Έχετε νιώσει ποτέ στην προσπάθειά σας να χάσετε τα κιλά σας ότι τρέχετε γύρω-γύρω σε μία ατελείωτη ρόδα όπως τα χάμστερ στο κλουβί τους, όπου δεν πάτε πουθενά αλλά είστε εν τέλει στο ίδιο σημείο;

Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει πάντα εξαιτίας του κακού μεταβολισμού ή του σωματότυπου μας ή ότι ακόμα και μία δίαιτα που κάνουμε δεν είναι καλή… Εφόσον είναι από ειδικό βέβαια. Πολλές φορές φταίει το ότι δεν αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια τις αιτίες που δημιουργούνται αυτά από τα αποτελέσματα, και επικεντρωνόμαστε ίσως σε μία προσωρινή θεραπεία τους.

Το παρατηρώ εδώ και χρόνια σε πολλά άτομα, τα οποία ενώ αρχίζουν με ενθουσιασμό και χάνουν φουλαριδόν κιλά, κάτι κάνουν να συμβαίνει στην μετέπειτα πορεία τους και μπλοκάρουν την περαιτέρω απώλεια του λίπους τους, ψάχνοντας τρόπους διαφυγής, χωρίς βέβαια να έχουν την επίγνωση να σκεφτούν το γιατί έγινε αυτό, αλλά το ότι έγινε και πρέπει να φύγει.

Συζητάμε το πρόβλημα, κάνω τη διάγνωση, βρίσκω τη λύση, τους τη δίνω, χάνουν και πάλι κιλά, αλλά στη μετέπειτα πορεία τους ξανά πέφτουν στην ίδια κατάσταση, και πάλι ζητούν προσωρινή θεραπεία από την κακή αυτή περίσταση.

Το άσχημο εδώ είναι ότι μπορεί να επαναληφθεί για αρκετές φορές τόσες ώστε να δημιουργήσει ένα μπέρδεμα στον οργανισμό, όπου αναγκαστικά θα υπολειτουργεί κατά καιρούς, και θα δημιουργήσει μία μονιμοποίηση μιας άσχημης κατάστασης, η οποία θέλει μετά πολλούς κανόνες και πολλές παρεμβάσεις για να επιδιορθωθεί. Είναι σαν να έχεις πυρετό και να παίρνεις ένα κάρο ασπιρίνες για να τον ρίξεις, χωρίς να δεις από τι προήλθε ο πυρετός, ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την αιτία που θα τον διώξει μόνιμα, και μάλιστα όχι απλά τον πυρετό, αλλά ολοκληρωτικά την ασθένεια.

Αντί δηλαδή να επικεντρωθούμε στην αιτία, επικεντρωνόμαστε στο αποτέλεσμα της. Αρκεί να ελευθερωθούμε εκείνη τη στιγμή να μην υποφέρουμε.

Αφού ξέρουμε ότι κάθε αιτία έχει και αποτέλεσμα, χτυπώντας την βάση, δηλαδή την αιτία, ελευθερωνόμαστε και από το κακό της αποτέλεσμα. Το ίδιο ακριβώς πολλές φορές συμβαίνει και με τις δίαιτες αδυνατίσματος.

Και μετά πρέπει να φταίει πάντα κάποιος άλλος που θα πληρώσει τα σπασμένα. Ο διαιτολόγος, η δίαιτα, οι κακές συνθήκες, και οτιδήποτε άλλο εκτός από μένα που δημιούργησα ο ίδιος αυτή την κατάσταση.

Στην πραγματικότητα όλα τα συμβάντα δεν θέλουμε, γίνονται από πέντε με έξι πραγματάκια που μπορεί να κάνει κάποιος, είτε ηθελημένα είτε άθελά του, και τα οποία μπορούν να τον κάνουν να αποτύχει παταγωδώς.

Εάν θες δηλαδή να αλλάξει δραματικά ο τρόπος που χάνεις λίπος και μεταμορφώνεται το σώμα σου, θα πρέπει να κάνεις και κάτι άλλο από αυτό που έκανες έως τώρα, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πως είναι παράδοξο να θέλω να αλλάξω κάτι, κάνοντας τα ίδια πράγματα που έκανα.

Θα πρέπει λοιπόν να εντοπίσουμε και να χτυπήσουμε τις αιτίες πίσω από τα αποτελέσματα και να πάψουμε να ζητάμε κάτι πιο αποτελεσματικό το οποίο νομίζουμε ότι θα υπάρχει. Απλά χρειάζεται λίγο περισσότερη ειλικρίνεια πολλές φορές.

Άμα λοιπόν ο διαιτολόγος σου έβγαλε ένα πρόγραμμα για σένα, σημαίνει ότι είναι για σένα και κάνει για σένα. Βέβαια εδώ είναι ένα θέμα το οποίο θέλει και λίγο συζήτηση, γιατί πάρα πολλοί ειδικοί, δεν ακούν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις όσον αναλαμβάνουν, και τους δίνουν δίαιτες τις οποίες έχουν έτοιμες μέσα σε υπολογιστή, κάνοντας τις απλά copy paste μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και αυτό δεν είναι προσωπική επίβλεψη. Εν πάση περιπτώσει μιλάμε όταν ο διαιτολόγος είναι σωστός.

Γιατί κάθε δίαιτα, στηρίζεται σε παράγοντες και κανόνες που προσαρμόζονται στον καθένα προσωπικά, και δεν είναι Μπακαλόχαρτο.

Εάν όμως έχουν εφαρμοστεί σωστά όλοι οι προπονητές κανόνες, η δίαιτα πρέπει να δουλεύει ρολόι. Και εάν παραβιαστεί έστω και ένας από τους κανόνες, θα έχουμε απώλειες αποτελεσματικότητας. Εάν παραβιαστεί και δεύτερος ή και τρίτος κανόνας ακόμα, το ποσοστό αποτυχίας αυξάνεται δραματικά μετά. Και αν τα παραβιάσουμε σχεδόν όλα… ε… Μετά Δεν κάνουμε δίαιτα! Τσάμπα πληρώνεις!

Και είναι πολύ άσχημο να παραβιάζουμε τους κανόνες, αλλά να θέλουμε αποτελέσματα σαν όλα να λειτουργούσαν ακριβώς, και στην εντέλεια!

Αν ας πούμε είσαι γερό ποτήρι και θες να συνεχίσεις να πίνεις ποτά με την ίδια συχνότητα όπως πριν κάνει δίαιτα, δεν θα έχεις αποτέλεσμα καθώς παραβιάζονται ζωτικοί βιοχημικοί κανόνες, πού δημιουργείται λίπος. Εάν δεν μπορείς για ένα δύο με τρεις μήνες να περιορίζει σε αυτή την κατάσταση και μου το ζητάς απεγνωσμένα, παρόλο που σου εξηγώ τι συμβαίνει, και παρόλο που ένιωθες έτοιμος να μπεις στο παιχνίδι, τότε δεν μπορώ να σου κάνω κάτι ούτε και να σου πω κάτι άλλο από το να πιεις. Παύω όμως να εγγυώμαι για το αποτέλεσμα που θα έχεις. Και αυτό είναι ένα πολύ μικρό παράδειγμα.

Πάντα έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο κακών. Και αν υπάρχει αδιέξοδο, επιλέγουμε το ελαφρύτερο. Αναγνωρίζω ποιο είναι το ελαφρύτερο για μένα και επιλέγω αυτό. Μετά όμως δεν φταίει ο φουκαράς ο διαιτολόγος ούτε η φουκαριάρα η δίαιτα!

Και εγώ πίνω και πολύ μάλιστα, αλλά όταν είναι να μπω σε πρόγραμμα που θέλω να πετύχω στόχο επάνω μου σταματάω. Γιατί ξέρω ότι είναι για πολύ λίγο διάστημα από ολόκληρη τη ζωή μου, και ότι εκεί είναι πάλι η κάθε λιχουδιά ή το κάθε ποτό και με περιμένει.

Όταν λοιπόν δεν έχεις το αποτέλεσμα που θες, καλό είναι να ψάξεις και να συζητήσεις με το διαιτολόγο σου για να βρείτε την αιτία, και όχι να απαιτείς γυρεύοντας κάτι άλλο ρίχνοντας τις ευθύνες επί παντός υπευθύνου πριν τη διάγνωση. Το ίδιο κάνω και εγώ με όσους αναλαμβάνω. Επειδή έχουν το ελεύθερο ανά πάσα στιγμή να μου στέλνουν ενημέρωση, προλαβαίνουμε τα πάντα, και βρίσκουμε τα πάντα, αιτιολογούμε τα πάντα, και διορθώνουμε τα πάντα!

Το μυστικό είναι να έχεις εμπιστοσύνη σε αυτόν που σε έχει αναλάβει (εάν σου έχει εμπνεύσει βέβαια την εμπιστοσύνη), και όταν συζητάτε να είσαι ειλικρινής με το χέρι στην καρδιά.

Τα αντιμετωπίζω και εγώ συχνά αυτά. Όταν μου λένε ότι κόλλησαν, αρχίζω τις ερωτήσεις. Και πολλοί δεν θέλουν να πουν την αλήθεια ή δεν ξέρουν να πουν την αλήθεια. Οπότε εγώ αρχίζω και τους κάνω μία διάγνωση βήμα-βήμα, ώστε να εντοπίσω τι συμβαίνει πραγματικά και όχι για αυτό που μου λένε, γιατί δεν έχω καμία όρεξη να αλλάζω για ψύλλου πήδημα κάθε λίγες μέρες το πρόγραμμα του καθενός, επειδή γνωρίζω ότι δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα του, και θα του βγάλω ένα πρόγραμμα το οποίο δεν κάνει για την υπάρχουσα κατάσταση του. Το οποίο σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να του βγάλω το κατάλληλο αυτό βιαστικό πρόγραμμα, οργανισμός του θα κολλήσει και δεν θα μπορεί να συνεχίσει ωφέλιμα περαιτέρω. Επίσης ξέρω ότι αν δεν αντέχει το υπάρχον πρόγραμμα το οποίο έχει φαγητό (επειδή εγώ δίνω φαγητό να τρώνε χωρίς να στερούνται), τότε δεν θα μπορέσει να αντέξει ούτε το σκληρότερο που ο ίδιος μου ζητάει.

Και ξέρετε οι αιτίες που μπορεί να μπλοκάρει κάποιος είναι κοινές σχεδόν σε κάθε άνθρωπο, και περιστρέφονται πάντα γύρω από τον ίδιο άξονα και την ίδια βάση. Άμα λοιπόν διορθώσεις αυτά όλα θα πάνε καλά.

Υπάρχει λοιπόν ένας κανόνας ο οποίος ισχύει για όλα τα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Είναι ο κανόνας 80-20 εάν έχετε ακούσει.

Τι λέει λοιπόν αυτός ο κανόνας; ότι το 80% των αποτελεσμάτων, προέρχεται από το 20% των δραστικών ενεργειών που θα κάνουμε. Ή ακόμα καλύτερα, το 20% των καλών δραστικών ενεργειών που θα κάνουμε, θα φέρει το 80% των καλών αποτελεσμάτων.

Εάν με ένα τόσο μικρό ποσοστό μπορούμε να πετύχουμε τόσο τεράστιο αποτέλεσμα, μπορείτε να σκεφτείτε τι θα γινόταν αν έπρεπε να γίνει το αντίθετο; εάν δηλαδή το 80% της προσπάθειας έφερνε Μόλις το 20% των αποτελεσμάτων; τραγικό δεν θα ήταν; Ποιος θα είχε τη διάθεση να καταναλώσει τόσο πολύ μεγάλη ενέργεια και προσπάθεια, για ένα τόσο δα μικρό αποτέλεσμα;

Και τα πράγματα που χρειάζονται για να πετύχει μία δίαιτα, στην πραγματικότητα είναι λίγα, αλλά βασικά και αυστηρά τηρούμενα. Αν μπορέσεις να τηρήσεις ακριβώς αυτά τα λίγα, θα επιφέρεις το αποτέλεσμα που θες.

Δεν θέλει πολλά το σώμα για να ανταποκριθεί τέλεια, ιδιαίτερα το ανθρώπινο σώμα. Γιατί έτσι είμαστε κατασκευασμένοι. Να χρειαζόμαστε λίγα για να επιβιώσουμε, επειδή δεν έχουμε τις ικανότητες των άλλων ζώων και δυσκολευόμασταν κάποτε στο κυνήγι. Αυτά τα λίγα που χρειαζόμαστε, είναι η βάση, οι μεγάλοι βράχοι που σας έχω ξαναπεί, και είναι κοινοί για τους περισσότερους ανθρώπους.

Από κει και έπειτα χρειάζονται περαιτέρω προσαρμογές ανάλογα την οργανική και γονιδιακή κατάσταση του καθενός, καθώς και την κατάσταση της υγείας και των δραστηριοτήτων του, του σωματότυπού του, του μεταβολικού ρυθμού του, και άλλα πολλά που ένας ειδικός οφείλει να υπολογίσει. Είναι όμως τόσο ισχυρά σαν βάσεις, που πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Εάν λοιπόν έφτανα στο σημείο να ήμουν και εγώ σαν το χάμστερ που τρέχει συνεχώς και ασταμάτητα σε μία ρόδα χωρίς κανένα σκοπό και κανένα αποτέλεσμα, θα κοιτούσα να βρω την αιτία πρώτα από όλα στους βασικούς κανόνες, που σίγουρα θα έχω παραβιάσει.

Καμιά φορά όμως το άσχημο είναι πως μπορεί να είναι μικρά σε αριθμό αυτά που πρέπει να κάνεις αλλά ίσως είναι και τα πιο επίπονα λόγω της αυστηρότητας που έχουν. Ίσως είναι και αυτά που θα σε κάνουν να μουτρώσεις, επειδή μπορεί να νομίζεις ότι δεν είναι και τόσο πολύ απαραίτητα. Ακούς τόσα βέβαια στο διαδίκτυο… Δεν ξέρεις βέβαια ότι τα περισσότερα είναι μπαρούφες! Και αν κάτσεις και το παραδεχτείς, Θα δεις ότι αυτά είναι η αιτία που σε έκαναν να κολλήσεις και η παραβίαση τους σε μπλόκαρε.

Και επειδή τα ξέρεις από το διαδίκτυο και τα ακούς συχνά, δεν τους δίνεις και πολύ σημασία, πιστεύοντας ότι δεν είναι ικανά να σε κάνουν να πετύχεις, ακριβώς επειδή τα γνωρίζεις. Και έτσι αναζητάς κάτι άλλο πιο μοδάτο πιο αποτελεσματικό όπως ακούς μες στο ίντερνετ, τα οποία όταν διαβάζω τραβάω τα μαλλιά μου προσωπικά.

Και να σου πω και έναν μυστικό αλλά ζωτικό κανόνα; είναι ένας κανόνας που στηρίζονται όλες οι επιτυχίες της ζωής. Ο κανόνας λέει ότι: «Αυτό που θα σε κάνει να μουτρώσεις και να δυσανασχετείς, είναι και το πιο αποτελεσματικό για το σκοπό που θες. Αυτό που θεωρείς επίπονο και βαριέσαι να το κάνεις, είναι και το πιο ουσιώδες».

Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λίγα πράγματα αλλά τόσο ζωτικά που πρέπει να θέσουμε σαν πρώτη στη βάση στην πορεία μας προς το αδυνάτισμα;

Πρώτα από όλα ο υπολογισμός των προσωπικών μας ενεργειακών αναγκών. Αν δεν βρούμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια, πώς θα υπολογίσουμε πόση ενέργεια χρειαζόμαστε για να τη ρυθμίσουμε μετά; θα πάμε στα τυφλά; θα τρώμε όσο να ‘ναι αρκεί να ονομάζεται υγιεινό κάτι; γιατί σας υπενθυμίζω όπως σας έχω ξαναπεί, πως ότι είναι υγιεινό δεν σημαίνει ότι είναι και διαιτητικό. Άρα λοιπόν ο πρώτος βράχος είναι η ρύθμιση των ενεργειακών μας αναγκών σε διαιτητικό επίπεδο.

Ο δεύτερος βράχος είναι η ισορροπία των συστατικών στο πιάτο μας, έτσι ώστε ο οργανισμός να ανταποκρίνεται όπως πρέπει. Δεν μπορεί να υπερβάλλουμε σε ένα συστατικό και να έχουμε έλλειψη από άλλο συστατικό γιατί δεν θα λειτουργήσει ο οργανισμός μας αλλά θα υπολειτουργήσει. Άρα λοιπόν ρυθμίζουμε τις ποσότητες των συστατικών με τέτοιο τρόπο ώστε το σώμα να μπορεί να τις διαχειριστεί ανάλογα το πώς διαχειρίζεται το κάθε συστατικό.

Ο τρίτος βράχος είναι η ορμονική ισορροπία. Η ορμονική ισορροπία, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολύ πιο ισχυρή και πιο βασική, ακόμα και από τη θερμιδική ισορροπία. Γιατί οι ορμόνες είναι ο μεγάλος ρυθμιστής των καταστάσεων του σώματός μας, είτε οργανικά είτε πνευματικά ακόμα. Και μέσα στη μέρα, υπάρχουν αρκετές ορμονικές μεταβολές που μπορούν να επηρεάσουν από λίγο, έως και εντελώς την κατάστασή μας. Χρειάζεται λοιπόν ανά την εκάστοτε ώρα της ημέρας και η κατάλληλη ορμονική σύνθεση του πιάτου μας, μαζί με την θερμιδική σύνθεση και τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών.

Ένας ακόμα μεγάλος βράχος, είναι η αναγνώριση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού που έχει ο καθένας, γιατί άλλοι έχουν προσαρμοστεί σε κάποιο διατροφικό σύστημα και σε κάποια διατροφική ποσότητα, και άλλοι σε άλλο σύστημα και άλλη ποσότητα. Οπότε θα πρέπει να συνθέσουμε ολόκληρη την ημέρα σύμφωνα με αυτό.

Από κει και πέρα μπαίνουν πολλοί ακόμα παράγοντες αναγνώρισης για το τι είδους, και ποια σύνθεσης δίαιτα πρέπει να φτιάξουμε και να χτίσουμε, ανάλογα την περίπτωση.

Τι ψυχολογική κατάσταση έχει κάποιος, τι ασθένειες μπορεί να έχει κανείς, τι φάρμακα μπορεί να παίρνει που επηρεάζουν, ποιες τροφές δεν ανέχεται και ποιες έχει συνηθίσει να τρώει, τι ρυθμό μεταβολισμού έχει, τι συμβαίνει όταν έχει περίοδο μία γυναίκα, πώς χωνεύει τις τροφές, εάν πάει συχνά τουαλέτα, ακόμα και το γονιδιακό του προφίλ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι έχει να αντιμετωπίσει ένας διαιτολόγος (συνειδητοποιημένος εννοείται), όταν θέλει να συνθέσει μία προσωπική δίαιτα.

Αυτοί είναι λίγοι από τους βασικούς κανόνες πρέπει να τηρηθούν αυστηρά για να επιτευχθεί ένα τέλειο αποτέλεσμα. Από κει και πέρα είναι στη συνείδησή του καθενός, το πόσο πιστά θα σταθεί σε αυτά, και πόσο ειλικρινής είναι να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Εάν αυτά λειτουργούν καλά δεν υπάρχει λόγος να αποτύχει ένα αδυνάτισμα.

Ας είμαστε λοιπόν δυνατοί και ειλικρινείς στο να μείνουμε στην πορεία, και το αποτέλεσμα είναι ήδη στο δρόμο!

Καραμανέας Ιωακείμ

  • Diploma in Health Studies
  • Certification in Human Health
  • Certification in Diet & Nutrition/Healthy Living
  • Certification in Physical Education-Fitness Training Principles & Methods
  • Specialization in Workout & Training Apps
  • Personal development coach
  • Συγγραφέας 21 βιβλίων διατροφολογίας, προπονητικής και ψυχολογίας