να αυξήσει τις μεταβολικές καύσεις κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και κατά την διάρκεια ηρεμίας;

Ναι (και όχι). Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αποδεσμεύοντας έτσι τα λιπαρά οξέα από τον λιπώδη ιστό αλλά και από αποθήκες ενδομυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση αυτών. Η καφεΐνη έχει επίσης συσχετισθεί με μεταβολικές διαδικασίες που ενισχύουν την κατανομή λίπους. Αν και οι επιδράσεις της καφεΐνης φαίνεται να ενισχύουν τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια άσκησης χαμηλής έντασης (σε μικρότερο βαθμό κατά τη διάρκεια της μέτριας έως υψηλής έντασης άσκηση), οι Jeukendrup & Randell επισημαίνουν πως οι επιπτώσεις εξακολουθούν να είναι μικρές. Εξ’ άλλου αν όντως η καφεΐνη ήταν τόσο ευεργετική, τότε το πρόβλημα του βάρους θα είχε λυθεί… (πίνω προσωπικά πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα, και πιστέψτε με, δεν έχασα 45 κιλά σε τέσσερις μήνες από αυτούς αλλά από απλή δίαιτα. ζύγιζα 127 κιλά, ενώ έπινα καφέδες με την ίδια συχνότητα τότε. ΖΗΤΩ Η ΔΙΑΙΤΑ)!!!

Μπορεί το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) να ενισχύσει την απώλεια λίπους;

Το CLA, βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο κρέας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ανακαλύφτηκε μέσα από μια έρευνα σε ποντίκια, με την οποία έδειξε ότι η ύπαρξη αυτής της ουσίας που ονομάστηκε CLA-συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, εμπόδισε την εμφάνιση καρκινικού όγκου στα πειραματόζωα, ενώ ο ίδιος επιστήμονας σε πειράματα με κουνέλια έδειξε την θετική επίδραση του CLA στη μείωση της αθηροσκλήρωσης. Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) προωθείται ως παράγοντας κατά της παχυσαρκίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας, την οξείδωση των λιπών, ενώ παράλληλα ίσως μειώνει την όρεξη… σε ποντίκια! Πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι συμπλήρωμα των 3γρ CLA ημερησίως θα οδηγήσει σε πολύ μικρή απώλεια λίπους, σχεδόν ασήμαντη.

Μπορεί η ταυρίνη να αυξήσει την καύση λίπους;

Ενδεχομένως. Τελευταία προωθούνται ευρέως για την απώλεια βάρους. Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των σκελετικών μυών. Υπάρχει μελέτη στην οποία έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ ταυρίνης και αύξησης της οξείδωσης των λιπών κατά την άσκηση. Περαιτέρω έρευνες όμως είναι απαραίτητες για να καθοριστεί πλήρως η αποτελεσματικότητα της ταυρίνης για τα προγράμματα διαχείρισης βάρους καθώς και οι επιπτώσεις κατανάλωσης αυτής δεν έχουν μελετηθεί  πλήρως.

Οι βιταμίνες παχαίνουν;

Οι βιταμίνες δεν περιέχουν θερμίδες και από μόνες τους δεν συνιστούν πηγή ενέργειας που απελευθερώνεται με τη λήψη.
Ωστόσο, βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας που βρίσκεται σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Άρα όχι μόνο δεν παχαίνουν αλλά βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Συμπέρασμα
Όλα αυτά τα συμπληρώματα έχουν γίνει ήδη μεγάλη εμπορική επιτυχία και θα συνεχίσουν έτσι. (ΘΑ ΜΕ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΩΡΑ) “Ενδεχομένως” μερικά από αυτά να λειτουργήσουν. Άλλα πάλι όχι. Όμως, σε γενικές γραμμές, δεν δίνουν λύση στην αιτία του προβλήματος, που είναι η υπερκατανάλωση τροφής, δίνουν απλώς μία λύση στο σύμπτωμα. Με άλλα λόγια ίσως είναι η απάντηση σε μία λάθος ερώτηση.

Δες κι άλλους διατροφικούς μύθους εδώ: Διατροφή-Αλήθεια ή ψέμα-Νο1

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Personal Development Coach & Mentor
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας